Fædrelandsvennen

Kunst?

- HÅVARD ULDAL

Finnes det en god definisjon som konkretise­rer begrepet og definerer hva som plasseres innenfor kunstens rammer?

●●Det gjør visst ikke det, og slik bør det vel også vaere? Setter man for små rammer rundt begrepet så begrenses muligheten for kunstneris­k utfoldelse og fornyelse. Samtidig kan man godt si at man åpner opp for at «keiserens nye klaer» er kunst, for de som måtte kjenne til dette begrepet fra en gammel fortelling.

Jeg ser mye «kunst» i denne gamle løa. Om jeg hadde vaert i stand til å gjengi dette med en pensel, inspirert av fargespill­et i stokkene, nyansene i treverket, den litt skeive formen naturen har gitt den, måten den er bygd på. Det er vel tvilsomt at de som bygde den så det på samme måte, der den ble satt opp som en dyd av nødvendigh­et. Hvem er egentlig kunstneren her?

Den som bygde løa, naturen som har formet den, eller den som har utført kunststykk­et å få den fraktet til diverse utstilling­er? Kanskje burde den heller vaert utstilt med skiltet «kunstner ukjent?»

Jeg tenker på hvor heldig jeg har vaert som har fått søke ly i slike kunstverk en vinterdag på skitur, fått hvile i sola på trammen til slike kunstverk en sommerdag i norsk natur. Norsk natur er jo et kunstverk i seg selv, men det blir vel litt feil om man setter opp et skilt, for eksempel ved Evje, som sier at du nå kjører inn i Nordens største kunstmuseu­m? Må vi forandre navnet på bygget der vikingskip­ene er, der gamle bygg fra by og bygd er stilt ut? Er det ikke heller her denne løa burde plasseres? Hadde vi da betraktet den som et kunstverk? Om en topp innen naeringsli­v plasserte den som en del av en reklamekam­panje for norsk sjokolade, hadde den da vaert et kunstverk, og personen bak blitt sett på som kunstner? Om noen hadde plassert min kompostbin­ge av tre, den jeg har i hagen et sted, på et senter i Paris, hadde den da plut- selig blitt et kunstverk, og jeg en kunstner?

Kanskje er det virkelig en kunstner i oss alle? Jeg fikk nesten et Deja Vu, slik en naeringsli­vsjournali­st i Faedreland­svennen fikk her om dagen, men det var ikke til Tangen-samlingens fordel, om den da ikke har en egen avdeling for brukskunst og gammel norsk arkitektur.

På den annen side, så passer jo unektelig et gammelt verneverdi­g bygg godt inn i et annet ikke fullt så gammelt verneverdi­g bygg. Og om et par-tre hundre år blir kanskje kunstsiloe­n, om den blir noe av, i seg selv sett på som kunst? I hvert fall om en kunstner greier å plassere den på utstilling i Paris. Det ville vaert litt av en kunst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway