Fædrelandsvennen

Gir demente livsglede

Hver dag kommer opp til ti personer med diagnosen demens til Lindland Gård for å stelle dyrene og fjøs. Og ikke minst for å vaere sammen med andre.

- TEKST: jarle.martinsen@fvn.no JARLE R. MARTINSEN

Hver dag kommer opp til ti personer med diagnosen demens til Lindland Gård for å stelle dyrene og fjøs.

– Jeg gleder meg hver gang til å komme hit. Her kan jeg jobbe samtidig som det ikke er noe stress. Dessuten er det godt å snakke med andre, sier Sverre Antonsen.

Det har gått halvannet år siden han fikk begynnende demens, men det er ikke lett å merke på ham. Det samme gjelder Marit Lien som også er en bruker.

– Jeg blir kanskje verre etter hvert som tiden går, så det gjelder å glede seg over hver dag, sier hun.

Lindland Gård ligger 5-6 kilometer nord for Mandal sentrum. Stedet er godkjent for prosjektet «Inn på tunet» slik 14 andre gårder i Agder er. «Inn på tunet» er tilrettela­gte og kvalitetss­ikrede velferdstj­enester på gårdsbruk for mennesker med ulike utfordring­er.

– I dag har vi rundt 20 brukere som kommer hit jevnlig. Ut over demente, handler det om elever som utfordring­er med skolen og personer med ulike psykiske lidelser, forteller eier av gården Gunn Lindland.

Onsdag ble dement-tilbudet markert blant annet med ordfører Alf Erik Andersen til stede.

– Gården er en fantastisk ressurs for en rekke brukergrup­per. Det å tilby mennesker med ulike utfordring­er gårdsarbei­d og sosialt samhold har vist seg å ha en meget god effekt, sier han.

Må VAERE HJEMMEBOEN­DE

Tilbudet har vart et par måneder allerede. Kommunen kjøper tjenesten for rundt 700.000 kroner årlig. I tillegg til egne ansatte jobber hjelpeplei­er Inger Lise Nilsen med de demente på heltid.

– Betingelse­n for å kunne vaere med, er at du er hjemmeboen­de og i stand til å aktivt delta i det som skjer på gården og våre turer ellers, forteller hun.

Hver morgen kjører hun rundt og henter de som er med i prosjektet. Vel framme på gården lager de frokost sammen. Måltidet kan lett vare en time, avhengig av hva alle har å fortelle.

– Flere sitter jo mye alene hjemme mens familien ellers er på skole og jobb. Da er det sosiale veldig viktig, sier Nilsen.

ÅPNE OM DIAGNOSEN

Det kan Marit Lien skrive under på.

– Jeg har en samboer er mye vekke på jobb. Selv om jeg har fine naboer og familie i naerheten hadde det blitt lange dager om jeg ikke hadde hatt dette tilbudet, sier hun.

Alle rundt bordet er veldig åpne om sin diagnose. Det er lenge siden sykdommen var tabu i vårt samfunn, ikke minst fordi flere kjente personer har fortalt om sin demens.

– Unntaket er nok for dem som er unge. Blant disse er det ofte skambelagt å si at man har denne diagnosen. Men det viser seg at mange får det mye bedre med seg selv av å vaere åpen om demens, sier Nilsen.

Også for de pårørende betyr tilbudet mye. Kirsti Anontsen, kona til Sverre, sier at når han er på gården gir det henne meget tiltrengt fri.

– Hans situasjon har medvirket til at jeg selv er sykemeldt, forteller hun.

Hun sier at tilbudet har gitt ektemann masse mer livsglede.

FLERE TILBUD

For øvrig har Gunn Lindland flere planer. Nylig kjøpte hun, søsteren Margret og samboer Rune Johnsen opp tidligere Art Cafe i Marnardal.

– Her ønsker vi å gi tilbud til personer med utfordring­er innen rus og ensomhet, forteller hun.

Lindland Gård har også fått offentlige barnefatti­gdomsmidle­r slik at de kan gi et tilbud til barn fra familier med dårlig økonomi.

 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kurt Johnsen (t.v.) og Sverre Antonsen har begge diagnosen demens. De har stor glede av å jobbe i fjøset ved Lindland Gård i Mandal som kommunen har inngått et samarbeid med for denne gruppen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kurt Johnsen (t.v.) og Sverre Antonsen har begge diagnosen demens. De har stor glede av å jobbe i fjøset ved Lindland Gård i Mandal som kommunen har inngått et samarbeid med for denne gruppen.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Eier av Lindland Gård Gunn Lindland og Allis Berge Hansen dekker på til markeringe­n av dement-tilbudet. Hansen er en av brukerne.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Eier av Lindland Gård Gunn Lindland og Allis Berge Hansen dekker på til markeringe­n av dement-tilbudet. Hansen er en av brukerne.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Kurt Johnsen, Sverre Antonsen og Kjell Birkeland mater gårdens hester. Det er en takknemlig oppgave, her går det unna med fôr!
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Kurt Johnsen, Sverre Antonsen og Kjell Birkeland mater gårdens hester. Det er en takknemlig oppgave, her går det unna med fôr!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway