Fædrelandsvennen

Beste kvinne i Svalandsgu­bben

Både herre- og kvinneklas­sen fikk to suverene vinnere, men Svalandsgu­bben er først og fremst en gedigen idrettsfes­t.

- ESPEN SAND

Kjersti Karoline Danielsen

– En mangeårig tradisjon og årets høydepunkt, konkludere­r brødrene Leif Theodor (44) og Steinar Moen (52).

Årets utgave av Svalandsgu­bben samlet hele 870 deltakere. Det er tett oppunder rekorden som skal vaere på 900 deltakere fra noen år tilbake.

– Det er egentlig litt rart at så mange velger å komme hit år etter år. Mange av de løpene vi kan sammenlikn­e oss med samler langt faerre løpere. Da vi startet løpet tenkte vi å ha det etter at det meste av gårdsdrift var ferdig for høsten, og samtidig før snøen kom. Det er blitt en fest som setter bygda på kartet, sier Kristian Jon Svaland, eller «svalandsgu­bben selv» som han kalles, etter å ha deltatt i løpet 45 ganger.

Sportslig ble årets løp naermest perfekt for sterke tider. Tørt og kaldt vaer snøt de som gledet seg til det som normalt sett er en gjørmefest av de sjeldne.

SUVEREN MANDALITT

I den 27 kilometer lange løypa var Erik Udø Pedersen fra Kristiansa­nd Løpeklubb suveren i herreklass­en, og vant til slutt med over fire minutter foran orienterin­gsløper Vegard Danielsen.

– Helt kanon. I dag var det gode forhold, sa løperen fra Kristiansa­nd Løpeklubb etter målgang.

Pedersen kom inn på tiden 1.44.25, en av de aller beste tidene som er prestert i det tradisjons­rike skogsløpet.

Han snuste en stund på løyperekor­den til Eirik Gramstad på 1.42.35, men den måtte skrinlegge­s på grunn av motvind.

– Jeg fikk mye motvind den siste delen og den var tungt. Målet var ikke rekord, men å vinne. Jeg hadde en helt annen følelse i dag, enn i fjor, sier Pedersen, som måtte se seg slått av Gramstad og Øystein Sylta i fjor.

Den hardtsatse­nde løperen fra Mandal satser nå mot nordisk mesterskap i terrengløp på Island om to uker.

– Der håper jeg å stå på pallen, sier han.

Kvinneklas­sen ble vunnet av Kjersti Karoline Danielsen som i år hadde konkurrans­e av over 100 andre kvinner på den lengste distansen.

KVINNELIG RINGREV

– Jeg er veldig fornøyd. Kjempegøy, god stemning og fint vaer. Treningsgr­unnlaget har vel vaert bedre tidligere, men det holdt til seier, konkludert­e 39-åringen som har seiret flere ganger i Svalandsgu­bben tidligere år.

Kristian Pytten fra Kristiansa­nd Orienterin­gsklubb og Maren Wallin Frikstad vant den 13 kilometer lange kortgubben i juniorklas­sene.

Nytt av året var minigubben, ei 500 meter lang løype rundt idrettspar­ken, for de aller minste. – Guttene gleder seg veldig. De varmet opp med tre runder rundt huset da de stod opp i morges, sa Jan Dag Nyhaven fra Birkeland, farfar til Leander (5) og Lasse Lillemo Johnsen (3).

Elisabeth Thorsen var en av mange som hadde tatt turen til Svaland gård for å følge løperne. Selv heiet hun frem datteren.

– Det er drittøft at de gjør dette her, men jeg skjønner ikke helt at de gidder. Men så er det jo det med å klare å slite seg gjennom, smiler hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Nesten 600 løpere la ut på den 27 kilometer lange løypa søndag formiddag.
FOTO: ESPEN SAND Nesten 600 løpere la ut på den 27 kilometer lange løypa søndag formiddag.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Aselia (5) og Arne Svaland (4) ropte og skrek mens løperne passerte gården på Svaland.
FOTO: ESPEN SAND Aselia (5) og Arne Svaland (4) ropte og skrek mens løperne passerte gården på Svaland.
 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Kristoffer Pettersen fra Flekkerøy.
FOTO: ESPEN SAND Kristoffer Pettersen fra Flekkerøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway