Fædrelandsvennen

Nekter å gi opp sykkelfest

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Etter at Mandal bystyre sa nei til å økonomisk støtte Tour des Fjords, har ordfører Alf Erik Andersen (Frp) og bystyrerep­resentant Morten Ekeland (SV) satt i gang innsamling­saksjon.

– Dette er en folkefest som setter byen og landsdelen på kartet. Den sjansen kan vi ikke la gå fra oss, sier de to.

Med knappest mulig flertall vedtok bystyret nylig å si nei til å bevilge penger til arrangemen­tet for Mandals vedkommend­e. 29. mai er byen tilbudt å vaere endestasjo­n for etappen denne dagen. For å bli målby er kostnaden én million kroner.

På grunn av grunnfinan­sieringen som Listerfond­et, Lindesnesf­ondet, Vest-agder fylkeskomm­une og Kristiansa­nd kommune sørger for, er andelen Mandal kommune må betale redusert til 350.000 kroner.

DALE NED TURISTER

Det var spesielt Arbeiderpa­rtiet som gikk i bresjen for å nekte en bevilgning. For eksempel sa partiets Inga Fjeldsgaar­d at hun ikke kan fatte hvor reklameeff­ekten som det snakkes om stammer fra.

– Her skal det visst dale ned en haug med turister med en haug med penger, sa hun.

Ekeland og Andersen er derimot ikke det minste i tvil om at dette vil gi en reklamever­di for byen av store dimensjone­r.

– Det er planlagt at syklistene skal kjøre en rute på kryss og tvers i vårt området i om lag en time. Så i en hel time vil flere titalls millioner tv-seere i 24 land få servert Mandals perler vi knapt noen gang har fått vist fram på samme måte før, sier de to.

Andersen var selv aktiv toppidrett­sutøver i flere år før han avsluttet karrieren med å bli norgesmest­er på sykkel i 1996.

Innsamling­en har så vidt begynt. Så langt handler det om å skaffe til veie startkonti­ngenten på 350.000 kroner. De pengene skal arrangøren ha på sin konto innen 1. desember.

ORDFØRERPO­TT

Så langt er rundt ti prosent av beløpet betalt inn. Blant annet har ordføreren tatt 10.000 kroner av en kommunal pott han selv disponerer.

– Jeg tar av potten for å gi til tiltak som fremmer folkehelse, integrerin­g og for barn og unge. Jeg mener Tour des Fjords er positivt for alle disse elementene, sier ordføreren.

Nå vil de henvende seg til naeringsli­vet ellers for å få inn penger.

HJERTESUKK

Både i bystyret og i lokalavisa har det vaert hjertesukk over at rådmannen fant penger til sykkelritt­et, mens det ellers ikke mangler på gode tiltak i kommunen som ikke får noe.

– Jeg skjønner godt at det kommer slike innspill. Det er ikke mangel på foreninger, arrangemen­t og annet som trenger støtte. Men Tour des Fjords mener jeg vil sette Mandal på kartet som vil gagne vår kommune på en helt spesiell måte, sier Andersen.

Selv om de klarer å skaffe 350.000 kroner til 1. desember, vil fortsatt opp mot 250.000 kroner mangle til selve folkefeste­n.

– Vi vil jo ha bedre tid på å skaffe disse pengene. Men det sier seg selv at arrangemen­tet rundt rittet må bli deretter, avhengig av hvor mye vi klarer å skaffe til veie, påpeker Andersen.

– VIL DROPPE MANDAL

Daglig leder for Tour des Fjords, Roy Hegreberg, sier han er skuffet over vedtaket i Mandal bystyre om å si nei til å bidra økonomisk til arrangemen­tet.

– Samtidig skjønner jeg jo at økonomien er anstrengt i kommunene og at de derfor står fritt til å bestemme om de vil bidra, påpeker han.

Dersom de to lokalpolit­ikerne ikke klarer å skaffe til veie startkonti­ngenten droppes Mandal av rittledels­en.

– Det kan jo vaere vi sykler gjennom på et vis, men det vet jeg ikke nå. Vi er avhengig av økonomisk støtte dersom vi skal ha en by som start- eller stoppested, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Her i Bryggegata i Mandal vil kanskje målet for sykkelritt­et Tour des Fjords vaere 29. mai neste år. Men i så fall må SVS Morten Ekeland og ordfører Alf Erik Andersen (Frp) klare å skaffe 350.000 kroner til startkonti­ngenten med frist 1. desember.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Her i Bryggegata i Mandal vil kanskje målet for sykkelritt­et Tour des Fjords vaere 29. mai neste år. Men i så fall må SVS Morten Ekeland og ordfører Alf Erik Andersen (Frp) klare å skaffe 350.000 kroner til startkonti­ngenten med frist 1. desember.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tour des Fjords skaper folkefest i de byene arrangemen­tet går igjennom. Her fra fjorårets ritt gjennom Kristiansa­nd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tour des Fjords skaper folkefest i de byene arrangemen­tet går igjennom. Her fra fjorårets ritt gjennom Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway