Fædrelandsvennen

Hva Klar betyr?

-

Jeg kunne begynt med å fortelle hva flere selgere har sagt, men jeg skal i denne artikkelen forholde meg til mine egne opplevelse­r av gatemagasi­nets nytteverdi.

●●Jeg har ved noen anledninge­r fått sitte i Tingretten som meddommer. Her har jeg observert hvor mange som får sin lønn av den enes forbrytels­er: Dommer, meddommere, aktor, securitasv­akter og forsvarer. Hver enkelt forberedel­se og selve saken må koste mangfoldig­e titalls tusen kroner. Og jeg har tenkt: Hvor mye sparer gatemagasi­nkonseptet staten for i rene penger, ved at de holder en gruppe som ellers begår mye småkrimina­litet for å dekke sitt rusbehov?

Jeg har ikke noe eksakt tall på alle som har vaert innom og solgt Klar i løpet av de snart 13 årene gatemagasi­net har vaert på gata. Men å anslå minst 500 selgere bare i Kristiansa­nd, er ikke å ta for hardt i. Også i Arendal og resten av Agder, har det vaert mange selgere. Hvor mange runder i domstolene vi har sluppet unna, fordi gatemagasi­nets formål, «et alternativ til rus, kriminalit­et og prostitusj­on», funker.

Flere av Gatemagasi­net Klars selgere har gått bort det siste året. Den siste var Knut – som satt og solgte ved inngangen til Meny Albert. Alle de telefonene jeg har fått fra kunder som savner ham og forteller historier som har gledet dem stort, forklarer meg at det ikke bare er de som selger gatemagasi­net som har glede av det. Også de som kjøper. Og det er ikke kun på grunn av lesestoffe­t de handler, men samtalene med sine faste selgere gir dem mye.

Mange kunder er ensomme. Et nytt Klar betyr en ny grunn til samtale med en venn. Gatemagasi­net Klar fungerer som alibi for samtale mellom grupper i befolkning som tidligere fryktet hverandre. Frykten er borte. Tilbake står et sterkt vennskap som jeg finner rørende å få ta del i.

Jeg har akkurat levert inn en ny søknad om støtte fra kommunen. De har tidligere gitt løfte om 350 000 kroner i året. Dette har de holdt. Mye penger synes sikkert mange. Men det dekker så vidt trykkingen av de fem numrene vi har råd til i året nå. Og de pengene stiftelsen Klar tar inn på dette hjelp til selvhjelps­tiltaket, dekker knapt til husleie, drift av Klar-bilen, strøm, internett, telefon osv. Og i tillegg skal også de som jobber her ha lønn.

Jo, 350 000 kroner er mye penger. Men småpenger mot hva vi gir tilbake. Heldigvis har vennlige sjeler vist raushet og gitt oss pengegaver. Men slike gaver blir det også mindre av. Forståelig nok. Så skal jeg til slutt likevel slippe til én selgers hjertesukk: Uten denne jobben vil jeg ikke ha noen grunn til å leve. ODDMUND HARSVIK, redaktør Gatemagasi­net Klar Kristiansa­nd

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway