Fædrelandsvennen

Har fått lungefibro­se jobbe så mye som mu

-

– Selv om en slik diagnose i perioder vil legge begrensnin­ger på livet mitt, er jeg glad for at sykdommen er oppdaget så tidlig. Mitt mål er fortsatt å arbeide og delta i offisielt program så mye som mulig, sier kronprinse­ssen.

Mette-marit har over tid gjennomgåt­t omfattende utredninge­r knyttet til sin helse, og det er påvist en uvanlig variant av fibrose i lungene, ifølge kronprinse­ssens lege, professor Kristian Bjøro ved Rikshospit­alet.

– Jeg har hatt perioder hvor jeg har vaert dårlig over noe tid, så jeg vet jo litt om hva dette handler om. Jeg er først og fremst innstilt på å jobbe så mye som mulig og er veldig glad for det, men så er det klart at det vil vaere perioder hvor jeg ikke er i så god form som jeg skulle ønske at jeg var, sier hun.

Det er foreløpig ikke avklart om lungesykdo­mmen er ledd i en mer omfattende autoimmun sykdomspro­sess eller om det er andre årsaker som ligger til grunn for lungeforan­dringene, heter det i en pressemeld­ing fra Kongehuset.

LANGSOM UTVIKLING

– Jeg har i en del år tidvis hatt helseutfor­dringer, og nå vet vi mer om hva disse bunner i. Kronprinse­n og jeg velger å informere om dette nå, blant annet fordi det framover vil vaere behov for å planlegge perioder uten offisielt program. I forbindels­e med behandling, og når sykdommen er mer aktiv, vil dette vaere nødvendig, sier Mette-marit.

– Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sier Mettemarit til NRK.

NØDT TIL å FORTELLE

Paret har valgt å gå ut offentlig om sykdommen fordi den kommer til å begrense kronprinse­ssens arbeidskap­asitet i tiden framover.

– Det er klart at det aldri er noe behagelig å snakke om sin egen helse offentlig, men det er klart at vi ser nå at i den perioden jeg skal inn i med videre utredninge­r og mulig behandling, så kommer jeg til å vaere en del borte. Det gjør at vi er nødt til å fortelle om det uten at det blir mye spekulasjo­ner rundt det.

– Jeg er først og fremst innstilt på å jobbe så mye som mulig, men så er det klart at det vil vaere perioder hvor jeg ikke er i så god form som jeg skulle ønske at jeg var, sier kronprinse­ssen.

Kronprinsp­aret ønsker ikke å gå naermere inn på den nøyaktige diagnosen.

– Det er jo en lungefibro­se. Det kommer til å vaere en situasjon hvor vi trenger mer utredning og kommer til å finne ut ting etter hvert, men det er nok også ting vi ikke får svar på, så vi må nok leve med noe usikkerhet, sier kronprins Haakon til NRK.

HAR VAERT SYK LENGE

Kronprinse­ssen har levd med sykdommen i flere år, men har først fått diagnosen nå.

– Nå er det oppdaget tidlig, og det har vaert veldig stabilt fram til nå. Det er to tegn som er positive for prognosen framover. Jeg tenker at med en del tilpasning­er, så er det mest sannsynlig­e at det kommer til å vaere mange gode dager også foran oss, sier kronprinse­n.

Kronprinse­ssen innrømmer at det er krevende å ikke ha alle svar, men sier at hun er veldig optimistis­k:

– Jeg tror noe av livet handler om å laere seg å leve med usikkerhet. Sånn er det også for meg, men jeg er veldig optimistis­k for det som skal skje framover og veldig glad for at jeg har så flinke folk rundt meg, og ikke minst at dette er oppdaget på et så tidlig tidspunkt.

Kristian Bjøro opplyser at lungeforan­dringene har vaert fulgt i flere år, og at sykdomsutv­iklingen i denne perioden har vaert langsom. Utredning og behandling

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kronprinse­sse Mette-marit og kronprins Haakon var sammen i Stavern i september.
FOTO: NTB SCANPIX Kronprinse­sse Mette-marit og kronprins Haakon var sammen i Stavern i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway