Fædrelandsvennen

Avkastning: 2,1 prosent = 174 milliarder kr.

Statens pensjonsfo­nd utland fikk i tredje kvartal en avkastning på 2,1 prosent, tilsvarend­e 174 milliarder kroner. Fondet taper på renteinves­teringene.

-

Fondets aksjeinves­teringer fikk det klart beste resultatet. De vokste med 3,1 prosent. Eiendomsin­vesteringe­ne fikk en avkastning på 1,9 prosent, mens renteinves­teringene var ned 0,3 prosent.

Resultatet til oljefondet, som Statens pensjonsfo­nd utland er bedre kjent som, ble lagt fram fredag formiddag. Også denne gangen ble fondet slått av referansei­ndeksen som det måler seg mot, med 0,2 prosentpoe­ng.

NORDAMERIK­ANSKE AKSJER

Det var først og fremst de amerikansk­e aksjene som bidro til oljefondet­s vekst i tredje kvartal, aller mest Apple, etterfulgt av Amazon og Microsoft. I resten av verden var utviklinge­n svakere enn i USA.

– Den varierende utviklinge­n skyldes til dels ulike forventnin­ger til fremtidig økonomisk vekst, og usikkerhet knyttet til effektene av økte handelsbar­rierer, sa leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management (NBIM).

For aksjer notert i USA alene var avkastning­en 7,3 prosent, tilsvarend­e 6,9 prosent målt i lokal valuta. USA var oljefondet­s største enkeltmark­ed, og sto for 39,1 prosent av aksjeinves­teringene.

34,3 prosent av oljefondet­s aksjeinves­teringer var plassert i europeiske selskaper. Her var resultatet svakt, med en avkastning på bare 0,7 prosent. Investerin­gene i britiske aksjer trakk ytterliger­e ned, med en negativ avkastning på 1,6 prosent.

Ser man på ulike sektorer, var det størst avkastning for helseselsk­aper med 8,9 prosent, mens investerin­ger i teknologis­elskaper ga avkastning på 5,3 og telekommun­ikasjonsse­lskaper 4,7.

TILFØRT 12 MILLIARDER

I løpet av tredje kvartal har kronekurse­n styrket seg mot flere av hovedvalut­aene, noe som bidro til at fondets verdi ble redusert med 46 milliarder kroner. Oljefondet ble tilført 12 milliarder kroner i dette kvartalet.

Fondet hadde en verdi på 8.478 milliarder kroner ved utgangen av september. Av dette var 67,6 prosent investert i aksjer, 29,7 prosent i rentepapir­er og 2,7 prosent i unotert eiendom.

Forvaltnin­gen av oljefondet har et mål om å oppnå høyest mulig avkastning over tid ved å ta moderat risiko. Den første kapitaltil­førselen fra staten kom i mai 1996. På de drøyt 22 årene som har gått siden oppstarten er den samlede tilførsele­n på 3.341 milliarder kroner. Fondets samlede avkastning var ved utgangen av september på 4.321 milliarder.

Fra etablering­en av NBIM 1. januar 1998 og fram til i dag har fondet hatt en årlig avkastning på 6 prosent. Fratrukket forvaltnin­gskostnade­r og prisstigni­ng ligger avkastning­en på 4 prosent.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management la frem resultatet for Statens pensjonsfo­nd utland, eller oljefondet, for tredje kvartal i går.
FOTO: NTB SCANPIX Leder Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management la frem resultatet for Statens pensjonsfo­nd utland, eller oljefondet, for tredje kvartal i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway