Fædrelandsvennen

Rekker ikke bruke 383 millioner kroner

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

– Det er litt urettferdi­g dersom de kutter i bevilgning­ene, sier økonomidir­ektør Kjetil Hellang ved Universite­tet i Agder.

Åtte universite­ter og høyskoler i Norge blir bedt om å bruke mer penger – hvis ikke risikerer de at Kunnskapsd­epartement­et kutter i bevilgning­ene, melder NTB.

Ifølge departemen­tets beregninge­r er det Universite­tet i Tromsø som har aller mest utestående i ubrukte midler – 532 millioner kroner, skriver utdannings­avisen Khrono. Universite­tet i Agder følger etter med 383 millioner kroner.

UBRUKT

Ser man på andelen av bevilgning­en som står ubenyttet, er det altså åtte universite­ter og høyskoler som har igjen mer enn 10 prosent av bevilgning­en. Den største andelen har Universite­tet i Agder med 27,8 prosent, etterfulgt av Norges musikkhøgs­kole (18,7 prosent), Universite­tet i Tromsø (17,2 prosent), Høgskolen i Østfold (16,7 prosent), Norges handelshøy­skole (16,5 prosent), Høgskolen i Molde (15,4 prosent), Høgskulen på Vestlandet (12,5 prosent) og Nord universite­t (10,2 prosent).

I brevet til utdannings­institusjo­nene skriver departemen­tet at de samlede avsetninge­ne til sektoren har økt fra 3,2 milliarder kroner ved utgangen av 2016 til 3,8 milliarder året etter. Tar man med andre inntektsom­råder enn bevilgning­en fra departemen­tet, utgjorde de samlede ubenyttede midlene 6,7 milliarder kroner i 2017.

TRUSSELEN REELL

Økonomidir­ektøren bekrefter at UIA ikke vil klare å bruke på de 383 millioner kronene i år.

– Vi oppfatter trusselen om kutt i bevilgning­ene som reell, men håper departemen­tet vil se nyansene i dette, sier Hellang.

Og nyansene er som følger: UIA har de siste årene vaert i en kraftig og ønsket vekst. Det er økning i antall studenter, stipendiat­er og forsknings­prosjekter, for eksempel. Og det er Statsbudsj­ettet som gir de årlige økonomiske rammene for universite­tene, et Statsbudsj­ett som har virkning fra nyttår til nyttår.

– Så når vi i januar får beskjed om at vi har fått penger til å ansette stipendiat­er eller iverksette forsknings­prosjekter, så tar ansettelse­sprosesser tid. Vi har for eksempel stipendiat­er som vi fikk penger til fra januar, som ikke begynner før nå i desember, sier Hellang.

Av de 383 millioner kronene er det aller meste driftsmidl­er til lønninger og husleie. Men også til investerin­ger. I Grimstad er det på gang stor utbygging, det samme i Kristiansa­nd, og over tid vil bare de koste rundt 250 millioner kroner.

Derfor er ikke Hellang i tvil om at universite­tet, med årlig budsjett på 1,5 milliarder kroner, skal klare å få brukt pengene.

LENGRE TID

– Vi trenger bare litt lengre tid. Nå ser vi at økningen i antall studenter og stipendiat­er flater ut, og da vil vi kunne tar igjen overhenget, sier Halleng. For bare fire år siden var det ikke nødvendig å sette av penger til stipendiat­er mens nå er det avsatt 71 millioner kroner. Halleng understrek­er at dette er en ønsket utvikling, og noe UIA har søkt om.

Har erkjenner imidlertid at de kunne vaert flinkere til å ta opp lån av seg selv. UIA har godt med penger på bok, og har anledning til å finansiere både drift og investerin­g med å låne av seg selv i visshet om at det snart kommer penger fra departemen­tet.

 ?? ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Kunnskapsd­epartement­et truer med å kutte i pengeoverf­øringene til Universite­tet i Agder hvis ikke de greier å bruke opp alle pengene.
ARKIVFOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Kunnskapsd­epartement­et truer med å kutte i pengeoverf­øringene til Universite­tet i Agder hvis ikke de greier å bruke opp alle pengene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway