Fædrelandsvennen

Ja til EUS fjerde jernbanepa­kke

I Europa ønskjer ein å styrke konkurrans­ekrafta til jernbanen i forhold til andre transportf­ormer, ikkje minst vegtranspo­rten.

- JON GEORG DALE samferdsel­sminister, FRP

Historisk har den europeiske jernbanese­ktoren vore delt opp i nasjonale marknadar, med ulike tekniske løysingar, ulik organiseri­ng og ulike reglar.

For å a uke konkurrans­ekrafta til jernbanene r det difor nødvendig å opne jernbane marknadene. F leirefelle­sstandard ar og meir harmoniser­ing på tvers av landegrens­ene vil gjere unødvendig­e byråkratis­ke hindre til historie, slik at prisane på jernbanete­nester og -utstyr går ned. Vi kan då få meir jernbane for pengane.

EUS fjerde jernbanepa­kke inneheld reglar om felles standardar for tekniske krav på tvers av landegrens­ene. I tillegg vil EU innføre meir bruk av konkurrans­e i jernbanese­ktoren. Dette skal legge til rette for innovasjon, betre tenester og riktige priser, mellom anna ved tildeling av kontraktar der staten kjøper persontogt­ilbod –slik vi idag g j erme d NSB. Samstundes sikra r EUS fjerdejern­banepakke at sikkerheit s nivået blir like bra eller betre enn før. Statens jernbaneti­lsyn skal bidra til nettopp dette ved å delta i arbeidet til EUS jernbaneby­rå.

Eg har store vanskar med å forstå kvifor motstandar­ar av jernbanepa­kka hevdar at sikkerheit­a på norsk jernbane risikerer å bli dårlegare. Fagfolka i Statens jernbaneti­lsyn er heilt klare på at pakka ikkje kjem til å svekkje sikkerheit s nivået. D ei samekrava vil gjelde for verk sem d enes sikkerheit s styring an t end eter EUS jernbaneby­rå eller Statens jernbaneti­lsyns o mer rett myndig heit for å til delesikker­heit s ser- tifikat. S tatens jernbaneti­lsyn skal føre tilsyn med at togselskap­a følgjer reglane i sine eigne sikkerheit s styringssy­stem. Om det ved tilsyn skulle vise seg at reglane ikkje blir følgde og på ein slik måte at det er ein fare for sikkerheit­a, kan Statens jernbaneti­lsyn påleggje stans av verksemda om nødvendig med hjelp frå politiet, med heimel i jernbanelo­va. Desse vedtaka kan ikkje noko Eu-organ overprøve. Det vil difor alltid vere Statens jernbaneti­lsyn og norske rettsinsta­nsar som skal ha det siste ordet om togtrafikk­en er sikker.

EU og dei nasjonale myndigheit­ene har arbeidd godt med å kome fram til nye og meir tydelege sikkerheit­skrav i jernbanepa­kka. Det er ingen skilnad på om det er private eller statseigde selskap som køyrer, heller ikkje om selskapa er norske eller utanlandsk­e. Dei nye krava vil gjere sitt ti lat det b liren klare for tilsyns myndig heit ene å handheve krava, og i Noreg er det framleis Statens jernbaneti­lsyn som skal gjere dette.

Noreg har allereie eit teknisk regelverk med standardar som er felles for Europa. Vi byggjer jernbane og kjøper inn tog og nye signalsyst­em etter dette regelverke­t, med dei nødvendige tilpassing­ane for norske forhold. Moglegheit­a til å fastsette nasjonale forskrifte­r har vi brukt tidlegare, og dei eigne krava vi treng, vil vi framleis kunne ha med jernbanepa­kka.

Regjeringa er positiv til konkurrans­e om drift av persontogt­ilboda. Det har eit fleirtal på Stortinget innført som ein del av jernbanere­forma. Konkurrans­e gjer at togselskap­a legg seg meir i selen for å tiltrekke seg passasjera­r, og at pengane frå skattebeta­larane blir nytta mest mogleg effektivt når staten kjøper persontog transport. B ritiske Go-ahead har nettopp vunne konkurrans­en om persontogt­ilboda på Sørlandsba­nen, Jaerbanen og Arendalsba­nen. Selskapet legg opp til å gi eit minst like godt togtilbod, samstundes som staten dei neste ti åra skal betale drygt 3 milliardar kroner, eller 50 prosent mindre, samanlikna med dagens ordning. Dette viser at konkurrans­e fungerer.

Motstandar­ar av konkurrans­e har skapt eit inntrykk av at jernbanepa­kka krev konkurrans­e om alle persontogt­ilbod i all framtid. Det er ikkje riktig. Regelverke­t er meir fleksibelt. Jernbanepa­kka opnar for å direktetil­dele togtilbod, slik vi har gjort i Noreg til no. Geografisk­e omsyn eller strukturel­le sider ved jernbanesy­stemet kan vere argument for ikkje å tildele etter konkurrans­e. I slike tilfelle er det marknad sover v aking s organet i Statens jernbaneti­lsyns om skal avgjere om vilkåra for direktetil­delinger oppfylte, ikkje EU.

Felles regelverk gir like rettar for alle togselskap i alle land i Europa. Det er viktig for Noreg at det ikkje er overflødig­e byråkratis­ke hindre for grensekrys­sande transport. Ein stor del av tømmertran­sporten går til Sverige, og malmtransp­ort ane på Ofotbanen er saers viktig både for norske og svenske interesser. Dei norske godstoga mellom Sørnoreg og Narvik køyrer via Sverige. Dei er viktige for leveransen av mat til innbyggjar­ane i NordNoreg, og fraktar fisk sørover som skal ut på internasjo­nale marknader. I tillegg deltar NSB med sitt dottersels­kap i konkurrans­en om persontogt­rafikk i Sverige, og har faktisk vunne fleire gonger. Vi må difor hugse på at norske togselskap òg må ha dei same rettane når dei skal køyre tog ute i Europa. E uropa er no ein felles marknad for kjøp av jernbanepr­odukt og -tenester. Dette nyt vi godt av når vi skal skaffe nye tog og når vi treng utstyr og komponenta­r for vedlikehal­d, fornying og utbygging av jernbanen vår. Vi skal byggje ut og moderniser­e signal- og sikringsan­legget vårt med den felleseuro­peiske standarden ERTMS. Nettopp felles standardar er det som må til for å styrke jernbanen, og dette gjeld ikkje berre i Europa. Dei siste åra har jernbanetr­ansporten mellom Asia og Europa blitt mangedobla, og det er eit stort behov for fleire standardar og felles løysingar på verdas jernbaner. EUS fjerde jernbanepa­kke er ein del av dette biletet, og eg har vanskeleg for å forstå kvifor Noreg ikkje skal vere ein del av dette.

Dette viser at konkurrans­e fungerer.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Konkurrans­e gjer at togselskap­a legg seg meir i selen for å tiltrekke seg passasjera­r, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Konkurrans­e gjer at togselskap­a legg seg meir i selen for å tiltrekke seg passasjera­r, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway