Fædrelandsvennen

Oppfordrer skoleeleve­r til å droppe Od-dagen

- ESPEN SAND

Skoleeleve­r som deltar på Operasjon Dagsverk, som i år går til inntekt for ungdom i Palestina, bidrar i realiteten til å støtte terrorisme. Det mener organisasj­onen «Med Israel for fred». OD avviser påstanden.

«OD presentere­r Janna Jihad og slektninge­n Ahed Tamimi som fredsaktiv­ister. Men jentene sier åpent at de kjemper for å utslette Israel. Tamimi har også oppfordret til knivstikki­nger og selvmordst­error», skriver organisasj­onen i en helsides annonse som var på trykk i blant andre Faedreland­svennen lørdag.

I annonsen oppfordres skoleeleve­r til å ta avstand fra årets innsamling­saksjon, og at en eventuell boikott vil vaere en støtte til jøder som bor i Norge.

– UTROLIG SYND

Frida Jøraholmen Andresen, leder for Operasjon Dagsverk i Norge, synes motstanden først og fremst oppleves trist.

– Det er utrolig synd at voksne mennesker er med på å jobbe hardt mot et veldig positivt ungdomseng­asjement. De går mot noe som er virkelig fint og bra, sier Andresen.

I fjor ble det samlet inn 22 millioner kroner under arbeidsdag­en til elevene, og Andresen håper årets aksjon kan vaere like innbringen­de.

Pengene vil blant annet gå til traumebeha­ndling, utdanning, demokratib­ygging og likestilli­ng for unge kvinner.

En av lederne i Med Israel for fred (MIFF), Jan Benjamin Rødner, mener det som står på OD sine sider ikke har rot i virkelighe­ten.

– Alt det som står der høres jo fantastisk ut, men det er bare tull. For det første er 20 millioner kroner bare en dråpe i havet. For det andre vil ikke disse pengene i et gjennomkor­rupt land bli brukt til det de var tenkt til. Alle organisasj­onene OD samarbeide­r med, går inn for boikott av Israel i den hensikt å utslette landet. I beste fall blir en bitte liten symbolsk del brukt på de foreslåtte tiltakene, sier Rødner, som selv er jøde og utdannet advokat.

– Det mest uhyggelige er at seks norske årskull blir laert opp til en gjennomgåe­nde demoniseri­ng av Israel. De fronter prosjektet med en person som selv har uttalt at hun ønsker å slette Israel fra kartet. Det er helt vanvittig, og jeg mener det er i strid med opplaering­sloven, sier Rødner.

Med Israel for fred ble stiftet i 1978 og medlemsmas­sen har de siste ti årene økt fra 2.000 til over 11.000 medlemmer. De siste månedene har dorganisas­jonen brukt en del midler til å advare norske skoleeleve­r.

AVVISER KRITIKKEN

I motsetning til MIFF mener Odlederen at pengene vil skape mer fred enn konflikt.

– Prosjektet handler om å gi ungdommer i Palestina er forståelse av at det går an å få til endring uten vold. Mange er i en håpløs og fortvilet situasjon, og prosjektet kan bidra til å gi dem kunnskap. Vi mener saken er utrolig viktig og kan vaere med å skape fred. Alle ungdommer fortjener en framtid. Vi tror ikke dette kan bidra til å forsterke konflikt, og boikott av Israel er i alle fall ikke noe OD jobber for, sier Andresen.

– MIFF mener kun en brøkdel av pengene vil bli brukt det de var ment til. Hvordan følger dere opp prosjektet?

– KFUK-KFUM global har i mange år hatt samarbeid med partnerne sine. Vi har hatt jevn oppfølging med partnerne i Palestina til å lage programpla­n og årsplan for 2019. Vi besøkte partnerne våre seinest for to uker siden og vil også reise på oppfølging­sbesøk. Vi har strenge krav for rapporteri­ng på detaljnivå for å kunne gi resultater å vise til for elevene som stemte fram prosjektet, svarer Od-lederen i Norge.

TILLIT OG MISTILLIT

Professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskere­ttigheter, Universite­tet i Oslo, sier han har tillit til at pengene blir brukt riktig i Palestina.

– Uten at jeg har kjennskap til dette prosjektet så har jeg stor tillit til organiseri­ngen av disse kampanjene. Spesielt når man går grundig inn på hvilke formål pengene skal brukes til. Det har i alle fall tidligere prosjekt vist, sier Butenschøn.

Rabbiner i Det mosaiske trossamfun­n i Norge, Joav Melchior, sier til NTB at han oppfordrer deres medlemmer til boikott av OD.

– Vi har blitt vant til Den norske kirke, represente­rt av Mellomkirk­elig råd, sitt ståsted i Israel-palestina-konflikten. Den norske kirke sier de jobber for en breiere forståelse av konflikten, og for fred, men handler på stikk motsatt måte, sa Melchior.

 ?? FOTOMONTAS­JE: SCANPIX/FAEDRELAND­SVENNEN ?? Med en helsides annonse i blant an dre Faedreland­svennen (t.h.) oppfordrer Med Israel for fred til boikott av Operasjon Dagsverk.
FOTOMONTAS­JE: SCANPIX/FAEDRELAND­SVENNEN Med en helsides annonse i blant an dre Faedreland­svennen (t.h.) oppfordrer Med Israel for fred til boikott av Operasjon Dagsverk.
 ??  ?? Professor Nils A. Butenschøn ved Norske senter for menneskere­ttigheter ved Universite­t i Oslo.
Professor Nils A. Butenschøn ved Norske senter for menneskere­ttigheter ved Universite­t i Oslo.
 ??  ?? Frida Jøraholmen Andresen, leder for Operasjon Dagsverk i Norge.
Frida Jøraholmen Andresen, leder for Operasjon Dagsverk i Norge.
 ??  ?? Jan Benjamin Rødner i organisasj­onen Med Israel for fred (MIFF).
Jan Benjamin Rødner i organisasj­onen Med Israel for fred (MIFF).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway