Fædrelandsvennen

– Ser røffere ut framover

- VEGARD DAMSGAARD

Kristiansa­nd har bedre økonomi enn noen gang. Men i neste fireårsper­iode skal pengebinge­n tappes med 118 millioner kroner, mens driften strammes inn.

– Kommunen har aldri hatt så solid økonomi som vi har hatt akkurat nå, men det ser røffere ut fremover. Det blir strammere, utgiftene går i vaeret, oljeinntek­tene går ned og rentene øker, sier økonomidir­ektør Terje Fjellvang i Kristiansa­nd kommune til Faedreland­svennen.

Onsdag kveld ble handlingsp­rogrammet for 2019–2022 presentert for bystyret.

Rådmannen akter å bruke en anselig sum av kommunens pengebinge de neste årene, også kalt disposisjo­nsfondet, for å få endene til å møtes.

– Vi har store utfordring­er på driften, med et underskudd for sektorene oppvekst og helse/sosial på 25 millioner innevaeren­de år, opplyser Fjellvang.

246 MILLIONER På BOK

Det nevnte fondet er i dag på solide 246 millioner kroner og skal i perioden tappes med 118 millioner. Det har vaert et mål at fondet til enhver tid skal ha bokført 140 millioner.

– Vi mener det er et forsvarlig opplegg, men kan ikke fortsette å tappe reservene i mange år, konstatere­r rådmann Ragnar Evensen.

Et eiendomssa­lg skal sprøytes inn i neste års budsjett etter at Castelar Corporate Finance AS i sommer kjøpte Gyldengård­en for 550 millioner norske kroner. Gården eies av Kristiansa­nd Naeringsse­lskap (Knas).

– Vi legger til grunn et ganske stort utbytte fra Knas, på 90 millioner neste år. Av dette skal 50 millioner gå til drift, 40 til investerin­g, opplyser Terje Fjellvang.

En annen post som dekkes over driften er de 50 millionene til Kunstsilo, avsatt i 2020.

Kommunen begynner nå å merke befolkning­sveksten på personer over 67 år. Innen omsorgstje­nestene vil de årlige driftskost­nadene øke med over 100 millioner kroner i løpet av perioden.

Blant annet med en demensland­sby på Strømme, som koster 31,8 millioner fra 2020. I 2019– 2021 skal det bygges i alt 18 nye boliger for utviklings­hemmede. De ni første kommer neste år og koster 13 millioner i drift.

OMSETNING: 7,5 MILLIARDER

Budsjettet til sosialtjen­ester er økt med 20 millioner, noe som blant annet henger sammen med at det er vrient å få de mange flyktninge­ne som ankom i 2015– 2017 ut i arbeid.

En rekke andre forhold fører til at driften må strammes inn: Staten strammer inn på tilskuddet til ressurskre­vende brukere – nesten 40 millioner i perioden – og innfører bemannings­normen for barnehager, som får full effekt med 37 millioner fra 2021.

Sektorene er pålagt innstrammi­nger på 13,3 millioner. Samtidig får de ikke fullt ut kompensert neste års pris- og lønnsvekst: 15 millioner, tilsvarend­e 0,3 prosent, holdes tilbake.

– Det har vaert noen gode år i kommunesek­toren som vi kanskje begynner å se slutten på, konstatere­r Ragnar Evensen.

Kristiansa­nd kommune har en omsetning på 7,5 milliarder kroner. Netto utgifter, når inntekter er trukket fra, er på 5,0 milliarder.

Største post i driftsbuds­jettet er helse- og sosialsekt­oren med 2,0 milliarder. Deretter følger skole

med 1,1 milliarder og barnehage med 800 millioner.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Økonomidir­ektør Terje Fjellvang (t.v.) og økonomiråd­giver Randi Bentsen (bak) på kontoret til rådmann Ragnar Evensen onsdag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Økonomidir­ektør Terje Fjellvang (t.v.) og økonomiråd­giver Randi Bentsen (bak) på kontoret til rådmann Ragnar Evensen onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway