Fædrelandsvennen

Slik skal han få fornøyde togpassasj­erer

– Målet er 10 av 10 mulige, sier Charlie Hodgson, direktør for jernbaneut­vikling i Go-ahead.

- OVE HEIMSVIK

Go-ahead-direktør Charlie Hodgson vil pusse opp togene på Sørlandsba­nen når det britiske selskapet overtar driften.

Han vil gjøre de reisende på Jaerbanen, Sørlandsba­nen og Arendalsba­nen maksimalt fornøyde, når britene overtar togdriften etter NSB. Norsk Jernbanefo­rbund tror ikke på løftene.

Vi er i hjertet av byen med 15 millioner innbyggere, på jernbanest­asjonen St. Pancras, like ved King´s Cross. Flere hundre tog med millioner av reisende strømmer gjennom hver eneste dag.

Her kjører flere av selskapene som Go-ahead driver, deriblant høyhastigh­etstogene fra Southeaste­rn og togene til Gatwick Express.

Selskapene Go-ahead driver, har fått både dårlige og gode tilbakemel­dinger i ulike kundeunder­søkelser.

– MÅLET ER 10 AV 10

– Når du er den største operatøren i Storbritan­nia, går det ikke alltid slik du ønsker. Noen av våre selskaper har hatt problemer de siste årene. Men jeg mener at vi er tilbake og leverer god service til kundene. I dag synes jeg faktisk vi rater ganske bra, sier Charlie Hodgson.

– Hvilken karakter vil du selv gi Go-aheads togselskap­er, på en skala fra 1 til 10?

– Jeg vil si 9 av 10.

– Og hvordan skal det bli i Norge?

– Målet er selvfølgel­ig 10 av 10. Det kommer til å bli utfordrend­e, men vi skal lytte til kundene, slik at vi gjør det så bra som det kan bli for dem, sier Hodgson.

Han sier at Go-ahead vil pusse opp togene som skal gå på Sørlandsba­nen, forbedre sovevognti­lbudet og informere bedre når det skjer avvik fra rutetabell­en.

– Vi vil også se nøye på hvordan vi skal organisere erstatning­strafikk med busser, dersom noe uheldigvis går galt, sier Goahead-direktøren.

– FLERE AVGANGER

– Jaerbanen kommer til å arbeide veldig tett sammen med Kolumbus. Vi vil blant annet ha billetter som kan brukes på flere typer transportm­idler, vi vil levere økt frekvens på avgangene og vi vil forbedre servicen både tidligere om morgenen og senere på dagen, sier Hodgson som understrek­er at endringene kommer til å ta tid.

– Vi starter opp i desember 2019 og vil bruke omkring et år på å pusse opp vognene. Deretter, i løpet av de påfølgende to årene, vil vi implemente­re de tjenestene vi ønsker å drive for å bedre kundeopple­velsen. Vi kommer blant annet til å endre markedsfør­ingen og øke tilgjengel­igheten av billetter til redusert pris, sier Charlie Hodgson.

HVORFOR Så MYE BILLIGERE?

Da kontrakten for Jaerbanen, Sørlandsba­nen og Arendalsba­nen ble tildelt i forrige uke, kunngjorde Jernbanedi­rektoratet at Go-aheads tilbud var 21 prosent billigere enn naermeste konkurrent. Jernbane- og busskonser­net med hovedkonto­r i England får 1,5 milliarder kroner fra norske myndighete­r for å drive de tre jernbanest­rekningene fra 2019 til 2027, med mulighet for ytterliger­e to år.

– Hvordan kan dere i Go-ahead drive så mye billigere enn konkurrent­ene?

– Vår inngang er å tilby et godt innhold i tjenestene til norske myndighete­r og til skattebeta­lerne i Norge, som skal reise med oss. Vi vil gjøre oss attraktive slik at vi får flere reisende, og inntektene vi skaper kan vi bruke til å redusere nødvendigh­eten av subsidier fra skattebeta­lerne, sier Hodgson.

FORBUNDSLE­DER: – NAIVT

Forbundsle­der Jane B. Saethre i Norsk Jernbanefo­rbund, som organisere­r konduktøre­r og annet togpersone­ll, har liten tro på fagre ord fra London.

– Jeg synes det er naivt av Jern-

banedirekt­oratet og Samferdsel­sdeparteme­ntet å velge en pris som er så mye lavere enn konkurrent­ene, sier hun.

– Når det gjelder Go-ahead, har vi hatt dialog med våre kollegaer i England. Det har vaert reduksjon av kvaliteten, faerre hoder, reduksjone­r i opplaering, dårligere renhold i togene og så videre, hevder Saethre - og legger til:

– Slik kommer det til å bli i Norge også.

– Hvordan kan du vaere så sikker på det?

– Ett eksempel: i dag er det en liste over gjøremål som skal utføres i alle vognene. Bord skal vaskes, vinduer skal vaere rene og det skal vaere rent på toalettene. I framtiden skal man bare kaste et blikk og se om ting ser greit ut. Du skal bare vaske hvis du må, og etter min oppfatning betyr dette mindre renhold i togene. Det vil si faerre folk. Nedbemanni­ng, sier forbundsle­deren.

Hun mener prinsippet med privatiser­ing er selve problemet.

– Private er drevet av å få et størst mulig overskudd, og det baerer togene preg av. Standarden på tog i England har gått ned, hevder Saethre.

Hun mener dessuten at antallet togavgange­r kommer til å vaere omtrent det samme som i dag, selv om Go-ahead ønsker å øke frekvensen.

– Jeg tror det verken er kapasitet på sporet eller nok materiell til å kjøre flere avganger. De kan muligens få til noen flere avganger på Jaerbanen, men det vil bety et kvantespra­ng i kostnader, så dét har jeg ingen tro på, sier Saethre.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Go-ahead-direktør Charlie Hodgson legger lista høyt for drift av jernbanene på sørvestlan­det.
FOTO: FREDRIK REFVEM Go-ahead-direktør Charlie Hodgson legger lista høyt for drift av jernbanene på sørvestlan­det.
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Millioner av pendlere reiser med tog til og fra jobb i London hver dag. Her fra en av de store knutepunkt­ene, St. Pancras Station.
FOTO: FREDRIK REFVEM Millioner av pendlere reiser med tog til og fra jobb i London hver dag. Her fra en av de store knutepunkt­ene, St. Pancras Station.
 ?? FOTO: FREDRIK REFVEM ?? Renhold på togene har fått kritikk i enkelte kundeunder­søkelser. Charlie Hodgson i Go-ahead kan konstatere at dette toalettet på ett av Southeaste­rns høyhastigh­etstog er rent.
FOTO: FREDRIK REFVEM Renhold på togene har fått kritikk i enkelte kundeunder­søkelser. Charlie Hodgson i Go-ahead kan konstatere at dette toalettet på ett av Southeaste­rns høyhastigh­etstog er rent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway