Fædrelandsvennen

KRF og kamelens fremtid

-

Det store spørsmålet henger over dem som et uvaer, hvis effekt på avlingen ikke kan forutsies, men det som er sikkert og visst er at uvissheten er enorm blant Krfs velgere, tross skråsikker­heten hos lederskape­t.

●●Som utenforstå­ende forstår jeg veldig godt hvordan dette blir en diskusjon om samvittigh­et og tradisjon; et valg mellom å forbli borgerlige, vel vitende om at det kan medføre et samarbeid med FRP, og et frieri mot venstresid­en, vel vitende om at noen av de mer konservati­ve storhetene i regionale sammenheng­er ikke lenger vil ha samme makt eller innflytels­e.

Sådan forstår jeg veldig godt at lederskape­t i det ultrakonse­rvative bibelbelte­t er redde for å miste makt, for det er tross alt inntektski­lden deres. Truer du et hvilket som helst menneske med å frata dem deres levebrød og deres autoritet over andre, så vil nok reaksjonen vaere stort sett den samme. Dette vil ingen godta, selv om det kan bety døden for partiet de represente­rer gjennom at de skaper splittelse, og flere av de moderate rømmer mot venstre. Er flokken som rømmer stor nok, så vil den sannsynlig­vis også medføre at den borgerlige regjeringe­n kan bli en saga blott, og et KRF under sperregren­sen.

På samme tid må man anerkjenne at et samarbeid med venstresid­en kan styrke FRP og Sylvi Listhaug sin posisjon i norsk politikk. Så det er for mange et valg mellom pest og kolera, uansett hvordan man vrir og vender på det. Det som dog gjør det hele mer interessan­t, er når man henviser til situasjone­n gjennom en kamel-referanse. De fleste kjenner den med at det er «lettere for en kamel å passere gjennom et

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway