Fædrelandsvennen

Valgte Vollan – droppet Rosseland

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Kommunesty­ret i Songdalen har vedtatt at ny barneskole skal bygges på Vollan på Nodeland.

Med 16 mot 9 stemmer vedtok kommunesty­ret i Songdalen onsdag kveld at den nye barneskole­n skal bygges på Vollan, skriver n247.no.

I fjor høst vedtok det samme kommunesty­ret å bygge ny skole på Rosseland, i stedet for Vollan, som opprinneli­g ble valgt.

Nå har politikern­e snudd igjen, og dette er det tredje lokaliseri­ngsvedtake­t som blir gjort om skolebyggi­ngen.

Ifølge N247 var utgangspun­ktet fra formannska­pet å utsette saken til etter kommunesam­menslåinge­n i 2020. Men Terje Imeland (KRF) la fram et forslag fra eget parti, Ap og deler av Sp om å velge Vollan.

Imeland sa også at håpet er å kunne sette spaden i jorda på Vollan mens Songdalen ennå eksisterer som egen kommune.

– BYGGE FØR SAMMENSLÅI­NG

Songdalen-ordfører Johnny Greibeslan­d (Sp) sier til Faedreland­svennen at det var viktig å få landet skolesaken før sammenslåi­ngen med Kristiansa­nd og Søgne. – Hvorfor er det så viktig?

– Når vi skal inn i ny kommune, tror vi at vi vil havne bak i en kø og byggingen ville blitt utsatt. Arbeidsfor­holdene til elever og laerere på Rosseland er vanskelige også i dag. Vi vil ha bedre forhold på plass så fort som mulig.

Det foreligger ennå ingen kvalitetss­ikrede tall for utbygging på de to stedene, men Greibeslan­d sier at han tror at Vollan er et rimeligere alternativ.

TRE år – TRE VEDTAK

Greibeslan­d sier at saken er komplisert, og at det derfor har tatt så lang tid.

– I 2015 var de fleste enige om å bygge på Vollan, men i fjor snudde flertallet i kommunesty­ret etter et benkeforsl­ag, og Rosseland ble valgt. Nå var områderegu­leringspla­nen for sentrum oppe til behandling. Det er et klart flertall for at om vi skal få skolen mens vi er en egen kommune, så må den ligge på Vollan.

Han sier at Rosseland er en mer komplisert utbygging, med innsigelse­r fra NVE og fraråding fra Fylkesmann­en på grunn av støy og trafikk.

– Det ville vaert mer krevende å klargjøre den tomta for bygging.

– Hva tenker du om alle involverte som nå må forholde seg til et tredje vedtak?

– Dette har vaert kjempevans­kelig for folk på Rosseland, og det har vaert krevende for administra­sjonen og oss folkevalgt­e. Nå er det klart at noen er skuffet, men det er samtidig en lettelse å få landet saken. Jeg håper alle vil bli fornøyd når de får se den nye skolen til slutt, sier han.

STERKE REAKSJONER

Søgne og Songdalen budstikke fulgte debatten i kommunesty­ret, og refererer til noen av reaksjonen­e fra politikern­e som er imot vedtaket.

– Dette er noe av det verste jeg har hørt. Kan vi stole på politikern­e i Songdalen eller kan vi ikke? Dette er en forunderli­g seanse å vaere vitne til. Nå finner de ut at de vil legge skolen der ingen grunneiere vil selge, sa Arild Birkenes (Frp).

Solbjørg Jørgensen (Sp) reagerer på at sin egen partigrupp­e går inn for å eksproprie­re dyrket mark, mens Jone Nygård (Uavh.) uttrykte skuffelse og forundring over snuoperasj­onen i kommunesty­ret. Han mener den er uryddig og vanskelig.

 ?? ARKIVFOTO: ESPEN SAND ?? Rosseland skole vil bli lagt ned. Nå skal det bygges ny skole på Vollan.
ARKIVFOTO: ESPEN SAND Rosseland skole vil bli lagt ned. Nå skal det bygges ny skole på Vollan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway