Fædrelandsvennen

Den kristendem­okratiske idé

- HENRIK SYSE filosof

Hvorfor reagerer mange av oss så sterkt på Knut Arild Hareides ønske om å bli del av en Arbeiderpa­rti-ledet regjering?

Er det frykten for alt som sosialdemo­kratiet represente­rer? Er det en uvilje mot å tenke nytt? Er det frykten for at støtten til Israel skal bli svakere?

Motivene kan vaere mange. Men når jeg, og mange med meg, blir så oppriktig lei oss for den nyorienter­ing som er foreslått, er det først og fremst fordi Kristelig Folkeparti da står i fare for å forlate den solide prinsipiel­le og ideologisk­e basis som har vaert partiets kjennemerk­e og adelsmerke: kristendem­okratiet, eller som det før het: kristeligd­emokratiet.

Dette er en ideologisk retning som steg frem fra ruinene av den andre verdenskri­g. I sentrum stod tanken om at demokratie­t trenger en forankring i et menneskesy­n og et samfunnssy­n som vektlegger menneskets verdi og ansvar, med en begrunnels­e utover det enkelte individ. I møte med en materialis­tisk sosialisme og en rent individbas­ert liberalism­e utgjorde – og utgjør – dette et tydelig alternativ, med menneskeve­rdets forsvar som sitt mål.

Denne kristendem­okratiske tenkningen har alltid funnet sine beste venner på den moderate, konservati­ve høyrefløye­n. Man har funnet godt sammen i vektleggin­gen av tradisjon, kulturbeva­ring, beskyttels­e av barnets og familiens integritet, individets frihet overfor en overmektig stat og selvsagt internasjo­nalt ansvar.

Selv har jeg alltid befunnet meg i dette skjaerings­punktet mellom partiene Høyre og Kristelig Folkeparti, en tradisjon som for øvrig også min far, Jan P., var stolt over å stå i.

Skal denne solide forankring­en nå bli borte? I stedet for å øve positiv påvirkning på en sentrum-høyre-regjering, eller endog delta i den, vil man kutte alle bånd til sine venner og i praksis bli del av det norske sosialdemo­kratiet.

Det er mye bra å si om sosialdemo­kratiet, og heldigvis kan vi samarbeide godt på

tvers av partigrens­er i Norge. Men det er ikke innenfor sosialdemo­kratiet at kristendem­okratiet hører hjemme. Dette ville samtidig bety et enormt nederlag for de mange verdibevis­ste velgerne og politikern­e innenfor de nåvaerende regjerings­partiene. De mister sin venn, og vennen kan dessverre stå i fare for å miste dem.

Jeg frykter at dette kan bli et skjebnesva­ngert og alt annet enn fremtidsre­ttet valg. Heldigvis er det ennå mulig å stake ut en annen kurs, i tråd med partiets tradisjon, for kristendem­okratiets bevaring og vitalitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway