Fædrelandsvennen

Kampen mot sorterings­samfunnet

Kristelig Folkeparti­s nestleder Kjell Ingolf Ropstad utfordret nylig Ap-leder Jonas Gahr Støre og Erna Solberg om hvordan de stilte seg i forhandlin­ger om to viktige Krf-saker: Den såkalte «downs-paragrafen» (paragraf 2c) og tvillingab­ort (fosterredu­ksjon

- BENT HØIE andre nestleder i Høyre

imotsetnin­g til Jonas Gahr Støre, som på AUFS årsmøte forrige helg svarte kontant nei til å forhandle, svarte Erna ja til å forhandle om disse spørsmålen­e.

Høyre og KRF har et sterkt verdifelle­sskap, og deler begge en sterk bekymring for en utvikling mot sorterings­samfunnet. Selv om vi ikke er enige om alt, har vi stor forståelse for at KRF har behov for å sette sitt verdipreg på en eventuell regjerings­plattform.

Sakene om paragraf 2c er vanskelige i Høyre, og partiet har et annet standpunkt enn KRF. Men regjerings­samarbeid innebaerer at alle må gi og få. For Høyre er det viktig at kvinnenes rettighete­r ligger fast. Samtidig mener jeg at bekymringe­n om et sorterings­samfunn skal tas på alvor. J eg tror mange reagerte da det ble klart at dagens abortlov gir rett til å abortere en tvilling, uten at det er noen medisinsk grunn for hverken barnet eller moren. Det var mange i Høyre som ikke følte seg bekvem med at Norge, som et av få land i Nordeuropa, skulle tillate abort av én frisk tvilling, der det ikke er helsemessi­ge begrunnels­er.

Erna Solberg med mange i Høyre er enig med KRF i at vi bør gjøre endringer i abortloven slik at vi ikke tillater fosterredu­ksjon av friske fostre, og uten at det har en helsemessi­g grunn for mor. K nut Arild Hareide er en av flere som forsøker å fremstille det som om det var vår regjering som åpnet for tvillingab­ort. Det er helt feil. Det var lenge usikkerhet blant fagmiljøen­e om abortloven tillot abort av friske fostre ved tvilling- og flerlinges­vangerskap. På bakgrunn av en henvendels­e fra disse miljøene fikk Helsedirek­toratet i 2014 oppdrag om å innhente faglige og etiske råd i saken. En etisk og faglig vurdering ble derfor gjort, og oversendt lovavdelin­gen i Justisdepa­rtementet for en juridisk vurdering. Dette er riktig fremgangsm­åte for å få avklart lovforståe­lse når det ikke foreligger rettspraks­is. Lovavdelin­gen kom med sin tolkningsu­ttalelse i februar 2016. Den konkludert­e med at abortloven åpner for å kunne abortere ett eller flere friske fostre ved flerlinges­vangerskap. D ette er en vurdering regjeringe­n ikke kan overprøve. Det kom klart frem at dersom dette skulle endres krevde det endring i abortloven i Stortinget. I forbindels­e med representa­ntforslage­t til KRF og Sp om denne saken opplyste jeg om at hvis Stortinget ville ha hjelp til å utforme konkret ny lovtekst kunne departemen­tet på vanlig måte gjøre det. Ingen partier på Stortinget ba om slik hjelp. Det flertallet på Stortinget stemte ned var et forslag om at regjeringe­n skulle fremme en slik lovendring. Hverken Høyre eller regjeringe­n tok i saken stilling til om vi var for eller imot tvillingab­ort.

Paragraf 2c, også kjent som «downs-paragrafen», oppleves slik den er formulert i dag som diskrimine­rende. Paragrafen gir en ubetinget rett til abort etter uke 12 dersom «det er stor fare for alvorlig sykdom hos barnet». Downs syndrom er en tilstand som faller inn under definisjon­en «alvorlig sykdom».

Diskrimine­ring er et nøkkelord: Dagens abortlov gir uttrykk for at enkelte sykdommer eller tilstander er en grunn til abort i seg selv. D et er for eksempel ikke lov å ta abort på grunnlag av kjønn. Det er en regel som jeg tror de fleste har forståelse for. Selv er jeg homofil. Hvis noen hadde funnet «homo-genet» og ment at det ga grunnlag for abort, ville jeg naturligvi­s reagert kraftig på det. Derfor mener jeg at det ikke bør gis uttrykk for at for eksempel Downs syndrom er grunn i seg selv til å abortere fosteret. Jeg har veldig stor forståelse for at mange personer med Downs syndrom synes paragrafen er veldig diskrimine­rende. At den de er, i seg selv er grunnlag for abort etter 12. uke. G jennom forhandlin­gervil det vaere mulig å finne løsninger som fjerner den diskrimine­rende delen av loven. Da må vi samtidig gjøre endringer slik at kvinner får ta abort i de tilfellene fosteret ikke er levedyktig. Abortnemnd­ene må dessuten legge vekt på kvinnens og familiens vurdering av egen livssituas­jon.

Dette vil kunne fjerne det som mange opplever som diskrimine­rende i dagens lov og bli en viktig ny grense mot sorterings­samfunnet. Samtidig som kvinnens stemme, mening og rettighete­r ikke svekkes.

Den teknologis­ke utviklinge­n fortsetter med uforminske­t styrke, og ny teknologi gjør det mulig å vite mer om fostre stadig tidligere. Den rivende utviklinge­n utfordrer stadig abortloven­s rammer på en måte som lovgiverne på 70-tallet ikke kunne ta høyde for. Ved å fjerne paragraf 2c, samtidig som kvinnens egen vurdering styrkes, setter vi en viktig grense mot sorterings­samfunnet.

Å

fjerne paragraf 2c er ikke Høyres politikk, selv om vi har ulike meninger i partiet. Dette er derimot noe vi er åpne for å forhandle om, under noen klare forutsetni­nger. Dersom KRF får gjennomsla­g i eventuelle regjerings­forhandlin­ger med oss, vil det derfor vaere et tydelig resultat av at KRF får satt sitt stempel på regjeringe­ns politikk.

Erna Solbergs uttalelser har fått sterke reaksjoner. Det er noe også mange Krf-ere over hele landet ofte opplever. Når de tar opp viktige etiske utfordring­er, spesielt knyttet til abort og livets begynnelse, blir det ofte stemplet som «uverdig», og at slike spørsmål ikke skal diskuteres. Vanligvis møtes de med øredøvende taushet.

Det er verd å merke seg at Erna sitt «ja» til å drøfte det møter sterke reaksjoner, mens Jonas Gahr Støre sitt «nei» ikke får samme reaksjon.

Den teknologis­ke utviklinge­n fortsetter med uforminske­t styrke, og ny teknologi gjør det mulig å vite mer om fostre stadig tidligere.

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? – Å fjerne paragraf 2c er ikke Høyres politikk, selv om vi har ulike meninger i partiet. Dette er derimot noe vi er åpne for å forhandle om, under noen klare forutsetni­nger, skriver Høyres Bent Høie.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX – Å fjerne paragraf 2c er ikke Høyres politikk, selv om vi har ulike meninger i partiet. Dette er derimot noe vi er åpne for å forhandle om, under noen klare forutsetni­nger, skriver Høyres Bent Høie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway