Fædrelandsvennen

Overtar Utsikten hotell

Agnes Berntsen og Kurt Mosvold overtar økonomisk skakkjørte Utsikten hotell i Kvinesdal. Pensjonert banksjef Svein Hermansen blir med som ti prosent eier.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Kurt Mosvold, Agnes Berntsen og Svein Hermansen overtar Utsikten hotell i Kvinesdal for 33 millioner.

– Målet må vaere å gå i null i 2020, og få overskudd etter det. Jeg vet jeg at det er en gjeng flotte ansatte her; nå håper jeg de ser verdien i at jeg styrer 110 prosent, røsker tak i ting og setter Utsikten solid på kartet. Selv går jeg fra en skjaergård­sperle til en utsiktsper­le! sier Agnes Berntsen (54).

Fra 1. april 2019 blir hun daglig leder og 45 prosent eier ved Utsikten hotell i Kvinesdal. Kurt Mosvold (51) får like mye via ett av sine selskaper og blir styreleder, pluss at Kvinesdal Sparebanks nå pensjonert­e banksjef Svein Hermansen (62) skal ha ti prosent.

33 millioner kroner er prisen trioen gir. Da får de 23 av 26 seksjoner i et hotell som ble kraftig utvidet og oppgradert i 2007/2008, alt av inventar og utstyr samt tre tomter ved hotellet.

– RASKT INN, RASKT UT

Agnes Berntsens kommentar om perler spiller på bakgrunnen fra Strand Hotel Fevik, som hun forlot på vårparten 2017 etter 14 år som daglig leder.

Faedreland­svennen har tidligere omtalt henne som en «jaertornad­o». Da hun flyttet til Sørlandet i 2003, var det etter å ha stått bak en opptur for Jaeren Hotell som ble lagt merke til i bransjen. Deretter ble det Strand Hotel Fevik. I hennes tid gikk det fra en heller miserabel tilstand og store underskudd til å bli langt større, moderne og profitabel­t.

På vårparten i år ble det kjent at Agnes Berntsen skulle bli en slags «overdirekt­ør» for de fire hotellene til Glastad Farsund, Caledonien i Kristiansa­nd inkludert.

– Men slik ble det visst ikke, Berntsen?

– Det ble raskt inn og raskt ut. Jeg heier på Endre Glastad, men trenger å vaere så tett på daglig drift som mulig, svarer hun.

BØLGEN & MOI

– Apropos: Høsten 2015 ble det kjent at Bølgen & Moi, med kjendiskok­k og kvindøl Trond Moi i spissen, skulle overta driften ved Utsikten. Er det over og ut nå?

– Jeg har stor respekt for Bølgen & Moi. Hovedinten­sjonen er å videreføre samarbeide­t, men form og fasong er ikke helt på plass ennå, sier Agnes Berntsen.

Kurt Mosvold er forhindret fra å dra til Kvinesdal, men sier dette per telefon:

– Vi samarbeide­r gjerne videre og er i dialog, men vi ser nok for oss en litt annen avtale, antyder Mosvold.

Han legger til:

– Hotellet har omsatt for 22–24 millioner kroner de siste årene. Det skal vaere mulig å øke, men jeg hadde aldri gjort dette uten å ha med meg Agnes Berntsen!

LETTET BANK

Faedreland­svennen har ved flere anledninge­r omtalt tapene Kvinesdal Sparebank har måttet ta på Utsikten-engasjemen­tet, først på utlån til lokale eiere som gikk konk i 2009, deretter som eier selv av hele komplekset.

Det var så ille at banken stod i fare for å bli tvangsfusj­onert, men ble reddet av 55 millioner kroner i frisk egenkapita­l fra en gruppe investorer i 2011.

– Jeg er ekstremt fornøyd med at andre tar stafettpin­nen videre. Men når det først ble som det ble, tok banken samfunnsan­svar og holdt ut i mange år, sa banksjef Vidar Torsøe, da han opptrådte som hotellselg­er fredag ettermidda­g.

ØKONOMISK MISERE

Per i dag er Utsikten-komplekset fordelt på fire selskaper:

Utsikten Hotell Eiendom AS har ikke fått husleie siden 2014. Den gangen var det 125.000 kroner.

Kvinesdal Hotelldrif­t AS har hatt 22–24 millioner kroner i omsetning de siste årene, men har konsekvent gått med underskudd - altså selv uten å betale husleie.

Et par mindre, tilknytted­e selskaper har bare forverret miseren. Utleiesels­kapet Utsikten Panorama AS gikk med langt større underskudd enn det hadde i inntekter i 2016–20017, mens Lister Golf Properties AS tapte 65 øre for hver krone som kom inn de samme årene. Begge selskapene eier utleieseks­joner i hotellkomp­lekset.

33 millioner kroner er prisen når Berntsen, Mosvold og Hermansen overtar hele anlegget. Summerer man hva eiendelene i de fire selskapene var bokført med per utgangen av 2017, havner man på 37,1 millioner kroner.

Prisen inkluderer også tre tomter med ukjent verdi.

VIL RASKT IGANG

Selv om Agnes Berntsen ikke overtar formelt før 1. april neste år, legger hun ikke skjul på at hun tidvis kommer til å befinne seg på Utsikten før det.

– For å bli kjent med de ansatte og hotellet. Området kjenner jeg fra før; jeg var mye på Knaben og i Kvinesdal ellers som barn, fortalte hun ivrig under fredagens pressekonf­eranse.

I salen satt også dagens hotelldire­ktør, Odd Ingar Alsvik (53), sjef for 37 ansatte som jobber 20– 21 årsverk. Han fulgte med fra sidelinjen.

– Odd og jeg skal snakke sammen. Det er ingen grunn til at han ikke skal fortsette, mente Agnes Berntsen.

 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? I bakgrunnen skimtes litt av det som har gitt hotellet navn. F.v. Harald Berger fra Bølgen & Moi, Agnes Berntsen, Svein Hermansen og banksjef Vidar Torsøe.
FOTO: JACOB BUCHARD I bakgrunnen skimtes litt av det som har gitt hotellet navn. F.v. Harald Berger fra Bølgen & Moi, Agnes Berntsen, Svein Hermansen og banksjef Vidar Torsøe.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Agnes Berntsen tar med seg sitt karakteris­tiske engasjemen­t når hun blir hotelldire­ktør på Utsikten fra 1. april. T.v. medeier og tidligere banksjef Svein Hermansen, t.h. Harald Berger fra Bølgen & Moi.
FOTO: JACOB BUCHARD Agnes Berntsen tar med seg sitt karakteris­tiske engasjemen­t når hun blir hotelldire­ktør på Utsikten fra 1. april. T.v. medeier og tidligere banksjef Svein Hermansen, t.h. Harald Berger fra Bølgen & Moi.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Utsikten ligger langs den gamle veien over Kvinesheia.
FOTO: JACOB BUCHARD Utsikten ligger langs den gamle veien over Kvinesheia.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Servitør og resepsjoni­st Daniel Heidari gleder seg over nye eiere med bransjekom­petanse.
FOTO: JACOB BUCHARD Servitør og resepsjoni­st Daniel Heidari gleder seg over nye eiere med bransjekom­petanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway