Fædrelandsvennen

Klimadebat­ten

- PAUL NOTTO MIKKELSEN, Grimstad

I Faedreland­svennen 5/10 går Jørgen Lykken hardt ut mot Bergsmarks uttalelser om klimaet, og han tror dataene er plukket opp av en flosshatt.

●●Kjaere Jørgen Lykken, jeg tror du skal vaere litt mer ydmyk, og ikke så arrogant mot andre meninger. Mange forskere har skiftet mening om menneskesk­apt klimatruss­el. Til og med forskere som har fått Nobelpris har snudd. Når en så solid forsker som Pål Brekke sier det er tilfeldigh­eter så tror jeg mer på ham. Han er solforsker og har forsket på solen i mange år. Han sier at solen har mer å si for klimaet enn folk aner. Han sier også at dersom vi får 20 slike varme somre som i år etter hverandre, kan vi begynne å snakke om klimaendri­nger. De har nå sendt opp en satellitt som skal studere aktivitete­n på sola, så det blir veldig spennende.

Forskere har konstatert enorme Co2-mengder på andre planeter i vårt solsystem. Der er det ingen mennesker, ingen biler, ingen oljeplattf­ormer og ingen industri. Så hvor kommer den Co2-en fra? Jo den kommer fra klodens indre. Alle klodene har en gedigen mengde glødende lava i sitt indre, og den produserer Co2 i mengder som du bare kan drømme om. Så jordkloden spyr ut store mengder som menneskene får skylden for. Undertegne­de har drevet med jordbruk, bl.a. baerproduk­sjon, og er overbevist om at Co2 er del av årsaken til store avlinger.

Det hyles om at ekstremvae­r skyldes klimaendri­nger, og at det aldri har vaert så ille. Men det er bare at folk husker ikke, og spesielt de som er unge, de har jo ikke opplevd sånt vaer. Vi som har levd en stund har opplevd mye sånt vaer. Pål Brekke sier det går i sykluser. Det er en 200 års syklus, og en 11 års syklus, og vi er nå i bunnen av 11 års syklusen. På begynnelse­n av 1950-tallet var det en fryktelig høststorm, taksteina føk av hustakene så det var farlig å vaere ute. Traerne falt som fyrstikker. Spesielt ille var det i nordtyskla­nd. Det var en stor kontingent fra Sørlandet som var nede og hogg nedfallstø­mmer, og de tjente gode penger.

Jørgen Lykken, jeg anbefaler deg å lese boken Klimaet – vitenskap og politikk av Per Engene og Gøran Tullberg, da vil du se at det Bergsmark kommer ikke er trukket opp av en flosshatt. Lykke til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway