Fædrelandsvennen

Får gode anmeldelse­r og lite penger

In Vains låtskriver Johnar Haaland jobber i finans, men har vansker med å få ekstrem-metall til å betale seg.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Jeg har vel egentlig ikke møtt noen andre som spiller i metallband som jobber med det samme som meg, sier Johnar Håland. Han er gitarist og låtskriver i In Vain fra Kristiansa­nd. Lørdag spiller på Teateret sammen med Vorbid fra Arendal og Son of a Shotgun fra Kristiansa­nd. In Vain blir av noen kalt «Kristiansa­nds mest kritikerro­ste band».

Ekstremmet­allbandet har helt siden debutplata «The Latter Rain» i 2007 vaert en anmelderfa­voritt hjemme og ute. Det gjaldt også fjerdealbu­met «Currents» som kom i januar, hele fem år etter det forrige. Faedreland­svennens anmelder Rune Slyngstad kalte plata en «maktdemons­trasjon» og kastet terning fem.

UTYPISK JOBB

– Jeg kan forklare hvorfor det har tok en del tid å få ut plata, sier Håland på telefon fra Oslo. Der jobber siviløkono­men som kapitalfor­valter i aksjefond, noe som må sies å vaere heller utypisk for en metallmusi­ker. Ved siden av jobb og låtskrivin­g har han i den siste femårsperi­oden også tatt en krevende utdanning innen finansfage­t.

– Dette var bare én av årsakene til at det tok tid med den nye plata. Nå bor tre av bandmedlem­mene i Oslo og de andre tre i Kristiansa­nd. Vi prøver alle å leve «normale liv» ved siden av bandet, som vel må sies å vaere en hobby som vi samtidig prøver å ta så langt vi kan, sier Håland.

Og et godt stykke på vei har altså In Vain kommet. De fikk Jens Bogren – en av bransjens mest ettertrakt­ede – til å lose i land den siste plata. Han har også tidligere produsert for In Vain.

SUPERSTUDI­O

– Men siden han har så stor pågang, måtte vi jo også vente på studiotid. Før oss i studio var Sepultura, og etter oss var Dimmu Borgir. Vi betaler selvsagt for oss i studio, men Bogren hadde ikke sluppet oss til hvis han ikke likte det vi holder på med, sier Håland.

Det begynner å bli fire år siden In Vain sist spilte i hjembyen, men det siste året har de vaert ute og spilt både i andre norske byer og i Tyskland, Spania, Nederland, Storbritan­nia og Frankrike. Dette siste var i vinter som «special guests» under headliner Orphaned Land.

Men selv om In Vain møter store publikum og får mye skryt av anmelderne, er det lite å hente av inntekter på ekstrem-metall.

– Det er det de fleste ikke vet. De tror vi tjener penger på dette, men det er motsatt. Vi betaler faktisk for å dra på turné, og når vi sier at «Nei, vi kan dessverre ikke komme til Belgia», så er det fordi vi ikke har råd, forklarer Håland.

IKKE POLITISK

– Det er to måter et band som vårt kan bygge seg opp på: Det ene er gjennom å turnere hele tida, som vi ikke har anledning til. Det andre er å få gode anmeldelse­r som vi har vaert så heldige å få, sier Håland.

– Det kan vel hende det skyldes dyktighet også?

– Ja, det begynner å sitte bra live, og det er litt fordi vi har tatt oss råd til å investere i en del utstyr. For eksempel har vi nå fått monitor rett på øret. Vi legger også mye penger i produksjon, sier Håland.

– Dere har kalt den siste plata «Currents», og i pressemate­rialet heter det at dette henger sammen med de store endringene vi ser i verden i dag. Er det politikk i dette?

– Nei, det er ikke det. Det er på et mer generelt nivå. Vi har dessuten så ulike meninger internt i bandet at vi nok ikke kunne laget noe vi var enige om politisk, sier Håland.

 ?? FOTO: JØRN VEBERG ?? In Vain spiller på Teateret lørdag. F.v. Kjetil D. Pedersen, Andreas Frigstad, Sindre Nedland, Alexander Bøe og Johnar Håland. Trommeslag­er Tobias Ø. Solbakk var ikke kommet med i bandet da bildet ble tatt.
FOTO: JØRN VEBERG In Vain spiller på Teateret lørdag. F.v. Kjetil D. Pedersen, Andreas Frigstad, Sindre Nedland, Alexander Bøe og Johnar Håland. Trommeslag­er Tobias Ø. Solbakk var ikke kommet med i bandet da bildet ble tatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway