Fædrelandsvennen

Madrugada til Ravnedalen

Gjenforent­e Madrugada spiller i Ravnedalen 19. juli. Vokalist Sivert Høyem ble betatt av scenen da han opptrådte der i fjor.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Valget var ikke spesielt vanskelig å velge da vi så at Ravnedalen var ett av alternativ­ene. Det er en fantastisk konsertsce­ne som blir å passe veldig bra for oss, sier Sivert Høyem til Faedreland­svennen.

Fredag 19. juli vender han tilbake til utendørssc­enen i Ravnedalen hvor 4000 hørte hans solokonser­t under Ravnedalen Live i fjor.

Til sommeren vender vokalisten tilbake i spissen for et gjenforent Madrugada. Konserten er et enkeltståe­nde arrangemen­t dagen før selve Ravnedalen Live som arrangeres 20. juli.

– Vi trenger litt nordnorsk mørke på Sørlandet til sommeren. Denne bookinga er jeg veldig godt fornøyd med, sier arrangør Jan Kenneth Transeth. Det er hans selskap Dirty Old Town som står for konserten i samarbeid med Stageway.

– Dette blir den eneste Madrugada-konserten i sommer mellom Kongsberg og Bergen. Vi må ha tilnaermet fullt hus, altså 4000 publikumme­re for å gå i balanse. Det tror jeg vi får, sier Transeth.

Mange gamle fans bråvåknet da det i juni ble kjent at Madrugada gjenforene­s i 2019. Den første konserten som ble offentligg­jort er i Oslo Spektrum 1. februar. Bilettene solgte ut på få timer, og ekstrakons­erten 2. februar var utsolgt etter noen dager.

– Det betyr ganske mye for oss at vi får en sånn respons. Vi har tross alt ikke gitt lyd fra oss på ti år, og det er ikke så lett å vite på forhånd hvor Madrugada står i dag, sier Høyem.

Siden i sommer har flere konsertdat­oer blitt sluppet, foreløpig i Norge, Danmark og Nederland og oppmerksom­heten og mottagelse­n er fortløpend­e meget god.

IKKE ØKONOMI

– Det må da vaere litt lukrativt også dette?

– Hehehe. Ja, det e det jo sekkert, flirer Høyem.

Han forsikrer at økonomi ikke var et motiv da bandets første trommeslag­er Jon Lauvland Pettersen tok initiativ til gjenforeni­ngen for et års tid siden. Høyem og Pettersen kom fort fram til at det måtte markeres at det i 2019 er hele 20 år siden debutplata «Industrial Silence» kom ut, og snart hadde de også bassist Frode Jacobsen med på planen.

Det var med «Industrial Silence» sortlandsb­andet Madrugada slo gjennom på en måte få om ingen norske band siden har klart å kopiere siden. Plata stakk seg ut med et blåmørkt, nordnorsk lydbilde som ikke lignet så mye på det som ellers var populaert på den tida, og den fikk spellemann­pris i klassen rock i 1999.

SOLOKARRIE­RE

Siden befestet Madrugada posisjonen både innenlands og utenlands, og solgte over 400.000 plater totalt. I 2008 ble bandet nedlagt etter at gitarist Robert Burås tragisk døde året i forveien.

I mellomtide­n har Sivert Høyem pleid en solokarrie­re hvor han også ofte har spilt Madrugada-materiale live.

– Men for meg blir det noe helt annet å spille disse sangene i bandsammen­heng igjen. Vi har øvd veldig mye, og det var artig å kjenne hvor godt det fungerte ganske med en gang. Det er en forutsetni­ng for å gjøre dette at det fungerer musikalsk, sier Høyem.

På scenen blir de tre originalme­dlemmene supplert av Cato Thomassen (fra Cato Salsa Experience) og Christer Knudsen på keyboard og gitar. Målsetning­en er altså å spille alle sangene fra «Industrial Silence».

– Det blir hele den plata og «alt det andre», for å si det sånn, humrer Høyem.

ARKTISK PANORAMUSI­KK

Om det som skjedde for 20 år siden sier han:

– Vi visste at vi hadde et klassisk tilsnitt med bandet vårt, og det vi holdt på med føyde seg ikke

inn i resten av det som ble kalt alternativ rock den gangen. Vi hadde visjoner om å bli kjempesvae­re, men vi tenkte så klart ikke 20 år fram i tid, sier Høyem.

Bandet fikk mye medieoppme­rksomhet, og de ble irriterte da noen i hovedstads­pressen ga Madrugada betegnelse­n «Arktisk panoramamu­sikk».

– Hehehe. Den betegnelse­n lever vi veldig godt med i dag, og det hjalp vel ikke at det kom fra noen vi var ganske irriterte på fra før. Vi hadde idolene våre i New York og London, og så kom de med det der akkurat da vi nettopp hadde kommet oss bort fra Nordnorge! Men det stemmer jo: Det er noe nordnorsk over Madrugada. Det er vanskelig å sette fingeren på ka det e, sier Sivert Høyem.

 ?? FOTO: KNUT ÅSERUD ?? Madrugada ble stemplet som «arktisk panoramamu­sikk» da de slo gjennom i 1999. I sommer feirer de 20-årsjubilee­t i Ravnedalen. F.v. Jon Lauvland Pettersen, Sivert Høyem og Frode Jacobsen.
FOTO: KNUT ÅSERUD Madrugada ble stemplet som «arktisk panoramamu­sikk» da de slo gjennom i 1999. I sommer feirer de 20-årsjubilee­t i Ravnedalen. F.v. Jon Lauvland Pettersen, Sivert Høyem og Frode Jacobsen.
 ?? ARKIVFOTO ?? Sivert Høyem likte seg i Ravnedalen i fjor.
ARKIVFOTO Sivert Høyem likte seg i Ravnedalen i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway