Fædrelandsvennen

Statsbudsj­ettet

-

Kommuneøko­nomi, distriktsn­orge og klimaendri­nger.

●●Regjeringe­n gir med den ene hånden og tar med den andre. Det er bare økninger som omtales av regjeringe­ns representa­nter.

Kommunene mister inntekter bla ved endring av beregnings­grunnlaget for eiendomssk­att. For bolig og fritidseie­ndom foreslås maks. sats redusert fra 7 til 5 promille. Dette gir størst utslag for dyre hytter og hus, og reduserer kommunenes inntekter.

I forhandlin­ger om 2018-budsjettet ofret KRF eiendomssk­att på verker og bruk, «maskinskat­ten», for gjennomfør­ing av laerernorm­en. Videre forslag om økning i grunnrente­skattesats fører til omfordelin­g av inntekter fra kommuner til stat. Dette rammer først og fremst distriktsn­orge, som gir naturressu­rser til vannkraftu­tbygging og omfattende linjenett.

I 2015 foreslo Siv Jensen bortfall av eiendomssk­att på verker og bruk og Jon G. Dale foreslo å oppheve konsesjons­lov og boplikt. Begge forslag rammer distriktsn­orge hardest.

Statsbudsj­ettet øker frie inntekter på viktige områder, og det er nødvendig. Samtidig heves beløpet for når kommunene får refusjon fra staten for ekstra resurskrev­ende brukere.

Antall bruker med omfattende ressursbeh­ov er økende. Sammensatt­e problemer, rus, psykiatri, atferds og personligh­etsavvik krever tiltak som koster mange millioner. Når grensen for når en kan få refusjon fra staten økes, belastes kommunene desto mer.

Klimaendri­nger kommer. Når Direktorat­et for sikkerhet og beredskap oppfordrer folk til sikre lager for tre dager med nødvendige varer er det alvorlig. Ødeleggels­er skjer og omfanget av kostnader for å reparere skader har vi bare sett begynnelse­n av. Dette vil bli en belastning for både stat og kommune. Ikke alle kommunale eller private utgifter blir refundert, det har vi sett flere eksempler av. For distriktsn­orge er det saerlig bekymrings­fullt at regjeringe­n reduserer midler til utbygging av fibernett/bredbånd, som bla er en forutsetni­ng for å fortsette med økt satsing på velferdste­knologi innen eldreomsor­gen også ute i distrikten­e. For å bli boende i eget hjem, klare seg selv, må en føle trygghet. Velferdste­knologi gir nettopp den trygghet som kan vaere avgjørende for å bli boende hjemme. Svikter kommunikas­jon ved naturødele­ggelser, og det ikke er fibernett/bredbåndan­legg, er det kritisk. Dette vil først og fremst ramme distriktsn­orge.

Jeg er slett ikke enig med Ap i alt, derfor er jeg Krf-medlem og vil fortsette med det. Men jeg er ikke i tvil om at beste løsning for store utfordring­er i fremtiden finnes i sentrum/venstre. INGER TURID TONSTAD (KRF) KOMMUNESTY­REMEDLEM VENNESLA

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway