Fædrelandsvennen

– Det bekymrer meg at partimedle­mmer går så hardt ut mot hverandre.

Mangeårig fylkeslede­r Oddvar Hodne (82) er overrasket og skuffet over at det er så harde fronter og stygge personangr­ep før KRF skal gjøre sitt retningsva­lg.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Du var leder for den såkalte «havarikomm­isjonen» etter kommuneval­get i 2003, da KRF oppnådde «bare» 6,9 prosent oppslutnin­g. I 1997 var valgresult­atet historiske 13,7 prosent. Siden 2003 har partiet tapt ytterliger­e terreng. Hva er problemet til KRF?

– Nei, det er at vi ikke når skikkelig ut med budskapet vårt. Den dramatisk nedgangen fikk vi jo fram til 2003. Vi i evaluering­sutvalget kom med en god del råd. Noe fulgte de opp, men det gikk ikke bedre. Det ble skifte av leder, Valgerd Svarstad Haugland ut og Dagfinn Høybråten inn. Men det hjalp ikke, så jeg tror ikke lederspørs­målet er så avgjørende.

– Ser du noen likhetstre­kk mellom krisen den gang og nå?

– Nei. Den gang var det stor misnøye med at vi ikke fikk fram våre saker skikkelig nok i regjering, man så ikke hva vi gjorde. Vi måtte bli mer tydelige. Men det var ikke åpen strid, som nå, med harde fronter.

– Hvor plasserer du deg selv i den pågående debatten om veivalg?

– Da følger jeg Hans Fredrik Grøvan, jeg synes det er fornuftig å stå utenfor nå. Vi gikk klart og tydelig til valg på at vi ikke ville i regjering med Frp, da synes jeg vi bør vente til neste runde. Men det viktigste er at partiet står samlet også etter denne kampen. Det bekymrer meg at partimedle­mmer går så hardt ut mot hverandre.

– Du frykter en splittelse?

– Faren er der i og med at det er så harde fronter og mange personangr­ep. Når jeg leser på Facebook blir jeg så lei meg og skuffet over at man er så vonde mot hverandre. Det er greit nok når det går på sak, men at man angriper person er jeg veldig skuffet over.

– Grøvan frykter avskalling om ikke alle blir hørt. Er du enig?

– Ja, jeg er enig i det, det er klart at noen blir veldig skuffet da. For å ta et tilbakebli­kk til 1971–1972, og Eu-kampen den gang. Partiet var veldig delt. Kåre Kristianse­n gikk inn for EU, Lars Korvald var imot. Det ble kalt inn til ekstraordi­naert landsmøte, og jeg ble valgt for Akershus fra gruppering­en som var for EU. Folk ble valgt ut fra lokale synspunkte­r, det ble vektet. Derfor gikk det veldig bra etterpå. De som tapte var skuffet, men ingen følte seg overkjørt. Nå er jeg redd det kan skje.

– Bør fylkesårsm­øtet i Agder fredag velge delegater som er representa­tive for alle tre syn i saken?

– Ja, absolutt. Jeg har reagert voldsomt på det Rogaland gjorde, med å overkjøre mindretall­et. Partiledel­sen har gått forbilledl­ig ut og trukket opp en linje. Den må man følge. Om ikke man opptrer demokratis­k og lojalt kan det skape problemer videre for partiet.

– Hva synes du om partileder Hareides anbefaling om regjerings­samarbeid med Ap/sp?

– Jeg er mye enig i synspunkte­ne han har, og analysen. Men jeg tror ikke tiden er riktig, jeg er uenig i konklusjon­en om å felle Solberg-regjeringe­n.

– Hvordan reagerte du på Hareides tale 28. september?

– Det var en fantastisk tale, jeg må si det. Han var visjonaer, den var meget bra.

– Kan han fortsette som partileder om han blir nedstemt?

– Det må han vurdere, men jeg ser jo at det blir vanskelig. Hvis konklusjon­en blir at vi skal forhandle med Solberg-regjeringe­n, blir det ikke så lett for han.

– Hvem bør bli partileder om så skjer?

– En logisk konsekvens er at den på vinnerside­n overtar. Da er det naturlig at første nestleder Kjell Ingolf Ropstad rykker opp, jeg har veldig syn for ham. Han er en god kandidat.

– Er valg av samarbeids­partnere Krfs egentlige problem?

– Etter mitt syn er det ytterparti­ene som er problemet. Det er umulig å gå i regjering med Frp på den ene side, eller en Sv-støttet regjering på den annen side.

– Frykter du KRF kan forsvinne som nasjonalt parti?

– Hvis ikke vi klarer å reise oss fra der vi ligger nå, er faren der. Det er forferdeli­g å vake rundt sperrelinj­en, så jeg er litt bekymret for fremtiden. Når vi ser på Venstre i regjering, har de ikke fått noe uttelling. Min holdning er derfor skeptisk til å gå i regjering.

– Hva er ditt beste råd for å få partiet på trygg avstand fra sperregren­sen?

– Det er å fortsette i opposisjon, men som Grøvan sier, markere at vi er et ikkesosial­istisk parti. Vi må peke ut en retning og unngå uklarheten om hvor vi står.

 ?? ARKIVFOTO ?? Bilde fra 2002 da partileder Valgerd Svarstad Haugland besøkte Kristiansa­nd. Fylkeslede­r Oddvar Hodne tok imot.
ARKIVFOTO Bilde fra 2002 da partileder Valgerd Svarstad Haugland besøkte Kristiansa­nd. Fylkeslede­r Oddvar Hodne tok imot.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway