Fædrelandsvennen

– Her er det alltid noe å gjøre

- MONIKA B. BIRKELAND TORMOD FLEM VEGGE

Tønnes Willoch bor på aerverdige Kjos hovedgård. Sammen med Marit Isaksen holder han det 180 kvadratmet­er store huset og tilhørende tomt på snaue 4000 mål.

– Det var min tipp-tipp-tipptippol­defar som bygde huset, og det sto ferdig på slutten av 1780-tallet. Da var det park rundt her, forteller Willoch.

Nå driver beboerne med oppstallin­g av hester og fôrproduks­jon fra jordene. Ni hester holder til her i dag.

– Ellers er det stadig vedlikehol­d, det er alltid noe å gjøre. I år er det kitting og maling av vinduer. Huset er fredet, så vinduene kan ikke byttes ut, sier Willoch.

– Her trives jeg veldig godt, men det er kaldt. I ganga er det frost om vinteren. Vi bruker egentlig bare 25 prosent av huset: Kjøkkenet, der vi har tv og hver vår lenestol, ett soverom og bad, sier han.

Han ble født i det røde nabohuset. I 1989 kjøpte han gården av sin bestemor. Hun bodde der fram til hun døde i 1999, og Willoch flyttet inn i 2000. Interiøret er moderniser­t, bortsett fra ett rom som består av gamle møbler. Våren 2016 startet Bernt Bergum og kameraten André Wächter firmaet Slipplisen­s AS. På det tidspunkte­t var de to ingeniørst­udenter på Universite­tet i Agder i Grimstad.

I dag har firmaet seks deltidsans­atte på norgesbasi­s – tillegg til Bergum selv. Hovedbasen ligger i Vågsbygd i Kristiansa­nd.

Firmaet plomberer tv-er slik at kundene slipper å betale tv-lisens.

– Vi drar hjem til folk og plomberer tv-ene deres. Dette gjøres helt lovlig. Jeg var i forkant av oppstarten i dialog med NRK om hvordan dette kunne gjøres lovlig, forklarer Bergum.

– Hva gjør dere helt konkret med tv-ene som plomberes?

– De fleste tv-er, med unntak av noen få modeller, har en innebygget mottaker. Det er denne man må betale lisens for. Vi fjerner tuner-inngangen. Tv-en kan deretter brukes til streaming av tv-kanaler, og det trenger man ikke å betale lisens for.

Siden starten i 2016 har firmaet nå plombert flere tusen tv-er på landsbasis, hevder Bergum.

Arbeidet utføres av ansatte som opererer i Agder, Trondheim, Bergen, Stavanger, Skien, Porsgrunn, Hamar-området og i Vestfold, ifølge Bergum.

– Vi skal i løpet av kort utvide til Oslo og Østfold, forteller 37-åringen, som både er utdannet ingeniør og økonom.

Selv er han «hands on» og plomberer selv tv-er i Agder. – Går firmaet bra?

– I år har vi tredoblet antall kunder sammenlikn­et med i fjor. Vi har ikke kjempetall, men det er fantastisk moro å drive med dette.

– Er det ikke litt synd at NRK går glipp av lisenspeng­er, da?

– Vi plomberer kun et begrenset antall tv-er sammenlikn­et med hvor mange som totalt betaler lisens.

– Men hva om det blir slutt på lisensen – og den blir en del av skatten?

– Det har vaert mye snakk om dette, men ingen vet når eller om det skjer. Jeg er jevnlig i kontakt med NRK for å oppdatere meg på situasjone­n.

Audun Strand, leder for NRK Lisensavde­linga i Mo i Rana, sier at det å plombere tv-er er lovlig virksomhet.

– Fra november 2015 og fram til i dag har vi fått rundt 10.000 oppsigelse­r av Nrk-lisensen på landsbasis med årsak i at tv-en er plombert, opplyset han og understrek­er at alt mottakerut­styr i en husstand må vaere plombert om man skal få lisensfrit­ak.

– Det ligger et lovforslag, som vaert på høring, som sier at plombering ikke skal gi fritak fra lisensbeta­ling. Så derfor utgjør det en risiko for kundene å plombere tv-ene sine – hvis en ny lov vil føre til at plombering ikke vil gi fritak for lisens. Derfor mener jeg det er viktig at kunder som får plombert tv-ene blir informert om dette, sier Strand.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Bernt Bergum, daglig leder og eier av firmaet Slipplisen­s AS, med sin egen tv – som selvsagt også er plombert.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Bernt Bergum, daglig leder og eier av firmaet Slipplisen­s AS, med sin egen tv – som selvsagt også er plombert.
 ?? FOTO: MONIKA B. BIRKELAND ?? Tønnes Willoch har bodd i dette huset i 18 år. I den perioden har det blitt pusset opp en del innvendig og mye av det elektriske er byttet ut.
FOTO: MONIKA B. BIRKELAND Tønnes Willoch har bodd i dette huset i 18 år. I den perioden har det blitt pusset opp en del innvendig og mye av det elektriske er byttet ut.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway