Fædrelandsvennen

Nervøse børser

Etter en uvanlig lang oppgangspe­riode, preges verdens aksjebørse­r av frykt og nervøsitet. Milliardsp­ørsmålet er om vi står foran et fall som vil påvirke folks hverdag.

-

Da Oslo Børs avsluttet handelen fredag ettermidda­g, hadde kursene sunket med 1,2 prosent i forhold til dagen før. Siden toppen for én måned siden har aksjeverdi­ene blitt redusert med ni prosent.

Det er ikke

lite, men kvalifiser­er likevel ikke for betegnelse­n «krakk». Da må vi opp i minst det dobbelte. En tydelig korreksjon er det imidlertid, og de siste par ukers berg- og dalbane på en rekke av verdens toneangive­nde børser stiller til skue nervøsitet­en som preger investoren­e for tiden. For å bruke et klassisk bilde kan vi gjerne si at frykten ser ut til å ha fått overtaket på grådighete­n.

så hører det

med til historien at både Oslo Børs og de store børsene ute i verden har bak seg en historisk lang oppgangspe­riode, helt fra kursene bunnet ut i kjølvannet av finanskris­en i 2008. Et ekstremt lavt rentenivå har sendt enorme menger kapital ut på jakt etter bedre avkastning. Mye har havnet i aksjemarke­dene og dermed bidratt til en likviditet­sdrevet oppgang.

Alle slike oppgangspe­rioder

tar slutt før eller siden. Nå ser vi at forventnin­gene til de børsnotert­e selskapene­s framtidige inntjening er blitt svaert høye. I USA, som er fortsatt er verdens største økonomi, har forventnin­gene til de dominerend­e teknologis­elskapene nådd tidligere ukjente nivåer. Vi ser også tegn til en kommende renteoppga­ng, samtidig som Brexit og handelskri­g er dårlig nytt for den globale økonomien.

Det store spørsmålet

er om utviklinge­n på børsene vil få følger for realøkonom­ien, konkret folks jobber, boliger og forbruk.

Dersom den siste

månedens utvikling bare er en sunn korreksjon, er nok svaret nei. Men dersom det viser seg at børsene skal så langt nedover at det dreier seg om et krakk, vil det raskt få følger for naeringsli­vets kapitaltil­gang, og dermed muligheten­e for å gjøre investerin­ger. I neste omgang kan det spre økonomiske bekymringe­r ut i samfunnet, med redusert kjøpelyst og forbruk som følge.

i så fall

er vi inne i en negativ spiral som det vil ta tid å komme ut av.

Et ekstremt lavt rentenivå har sendt enorme menger kapital ut på jakt etter bedre avkastning

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Nervøsitet preger både Oslo Børs og verdens tonangiven­de børser for tida.
FOTO: NTB SCANPIX Nervøsitet preger både Oslo Børs og verdens tonangiven­de børser for tida.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway