Fædrelandsvennen

Hestmanden

-

I forslaget til statsbudsj­ett ble det ingen ekstra penger til drift og vedlikehol­d av Hestmanden.

●●Søknaden på 4,7 mill. kr ble ikke innvilget. Stortinget vedtok allerede i 1995 at Hestmanden skulle vaere ett museum for krigsseile­rne. Men nå blir den antagelig liggende stille under frigjøring­sjubileet i 2020.

Krigsseile­rne fikk ikke den anerkjenne­lse de fortjente etter krigen. Avvisninge­n og fornektels­en de ble møtt med er et lite stolt kapittel i norsk historie. Forfattere­n av «En sjøens helt», Jon Michelet, hadde nok protestert heftig over en slik avgjørelse. Nesten uforståeli­g at det ikke finnes plass til skarve 5. mill. kr på statsbudsj­ettet.

Bevaring av skip fra 2. verdenskri­g og glansperio­den frem til 70-tallet er viktig for framtidige generasjon­er. Ett eksempel er gamle «Skagen», også kalt «Skagerrak-expressen». Bygget i 1958 og gikk i fast rute mellom Kristiansa­nd og Hirtshals fram til 1970-tallet. Mange sørlending­er husker nok turene med danskebåte­ne fra denne tidsepoken. Det ble gjort forsøk slik at den kunne ha blitt museumsski­p. Skipet var fremdeles seilbart og mye av den originale innredning­en var fremdeles intakt. Er det skipsfarts­nasjonen Norge verdig at det ikke finnes midler til bevaring? LENNART HILANDER, sømsbeboer

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway