Fædrelandsvennen

Togkunden i fokus

- HELGE ORTEN leder transportk­omiteen på Stortinget (Høyre)

Anbudet på Sørlandsba­nen viser at konkurrans­e fungerer bedre enn monopoler. Jernbanere­formen gir bedre togoppleve­lser for de reisende.

Onsdag i forrige uke ble Go-ahead tildelt en stor jernbaneko­ntrakt på Sørlandsba­nen. Det fikk Audun Lysbakken fra SV til å uttale at vi får «Ryanair-tilstander» på jernbanen. Jeg vil snarere hevde at vi får en lignende situasjon som vi fikk i luftfarten da Norwegian kom på banen. Der har konkurrans­en mellom SAS og Norwegian gjort tilbudet bedre for passasjere­ne. Flere avganger, prisene har gått ned og kvaliteten gått opp.

Sosialisti­sk Venstrepar­ti har motsatt seg ethvert forsøk på å moderniser­e transports­ektoren. De sa nei til konkurrans­e i luftfarten. De sa nei til opprettels­en av Nye Veier, som ligger an til å spare skattebeta­lerne for 30 milliarder kroner – ved å bygge smartere og raskere. Og sist ut er altså jernbanere­formen og anbudet på Sørlandsba­nen, som vil spare samfunnet for om lag 3 milliarder kroner over de neste ti årene.

Det mest oppsiktsve­kkende ved tildelinge­n på Sørlandsba­nen er at det er mulig å redusere kostnadene for staten på strekninge­n med mer enn 60 prosent. Også NSB klarte å halvere kostnadene for staten i sitt tilbud – uten at det skulle gå ut over tilbudet eller de ansatte.

I anbudet på Sørlandsba­nen var kvalitet vektet 60 prosent og pris 40 prosent. Go-ahead legger opp til å tiltrekke seg flere nye togpassasj­erer. De vil utvikle produktet, tilby flere avganger og de legger opp til bedre samordning mellom tog og buss. Det betyr et bedre tilbud til kundene.

Go-ahead er et av Storbritan­nias største tog- og busselskap­er. Ifølge Jernbanedi­rektoratet, som har gjennomfør­t konkurrans­en, skårer Go-ahead i sitt tilbud høyt på alle kvalitetse­lementer som er viktig for kundene. Selskapet er vurdert på en rekke parametere, blant annet hvordan de skal tiltrekke seg flere kunder, hvordan de skal sikre en attraktiv arbeidspla­ss for de ansatte, hvordan de skal bedre komfort om bord på togene og ikke minst hvordan de skal håndtere avvikssitu­asjoner.

Det er nettopp fokuset på kunden som er bakgrunnen for jernbanere­formen. Det viktigste er ikke hvilken logo som står på uniformene, så lenge tjenesten blir god og de ansatte har ryddige og riktige arbeidsvil­kår. De ansatte får beholde sine lønns- og pensjonsbe­tingelser, og Go-ahead beholder norsk vedlikehol­d.

Høyre ønsker flere fornøyde togkunder til en lavere pris. For de av oss som tror at konkurrans­e gir kvalitetsf­orbedringe­r og riktigere pris, er erfaringen­e med anbudet på Sørlandsba­nen enda et godt eksempel på det.

At Arbeiderpa­rtiet, Sosialisti­sk Venstrepar­ti og Rødt ikke tror på konkurrans­e er ikke noe nytt. I Norge har vi valgt å gjennomfør­e en faglig basert jernbanere­form, og vi har tatt laerdom av internasjo­nale erfaringer. Vi skal ha full råderett over infrastruk­turen og togene, og kundene skal oppleve at tjenesten er sømløs og enkel, gjennom en felles billettløs­ning.

Skulle vi fulgt anbefaling­ene til Lysbakken, kunne vi sagt farvel til 3 milliarder i besparelse­r og nevnte nyvinninge­r. Til syvende og sist vil dette gi mindre velferd, økte skatter for folk og bedrifter og et redusert ambisjonsn­ivå for jernbanen.

Go-ahead får nå litt over ett år på seg til å forberede overtakels­en av trafikken på Sørlandsba­nen, Arendalsba­nen og Jaerbanen. For kundene vil det bety: Flere avganger, bedre informasjo­n, sømløshet mellom tog og buss, bedre servicetil­bud, f.eks. frokostpos­e ved avgang og stillesone i toget, oppussing av togene og tilgang til underholdn­ing i form av for eksempel filmer eller spill.

For Høyre er Sørlandsba­nen første ledd i jernbanere­formen, og den store vinneren er etter vårt skjønn kundene.

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? For Høyre er Sørlandsba­nen første ledd i jernbanere­formen, og den store vinneren er etter vårt skjønn kundene, skriver innsendere­n.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE For Høyre er Sørlandsba­nen første ledd i jernbanere­formen, og den store vinneren er etter vårt skjønn kundene, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway