Fædrelandsvennen

Til klimadebat­tant Jørgen Lykken

- STEIN BERGSMARK fysiker

Jeg registrere­r at du igjen kommer med sterke personangr­ep på meg som fagperson. Det kan jeg leve med, og jeg har ikke noe behov for overfor deg å rettferdig­gjøre min argumentas­jon eller dokumenter­e min kompetanse.

●●De som kjenner meg vet hva jeg står for, og mange av dem er klimaforsk­ere. Jeg har som prinsipp ikke å diskredite­re mine meningsmot­standere. Så hvis du føler deg bedre når du driver skittkasti­ng så synes jeg du skal fortsette med det. Mens du er i gang synes jeg du skal angripe også anerkjent verdensled­ende forskere som professor Richard Lindzen og nobelprisv­inneren i fysikk Ivar Giaever.

Antakelig i motsetning til deg, har jeg lest og analysert Klimapanel­ets siste og høyst alarmerend­e rapport SR1.5 som du karakteris­erer som «…absolutt ikke hyggelig lesning». En rekke fremtreden­de, uavhengige klimaforsk­ere har også analysert rapporten, og det er bred enighet om at den hviler fullt og helt på datamaskin­baserte modellscen­arier, at disse modellene feiler, at rapportens faglige grunnlag og anbefaling­er er helt løsrevet fra en overvelden­de empirisk og evidensbas­ert klimaforsk­ning, og at dette er et politisk spisset bestilling­sverk laget for å øke trykket i etterkant av Parisavtal­en, som en opptrappin­g foran det neste klimatoppm­øtet i Polen i desember.

Du henviser til «føre-var-prinsippet». Men skal man iverksette ekstreme tiltak slik SR1.5 anbefaler, så kreves sterke bevis, ikke modellbase­rte scenarier. Det finnes ikke ett eneste vitenskape­lig fysisk bevis for at det er utslipp av CO2 som er hoveddrive­ren i den globale oppvarming­en – som ikke er ny, men som startet rundt 1750, da den lille istiden var på det kaldeste. Det publiseres stadig flere forsknings­resultater som viser at Klimapanel­et sterkt overvurder­er effekten av CO2 i atmosfaere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway