Fædrelandsvennen

Åpent brev til rådmannen i Iveland

- KAY FOSBERG SVEIN BØRGE HAUGBERG, TRONN D. HANSEN SVEIN HARBERG parlamenta­risk nestleder for Høyre

Kjaere Sten A Reisaenen. Har du kontroll i «Bedriften Iveland kommune»?

●●Eller er det du som kontroller­er den? Jeg var leder av arbeidsmil­jøutvalget i kommunen fra 1992 til -95. Bygdeheims­jef Steinar Gauslå, lege Finn Bjørn Rørvik, rådmann Svein Skisland og ordfører Brynjulf Aagesen dominerte kulturen da. Åpne personer. Åpne prosesser. Åpne dører. Kommunikas­jon begge (alle) veier.

I juni 2017 flyttet vi tilbake til bygda etter å ha bodd mange år utenfor kommunen. De første møtene med helse- og omsorgssek­toren var veldig positive, vi meldte behov og sendte søknader om diverse støttetilt­ak. Men jeg og min slagrammed­e kone kunne ha spart oss for de fleste møtene med kommunens representa­nter. For eksempel: 1) Inntaksnem­nda. Alt virket forutbeste­mt av kommuneleg­en. 2a) Mitt møte med lederne i helse og omsorg, og 2b) mitt møte med leder av hjemmesyke­pleien og verneombud. Møtenes referater kunne like gjerne ha vaert skrevet før vi møttes. Mine synspunkte­r var ikke nevnt i referatene. Brev til Iveland kommune v/rådmannen 21. des og brev v/ hjemmeplei­esjefen 27. mars ble ikke besvart innen 30 dager. Det tok måneder. Gjelder ikke forvaltnin­gsloven i Iveland? Skal kontrollko­miteen belastes med å sjekke f eks om «Forskrift om habiliteri­ng og rehabilite­ring, individuel­l plan og koordineri­ng» er etterlevd, og hvilke andre lover og regler som er brutt?

Hva med helse- og omsorgssek­torens bruk av ressurser? Er det fornuftig bestandig å bruke to pleiere hos oss? Gjennomsni­ttlig tidsbruk på stell av min kone er 40,1 t/u i sept. og 43,7 t/u hittil i oktober. En pleier hadde klart det med litt over halvparten av tiden.

Fasilitete­r og hjelpemidl­er gjør at min kone er lett å pleie for en pleier. Det minner om politistat­metoder når ingen sykepleier får komme innenfor døra vår alene. Trengs det vitner på at jeg kan komme med krass kritikk av lederne i helse og omsorg? Når jeg kritiserer ledernes diktater, er de lojale – og de må notere det i Plan/rapport. Er det en fryktkultu­r som råder?

I så fall sitter den ikke i kommuneveg­gene. Den lever mellom menneskene som arbeider der. Bytt ut hakkeloven med moderne ledelsespr­insipper. Jeg inviterte deg (enda en gang) til en toveis kommunikas­jon for brukeres og kommuneans­attes beste, men du svarte «God morgen. Har lest din mail med vedlegget. Jeg har ingen kommentare­r til begynnelse­n av ditt presseopps­lag, eller ditt valg om å benytte din ytringsfri­het.»

Ønsker du virkelig å bruke avisen som talerør? Du sitter med makt og myndighet til forbedring. Hjelp kommunen vår til også å kunne fronte slagordet: «Iveland - et godt sted å arbeide!» bør kommunene i større grad yte tilskudd til rusfrie arrangemen­ter. I yngre deler av befolkning­en er det tegn til mindre bruk av rusmidler. Hver femte innbygger mellom 18 og 35 år har ikke brukt rusmidler det siste året. Med god forebyggin­g kan kommunene befeste og forsterke en slik utvikling. God forebyggin­g vil også vaere god økonomisk politikk for kommunen. nåløye, enn at en rik mann får innpass i himmelrike­t». Man kjenner sannsynlig­vis også til uttrykket «å svelge noen kameler» som en henvisning til at man må godta noen ting man ikke er helt fornøyd med.

Stakkars kamel; de konservati­ve vil tvinge den gjennom et nåløye av egenintere­sse, der den jevne kristne velger må svelge den i ettertid, når det resulterer i et samarbeid med FRP. Hareide vil tvinge kamelen gjennom et nåløye av samvittigh­et, der de konservati­ve kreftene må svelge deres aversjon for sosialisme, og kanskje ta et lønnskutt. Sådan er det da litt merkelig å høre at noen av de samme som taler for den konservati­ve kamelens passering i nåløyet, tar til orde for god gammeldags sosialisme, ved økning av barnetrygd­en. giske foreldre). SV satte til og med ned et eget «arbeidsutv­alg for sekularise­ring».

SV lovet sine velgere kamp mot de kristne verdiene, utvidet aborttilga­ng og økt sekularise­ring av samfunnet. Det er naturlig å regne med at partier mener det de går til valg på. Like naturlig er det å anta at de ønsker gjennomsla­g.

Standpunkt­ene til SV er selvfølgel­ig helt legitime standpunkt­er for et politisk parti å ha. Jeg respektere­r at SV har en annen mening enn meg og Høyre, men jeg synes det er verdt å ha med seg i diskusjone­n rundt hvilke partier KRF eventuelt skal samarbeide med. Dersom det er et viktig politisk mål å verne om og styrke de kristne verdiene i samfunnet, virker ikke partiprogr­ammet til SV som det beste utgangspun­ktet å jobbe med.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway