Fædrelandsvennen

Bergensban­en fikk et statsbudsj­ett

- JAN PEDERSEN,

Det er spennende å vite hva som skjedde da Bergensban­en var fullført og ble åpnet den 27. november 1909 av Kong Haakon 7.

●●Da hadde Norge fullført den siste strekninge­n og sammenkopl­et de mange strekninge­ne Bergenoslo. Dette siste løftet ble betalt med et helt 1909-statsbudsj­ett i 1908. Da var Jørgen Løvland både stats- og utenrikmin­ister!

Hvor mange statsbudsj­ett ville det koste å lage stamveien mellom Bergen og Oslo? Så vidt jeg, vet har ingen giddet å regne på det en gang! Men én ting kan vi slå fast uten å vaere økonomisk ekspert: Stamveien ville ikke kostet et statsbudsj­ett ut fra dagens rikdom. Og allikevel bygger vi den ikke. Vestlandet trenger veien, for en stor del av de baerekraft­ige verdiene skapes her. Oslo er sekundaer i denne sammenheng­en, og hovedstade­n har sin viktighet i administra­sjon. Derfor burde vel stamveien hete Vestlandsv­eien, slik vi markerer at jernbanen heter Bergensban­en.

I disse dager blir de første spadestikk­ene tatt for en 4-felts motorvei fra Kristiansa­nd til Stavanger. Den er beregnet ferdig i 2027. Hvorfor skal det ta så lang tid? Mangler vi økonomi, nødvendig ekspertise, dårlige redskaper? Spørsmålen­e står i kø når en tenker på Bergensban­ens fullførels­e i 1908! Hvorfor lyktes de? Hvorfor lykkes ikke vi? Var det viljen til å få det til som drev «gamle» Norge? Det «fattige» landet vårt ville tross alt bruke penger på oppgaver der en så resultatet innen kort tid. I dag bruker vi 8 år på en veistrekni­ng på Sørlandet, og mediene og politikern­e sier det er godt gjort! Er det begrepet tid som det er noe i veien med i vår tid?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway