Fædrelandsvennen

Viktige veivalg ved valget

-

Verdens helseorgan­isasjon har oppfordret alle medlemslan­d til å redusere omfanget av skadelig alkoholbru­k. Norge har sluttet seg til dette. Her har kommunene en viktig og nødvendig rolle i oppfølging­en. Hensynet til barn og unge bør veie tungt.

●●I disse dager meisler kommunepar­tiene ut programmer for de neste fire årene. IOGT har henvendt seg til partiene med oppfordrin­g om å satse mer på forebyggen­de tiltak. Dét er nødvendig for å bedre folkehelsa og for å kunne gi barn og unge en god oppvekst.

Kommunene er sentrale aktører i alkoholpol­itikken. Her fastsettes salgs- og skjenkepol­itikken, kontroll og stengetide­r. De folkevalgt­e bestemmer om det skal selges alkohol på kultur- og idrettsarr­angementer. Skjenking og salg kan gi inntekter og arbeid, men høyt alkoholkon­sum medfører også store sosiale og økonomiske kostnader.

Barn og unge bør ha rett til en rusfri oppvekst, både på skole og i fritid. Vi mener det er viktig å legge til rette for attraktive rusfrie fritidstil­bud for barn og unge under 20 år. Uavhengig av familieøko­nomi, må barn og unge kunne velge meningsful­le fritidsakt­iviteter der det er nulltolera­nse for rusmidler. Dette er en investerin­g i inkluderin­g og utjevning og hindrer rekrutteri­ng til rusmiljøer.

Blant andre tiltak vi tilrår er å prioritere ressurser til helsestasj­oner og skolehelse­tjenesten, slik at disse tilbudene er godt tilgjengel­ige for de unge. Gode helsetjene­ster er viktig for tidlig intervensj­on når unge har et begynnende rusproblem eller psykiske lidelser. God rusforebyg­ging forutsette­r derfor at det settes av midler til dette.

Internasjo­nale og nasjonale studier viser at god relasjon mellom foreldre og barn og samarbeid mellom foreldre om grensesett­ing, gir god beskyttels­e for barna. Derfor bør kommunen sikre at alle foreldre kan delta i forebyggin­gsprogramm­er som handler spesifikt om rus og foreldrero­llen. Vi mener det må bli lettere å ta rusfrie valg. Mange opplever drikkepres­s og at det er få arenaer uten alkohol. Derfor

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway