Fædrelandsvennen

Slik kan du redusere strømforbr­uket

-

Det finnes flere grep man kan ta for å spare strømutgif­ter. Oppvarming bruker mest strøm, så det er her man kan spare mest.

●●Vedfyring

– Det kan vaere lurt å satse på alternativ­e kilder, som ved, om man har mulighet når prisene er på det nivå vi nå ser, sier Lilleholt.

●●Senk temperatur­en i boligen

– For hver grad man setter ned temperatur­en sparer man omtrent 5 prosent strøm. Går du fra 22 til 21 grader, vil du kunne redusere energibruk­en i boligen, uten at det går utover komforten, sier Barnwell.

●●Velg varmepumpe

– Hvis du erstatter panelovnen­e med en luft-til-luft-varmepumpe, kan du spare 4800 kwh i året, altså nesten 5000 kroner. Det betyr at varmepumpe­n vil vaere raskt nedbetalt, sier Barnwell.

Har man en enebolig med oljefyr og vannbårent varmeanleg­g, kan man spare nesten 20.000 kroner i året ved å skifte fra oljefyr til en vaeske-vann-varmepumpe, påpeker hun. ●●Etterisole­ring av hus

Skal du pusse opp? Da bør du gjennomfør­e ulike energitilt­ak, ifølge Barnwell.

– Etterisole­ring av huset, energieffe­ktive vinduer, og balansert ventilasjo­n forbedrer inneklima og bokomfort i boligen, og er med på å redusere oppvarming­sbehov og energiutgi­fter, sier hun.

 ??  ?? Norge vil i vinter bli avhengig av å importere kraft fra andre land, blant annet Nederland, Danmark og Sverige, og kraftprise­ne der vil vaere med på å presse den norske strømprise­n opp i vinter, sier direktør i Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), Anne Vera Skrivarhau­g.
Norge vil i vinter bli avhengig av å importere kraft fra andre land, blant annet Nederland, Danmark og Sverige, og kraftprise­ne der vil vaere med på å presse den norske strømprise­n opp i vinter, sier direktør i Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE), Anne Vera Skrivarhau­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway