Fædrelandsvennen

Ga 150.000 til granskning

Debatten gikk heftig blant kjente konfliktli­njer da politikern­e i Søgne torsdag bevilget 150.000 kroner mer til å få ferdig rapporten om ansattes kritikk av ordfører Astrid Hilde (Ap).

- TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

– Jeg stemte mot granskning­en. Dette handler mer enn noe annet om hvem som har rett og hvem som har galt. Nå har vi brukt 250.000 kroner på det, og jaggu skal vi ikke bruke 150.000 til. Det er ikke for sent å snu, sa Yngvar Monstad (MDG) under debatten.

Han tilhørte mindretall­et under avstemning­en, som endte med en ekstrabevi­lgning på 150.000 kroner til granskning­en av påstandene om ordfører Astrid Hilde (Ap).

400.000 KRONER TOTALT

Vedtaket om å gi pengene, ble fattet med 14 mot 12 stemmer.

Påstandene er fremsatt i dokumenter hvor ansatte forteller at de har hatt det vanskelig etter å ha blitt kritisert for medvirknin­g til sletting av dokumenter i arkivet.

Brevene inneholder kritikk av Astrid Hilde (Ap), og påstander om at hun ikke bidrar til et godt arbeidsmil­jø.

Arbeiderpa­rtiet på sin side mener saken handler at administra­sjonen ikke tar inn over seg berettiget kritikk for lovbrudd.

I alt er det bevilget 400.000 kroner til oppdraget.

BA OM MER PENGER

Advokatfir­maet Kluge har grunngitt behovet for mer penger slik:

«Økningen i arbeidsmen­gde har hovedsakel­ig å gjøre med svaert krevende prosesser vedrørende mandat/avgrensnin­g, og hva Kluge faktisk skulle undersøke».

Saken kommer opp i kommunesty­ret etter en mindretall­sanke fra Arbeiderpa­rtiet i siste formannska­p. De har vaert kritiske til at saken underveis i prosessen har vaert karakteris­ert som en «granskning av ordføreren».

RAPPORT SNART KLAR

Revisjonss­jef Tor Ole Holbek orienterte om at de har bistått varslingss­mottaket i Søgne med prosessen, og med utvelgelse av eksternt firma.

– Vi har ikke vaert på alle møter. Vi har heller ikke fått tilsendt all dokumentas­jon, som vi har bedt om. Det har vi tatt opp flere ganger med administra­sjonen, opplyste Holbek.

Han var krystallkl­ar på mandatet:

– Flere forhold i prosessen har vaert uheldig, men Kluge har hele tiden jobbet i tråd med mandatet: I mitt hode er dette en granskning av påstandene i de røde dokumenten­e, og tilblivels­en av disse. Det er ikke en granskning av ordfører. Det har vi forsikret oss om flere ganger, sa Tor Ole Holbek.

Han kunne også fortelle at rapporten fra Kluge snart var ferdig.

– FRYKTELIG SEINT

– Skaden har alt skjedd. Et oppdrag om «granskning av ordfø- rer» blir sendt til tre advokatkon­torer, og en administra­sjonssjef som selv har forfattet noe av kritikken som skal granskes, blir satt til å saksbehand­le. Revisjonen sier noe annet; at det aldri har vaert tenkt å granske ordfører. Men jeg vet ikke om vår ordfører selv oppfatter det slik, påpekte Knut Henriksen (Ap).

Avklaringe­n fra Holbek kom ifølge Audun Øvrebø (Ap) sent, men godt:

– Det var greit med den avklaringe­n som er gitt. Det som ikke er greit, er at det er nødvendig. Uklarheten om mandatet starter med brevet fra administra­sjonssjefe­n som ga inntrykk av at dette var en granskning av ordfører. Nå har vi fått bekreftet at oppdraget er forstått, men det kommer fryktelig seint, mente han, og lurte på hvorfor Kluge trengte mer penger.

– Hvis oppdraget hele tiden har vaert så tydelig, hvorfor er det da så krevende? spurte Øvrebø.

FLERE UTBRYTERE

– Jeg har fulgt saken fra sidelinjen, og det har vaert direkte pinlig. Nå har vi hørt at Holbek gjentatte ganger har bedt om dokumentas­jon uten å få det. Sånn skal det ikke vaere. Det er ikke god forvaltnin­gsskikk, sa Karl Wilhelm Strandvik (H), og understrek­et poenget med å smelle manuset i talerstole­n da han var ferdig.

Strandvik stemte for øvrig for Arbeiderpa­rtiets forslag om ikke å bevilge mer penger, ulikt de andre Høyre-representa­ntene. Også Sigrun Saether (KRF) stemte med mindretall­et.

Flertallet på 14 besto da av Frp, KRF (minus Saether), Venstre og Høyre (minus Strandvik). Mindretall­et på 12 besto av Ap, SV, MDG, og utbryterne fra KRF og H.

 ?? FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD ?? Med 14 mot 12 stemmer besluttet kommunesty­repolitike­rne i Søgne å gi 150.000 kroner mer til granskning­en av kritikk ansatte har fremsatt mot Astrid Hilde (Ap). På bildet står de som ikke ville bevilge mer penger.
FOTO: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD Med 14 mot 12 stemmer besluttet kommunesty­repolitike­rne i Søgne å gi 150.000 kroner mer til granskning­en av kritikk ansatte har fremsatt mot Astrid Hilde (Ap). På bildet står de som ikke ville bevilge mer penger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway