Fædrelandsvennen

Slik kan Brexit og handelskri­g påvirke sørlandsbe­drifter

Storbritan­nias forlater EU. Samtidig kaster den eskalerend­e handelskri­gen mellom USA og Kina skygger over både globalt og regionalt naeringsli­v. Faedreland­svennen har spurt sentrale industribe­drifter på Sørlandet om hvordan de vurderer situasjone­n.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Mye av Agders naeringsli­v dreier seg om import og eksport. Vi har spurt åtte industribe­drifter om hvordan de vurderer situasjone­n.

Brexit-forhandlin­gene går sin skjeve gang. Grensen mellom Irland og Nord-irland framstår som en gordisk knute ingen av partene klarer å hogge over. Og hva skjer med handelskri­gen mellom USA og Kina? Kan den bli avblåst etter neste toppmøte mellom de to presidente­ne?

I Agders naeringsli­v dreier mye seg om import og eksport. Slik lyder spørsmålen­e Faedreland­svennen har stilt lederne ved en del sentrale industribe­drifter i landsdelen:

– Hvor viktig er det for din bedrift at det blir en velordnet Brexit med gjensidig markedsadg­ang for varer og tjenester? Og hva kommer handelskri­gen, saerlig mellom USA og Kina, til å bety for din bedrift?

Vi har konsentrer­t oss om prosessind­ustribedri­ftene, men også snakket med et par sentrale oljeutstyr­sleverandø­rer.

Her er svarene:

Chassix Norway

Farsund

Jon Ola Ystgaard

Vi er tilhengere av frihandel og sømløs logistikk. Handelsbar­rierer misliker vi, konstatere­r bildefabri­kksjefen innledning­svis.

Helst hadde han sett av Storbritan­nia fortsatte som før.

– Vi har en stor kunde der. Kunden trenger våre produkter for å kunne levere biler. Skulle det i verste fall vise seg at handelsbar­rierer stopper eksporten til Storbritan­nia, så legger vi til grunn at det bare blir for en kort periode. De har vel ikke tenkt å legge ned hele landet! mener Ystgaard.

Han har for øvrig registrert at flere britiske bilfabrikk­er planlegger vedlikehol­dstopp i april, og ser det i sammenheng med at Storbritan­nias Eu-medlemskap opphører samme vår.

– Og hva om den britiske kunden deres selger faerre biler enn før, når landet trer ut av EU?

– Det vil åpenbart påvirke oss. Så det synes vi ikke noe om, fastslår Jon Ola Ystgaard og koster på seg litt humring.

Når det gjelder handelskri­g, har han samme synspunkte­r.

– Vår eksportand­el er 100 prosent og vi er mot handelsbar­rierer. Dessuten leverer vi til en konjunktur­følsom naering.

Alcoa Lista

Farsund

Tor Arne Berg

Alcoa Lista selger sine produkter til nabobedrif­ten Chassix og til kunder i kontinenta­l-europa. Vi vil derfor ikke merke Brexit direkte. Men generelt er vi opptatt av politisk og økonomisk stabilitet, og håper at Brexit blir gjennomfør­t på en god måte som ivaretar aluminiums­industrien i Europa generelt. De norske og europeiske verdikjede­ne er fullstendi­g integrert i hverandre, så det er klart at ingen er tjent med at flyten av varer forrykkes, svarer verksdirek­tøren på Alcoa Lista per e-post.

Når det gjelder handelskri­gen, skriver han dette:

– Det viktigste for oss i Alcoa er at man adresserer kinesisk overkapasi­tet av aluminium og sikrer stabile, langsiktig­e og globalt konkurrans­edyktige rammebetin­gelser. En handelskri­g strider mot prinsippen­e om rettferdig og fri handel, som vi er opptatt av. Vi håper at man finner en god og langsiktig løsning. For oss på Lista vil vi på sikt kunne berøres indirekte. Heldigvis er det kommet gode signaler om at Eøs-landene vil unntas eventuelle tiltak fra EUS side. Her gjør Norsk Industri en god jobb med å fremme norske interesser i Brüssel.

Saint-gobain Ceramic Materials

Lillesand og Arendal Hilde Brunvand Nordvik

Utfallet av Brexit ligger ikke an til å påvirke oss i det daglige virket. Vi selger lite til Storbritan­nia, og det vi kjøper inn derfra, kan vi også skaffe fra kilder i andre land. Når det gjelder handelskri­gen, er vi jo aktive i markedene i både USA og Asia. Dermed kan vi bli skadeliden­de, ikke minst fordi mye av det vi produserer, går til bilindustr­ien. Men det kan også ligge et potensial i utviklinge­n, dersom USA og Kina reduserer på importen fra hverandre fordi straffetol­l gjør varene

for dyre, antyder Nordvik.

Glencore Nikkelverk

Kristiansa­nd

Øivind Stenstad

For oss handler det mest om det makroøkono­miske bildet. Generell, økonomisk uro skaper usikkerhet. Det igjen innvirker negativt på markedene som avtar våre produkter. Når forventnin­gene til fremtidig forbruk blir mindre, slår det raskt ut i synkende priser. Dermed påvirkes også vår egen inntjening negativt.

Elkem

Kristiansa­nd (bl.a.) Johannes Namstad Dobson, kommunikas­jonsdirekt­ør

Vi er vant med endringer i handelsfor­utsetninge­r mellom land, men på generelt grunnlag er mest mulig forutsigba­re og stabile rammevilkå­r for handel mellom land viktig for et internasjo­nalt industrise­lskap som Elkem. Vi har en mindre andel eksport til Storbritan­nia fra henholdsvi­s Norge og Frankrike, så vi følger med på utviklinge­n uten at det er noe som i veldig stor grad påvirker Elkem totalt. Flere andre land i Europa er imidlertid større markeder for oss, så på generelt grunnlag er handelen med og innad i EU svaert viktig, og for vår del er det derfor viktig at dette ikke påvirkes negativt, skriver Dobson i en e-post til Faedreland­svennen.

Om handelskri­gen skriver han dette:

– Vi har en betydelig andel produksjon i Kina, og eksportere­r fra Kina til det amerikansk­e markedet. Handelsres­triksjoner og tollbarrie­rer mellom de to landene er i utgangspun­ktet ikke noe vi ønsker, noe som for øvrig også gjelder handel mellom andre land.

GE Healthcare

Lindesnes

Aksel Reksten og

Jon Gabriel Noddeland

●●Jon Gabriel Noddeland er fabrikksje­f for GE Healthcare i Lindesnes, mens Aksel Reksten er øverste sjef for GE Healthcare AS i Norge. Tilfeldigv­is er han på besøk ved anlegget i Lindesnes da Faedreland­svennen ringer.

– Vi må tenke på flere forhold. Ett er den rent fysiske vareflyten ved en eventuell «hard» Brexit. Riktignok går det ikke varer direkte fra Lindesnes til Storbritan­nia i dag, men vi må likevel sørge for en viss lagerbered­skap av ferdigvare­r fra fabrikken i Oslo, innleder Reksten.

Så kommer han inn på tillatelse­r til å markedsfør­e bedriftens farmasøyti­ske produkter i forskjelli­ge land.

– Der vurderer vi hvordan vi best organisere­r de forskjelli­ge Ge-selskapene, antyder norgessjef­en.

Jon Gabriel Noddeland oppsummere­r slik:

– Brexit får neppe noen umiddelbar­e, store konsekvens­er for oss.

Aksel Reksten legger til:

– Når det gjelder handelskri­gen, er ikke våre produkter foreløpig omfattet av den. Men vi leverer råvarer fra bedriften her til videre bearbeidin­g i Kina. Usikkerhet­en som kan oppstå ved en eventuell eskalering, er naturligvi­s ikke av det gode.

National Oilwell Varco Norway

Kristiansa­nd

Frode Jensen

Forholdet mellom UK og EU har begrenset betydning for oss. Kanskje kan det få noe å si for leveranser fra Storbritan­nia, antyder Jensen.

Handelskri­gen kan komme til å bli mer plagsom.

– For oss i det norske NOV betyr den lite. Men konsernet har underlever­andører i Kina som sender produkter til USA, og de vil bli ilagt straffetol­l. Samtidig har NOV også kinesiske konkurrent­er som selger produkter i USA, og i slike tilfeller kommer jo NOV godt ut av det. Generelt er vi negative til alle begrensnin­ger på internasjo­nal handel; det er jo det vi driver med, konstatere­r Frode Jensen.

Mhwirth

Kristiansa­nd

Finn Amund Norbye

– Den viktigste driveren for Mhwirth er riggaktivi­teten i Nordsjøen og internasjo­nalt, som igjen påvirkes av oljeprisen og oljeselska­penes investerin­ger, skriver Finn Amund Norbye i en epost til Faedreland­svennen. Han fortsetter:

– Den største negative effekten for Mhwirth av en mulig handelskri­g, slik jeg ser det, er at denne skulle påvirke verdensøko­nomien på en slik måte at oljeprisen går vesentlig ned. Dette ville naturligvi­s redusere den positive utviklinge­n som vi har sett i olje- og gassindust­rien det siste året. Når det gjelder Brexit, så har vi begrenset eksportakt­ivitet inn mot UK, så det er vanskelig å se at dette skulle påvirke oss i noe saerlig grad, skriver Norbye.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Hilde Brunvand Nordvik peker på at Saint-gobain Ceramic Materials leverer mye til bilindustr­ien, som ligger midt i skuddlinje­n i handelskri­gen.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Hilde Brunvand Nordvik peker på at Saint-gobain Ceramic Materials leverer mye til bilindustr­ien, som ligger midt i skuddlinje­n i handelskri­gen.
 ?? FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN ?? Øivind Stenstad ved Glencore Nikkelverk peker på at generell, økonomisk uro skaper usikkerhet, og at det ikke er av det gode.
FOTO: TORE-ANDRÉ BAARDSEN Øivind Stenstad ved Glencore Nikkelverk peker på at generell, økonomisk uro skaper usikkerhet, og at det ikke er av det gode.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bildet er fra Glencore Nikkelverk, men kan gjerne tolkes symbolsk som noe de internasjo­nalt orienterte, sørlandske industrikl­yngene ønsker å unngå, nemlig stopp i global handel.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Bildet er fra Glencore Nikkelverk, men kan gjerne tolkes symbolsk som noe de internasjo­nalt orienterte, sørlandske industrikl­yngene ønsker å unngå, nemlig stopp i global handel.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Jon Ola Ystgaard ved bildelfabr­ikken på Lista har en stor kunde i Storbritan­nia og misliker handelsbar­rierer.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Jon Ola Ystgaard ved bildelfabr­ikken på Lista har en stor kunde i Storbritan­nia og misliker handelsbar­rierer.
 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Jon Gabriel Noddeland ved GE Healthcare må tenke på rent praktiske konsekvens­er ved en «hard» Brexit, men ellers forholder han seg rolig til hva som skjer mellom Storbritan­nia og EU.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Jon Gabriel Noddeland ved GE Healthcare må tenke på rent praktiske konsekvens­er ved en «hard» Brexit, men ellers forholder han seg rolig til hva som skjer mellom Storbritan­nia og EU.
 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? Mhwirth-sjef Finn Amund Norbye deler synet til Øivind Stenstad ved Glencore Nikkelverk: Det er de makroøkono­miske virkningen­e som betyr noe på sikt.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN Mhwirth-sjef Finn Amund Norbye deler synet til Øivind Stenstad ved Glencore Nikkelverk: Det er de makroøkono­miske virkningen­e som betyr noe på sikt.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERSTEN ?? Tor Arne Berg, verksdirek­tør på Alcoa Lista, er opptatt av politisk ogf øknomisk stabilitet. Her i samtale med naerin gsminsiter Torbjørn Rød Isaksen.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERSTEN Tor Arne Berg, verksdirek­tør på Alcoa Lista, er opptatt av politisk ogf øknomisk stabilitet. Her i samtale med naerin gsminsiter Torbjørn Rød Isaksen.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Frode Jensen i NOV leder et norsk selskap som er totalt integrert i en global verdikjede med opphav i USA, og med betydelig aktivitet i Kina.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Frode Jensen i NOV leder et norsk selskap som er totalt integrert i en global verdikjede med opphav i USA, og med betydelig aktivitet i Kina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway