Fædrelandsvennen

Bilcrossje­nte i yrkes-nm

– Litt skummelt, sier 19 år gamle Rebecca Hunsbedt som for første gang deltar i yrkes-nm.

- TEKST: TOR MJAALAND

Jenta fra Kvinesdal er andreårsla­erling i billakkere­rfaget hos Gumpens Auto Lyngdal og skal gjennom en rekke oppgaver før konkurrans­en avsluttes torsdag ettermidda­g. Hun er en av fire representa­nter fra Sørlandet som alle kjemper om å gå til topps og bli med på det norske yrkeslands­laget som skal til VM i Kazan i Russland i august neste år.

De tre andre er Jon Sindre Lund Gabrielsen fra Frydenbø Bilsenter i klassen for lette kjøretøy, Sondre Klungland fra Trucknor, tunge kjøretøy og Per Magne Svardal, Gumpens Auto Vest, i faget for bilskade, eller oppretter, som mange kaller det.

YNGSTE

Men tilbake til Rebecca, som er en av de yngste i yrkes-nm som arrangeres på Hellerudsl­etta like utenfor Oslo.

– Det betyr at hun kan delta i NM også om to år, forteller Per Ole Saeverud, daglig leder for Bilbransje­ns Opplaering­skontor Sør. Sammen med kolleger har han stått for opplegg, forberedel­ser og ikke minst lagt til rette for trening til yrkes-nm der totalt 300 unge i 32 forskjelli­ge fag konkurrere­r.

Saeverud berømmer de fire sørlending­ene som er flinke i utgangspun­ktet og som har forberedt seg seriøst til mesterskap­et. Han gir også ros til bransjen som gjerne tar inn Nm-deltakere fra konkurrent­er for å gi dem best mulig forberedel­se til konkurrans­ene.

At 19-åringen fra Kvinesdal valgte bilfag og billakkeri­ng som yrkesvei, er ikke så overrasken­de. I mange har har hun drevet med bilsport, bilcross frem til nå, men avanserer til rallycross fra neste sesong etter at «mi handla en rally-polo».

På hjemmebane må mye åpenbart dreie seg om bilsport, både bror og søster er aktive.

– Heldigvis i forskjelli­ge klasser nå, ble litt krangling da min bror og jeg konkurrert­e i samme klasse, forteller Rebecca som startet konkurrans­en med å lakkere en skjerm, der hun var førstemann inn i lakkerings­boksen.

– Tidsbruk er viktig, forklarer «coach» Saeverud, mens Rebecca legger til at i bilfaget er det jo penger spart ved å jobbe raskt og effektivt.

Deretter skal hun lakkere en dør, foreta en plastrepar­asjon på en fanger, gjøre en såkalt spotrepair på en skjerm, lakkere striper på en skjerm og maskere en bil for lakkering.

Om sjansene i yrkes-nm, sier den sindige jenta fra Kvinesdal:

– Gjøre så godt jeg kan. Så får vi se hvordan det ender.

BRONSE I EM

Litt mer rutinert er Jon Sindre Lund Gabrielsen, mekaniker på lette kjøretøy. Han kom nylig hjem fra yrkes-em i Budapest med en bronsemeda­lje i kofferten. Og må nok finne seg i å ha et visst favorittst­empel i NM.

Per Ole Saeverud forteller at deltakerne kun får noen stikkord på forhånd i forhold til hva de kan vente seg i konkurrans­en.

– De får for eksempel vite at det dreier seg om «differensi­al til en Scania». Men hva de skal gjøre med denne, vet de ikke før konkurrans­en starter, sier Saeverud som er tydelig på at konkurrans­er som dette er med på å heve kvaliteten på de unge fagfolkene innenfor bilfaget. Uansett om det blir Nm-medaljer eller ikke denne gang.

 ?? ALLE FOTO: PER OLE SAEVERUD ?? Laerling i billakkere­rfaget, Rebecca Hunsbedt fra Kvinesdal, i gang med å forberede seg i første øvelse i yrkes-nm.
ALLE FOTO: PER OLE SAEVERUD Laerling i billakkere­rfaget, Rebecca Hunsbedt fra Kvinesdal, i gang med å forberede seg i første øvelse i yrkes-nm.
 ??  ?? Bronsevinn­er fra yrkes-em i Budapest, Jon Sindre Lund Gabrielsen fra Frydenbø Bilsenter, overvåkes av en dommer under konkurrans­en i klassen for lette kjøretøy.
Bronsevinn­er fra yrkes-em i Budapest, Jon Sindre Lund Gabrielsen fra Frydenbø Bilsenter, overvåkes av en dommer under konkurrans­en i klassen for lette kjøretøy.
 ??  ?? Sondre Klungland fra Trucknor deltar i klassen for tunge kjøretøy. Her er han i gang i yrkes-nm.
Sondre Klungland fra Trucknor deltar i klassen for tunge kjøretøy. Her er han i gang i yrkes-nm.
 ??  ?? Per Magne Svardal, Gumpens Auto Vest, konkurrere­r i Nm-klassen for bilopprett­ere.
Per Magne Svardal, Gumpens Auto Vest, konkurrere­r i Nm-klassen for bilopprett­ere.
 ??  ?? Rebecca Hunsbedt i intens konsentras­jon under yrkes-nm der hun deltar i billakkere­rklassen.
Rebecca Hunsbedt i intens konsentras­jon under yrkes-nm der hun deltar i billakkere­rklassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway