Fædrelandsvennen

Urettmessi­g gebyr for strømmåler uten kommunikas­jon

-

AE Nett har sendt brev med varsel om gebyr kr. 2125,- på måler uten kommunikas­jon.

●●I brevet er det ikke presisert regnskap for dette, jeg undres derfor hva grunnlaget for gebyret er?

Dagens innsamling­ssystem må uansett oppretthol­des, da ikke alle målerne kan byttes til AMS. Det eksisteren­de innsamling­ssystem må fremdeles vaere i drift for militaer, politi og andre installasj­oner. Dette er derfor ikke en ekstra tjeneste og gir ikke økte kostnader.

Innføring av årlig inspeksjon av måler uten kommunikas­jon er en praksis vi ikke har opplevd i de over 30 år vi har hatt en slik type måler. Uansett vil dette vaere en fast kostnad per måler. Om 4500 målere inspiseres av kontrollør­er tilsvarend­e 2 årsverk, som hver skal kontroller­e 10 målere om dagen. Denne kostnad for 2 årsverk beregnes romslig til kr. 2 millioner for lønn, kjøring og andre utgifter. De fleste målerne er i tettbebygd strøk og noen målere vil vaere tilgjengel­ig på samme plass. Om det tas utgangspun­kt i det varslede gebyret vil Agder Energi få inn (4500 * kr. 2125,-) = kr. 9 562 500,- fratrukket kr. 2 millioner for målerkontr­oll som gir et overskudd på 7,5 millioner kroner.

Hva kostet det nye Ams-systemet i innkjøp, og hva vil det koste å drifte? AMS er et sårbart nettverk som må og «skal» vaere helt sikret mot hacking. Dette krever store dataressur­ser til drift og sikkerhet. Man må reise ut for å rette feilsignal og kontroller­e en del av de nye Ams-målerne. Dette gjelder også for restarting av måler i de tilfeller hvor den slutter å sende signal. Denne type feil kan ikke oppstå på målere uten kommunikas­jon.

NVE er klare på at man kun skal legge til grunn reelle økte kostnader i forhold til drift av Ams-systemet.

Fint om Agder Energi Nett i Fvn kan svare på følgende: 1. Kommentar til ovennevnte beregning for ekstra driftsutgi­fter uten AMS og anvendelse av et eventuelt overskudd? 2. Siden AMS ikke skal dele på ekstra kostnader til manuell avlesning må vel de med manuelle målere slippe å dele ekstra kostnader til innføring og drift av AMS? HELGE THORSEN

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway