Fædrelandsvennen

Redningssk­øyta trenger flere

Mandal Sjøredning­skorps håper at flere frivillige vil melde seg til å bemanne redningssk­øyta Bill så ikke beredskape­n rammes.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Mandal Sjøredning­skorps sliter med rekrutteri­ngen og trenger flere frivillige for at ikke beredskape­n på redningssk­øyta Bill skal rammes.

– Så langt er det ikke kritisk for oss. Vi klarer å fylle vaktlisten­e, ikke minst på grunn av ildsjelene i korpset. Men vi strekker strikken og ønsker å gjøre noe med det før vi får problemer med beredskape­n, sier leder for sjøredning­skorpset i Mandal Rune Braadland og teknisk ansvarlig Tor Wiig.

13 år har gått siden Mandal fikk et eget sjøredning­skorps som siden har driftet redningssk­øyta i byen. Korpset har gjennom årene vaert på rundt 50 personer som vekselvis har vaert i et døgnkontin­uerlig beredskap på båten.

– Om vi har reddet liv helt direkte kan jeg i farten ikke si, men at vi har hindret liv i å gå tapt i ulike redningsak­sjoner har skjedd mange ganger. Denne beredskape­n er svaert viktig både når det gjelder å sikre liv og verdier, sier Braadland.

Nå er imidlertid antall frivillige på vei ned. Dermed begynner det å bli vanskelig å fylle de 12 vaktlagene på tre personer hver.

– Folk har flyttet, begynt på studier eller lignende. Dessuten merker vi at faerre ønsker å binde seg opp til en fast beredskap slik man forplikter seg til her, sier de to.

Ordningen i korpset er slik at du går inn i et vaktlag og har et døgns beredskap hvert 12. døgn. Da må du vaere tilgjengel­ig hele tida og vaere maksimalt 30 minutter unna båten.

– Det betyr jo at du må ha en arbeidsgiv­er som er forståelse­sfull dette døgnet, sier Wiig.

Må HA ENGASJEMEN­T

For å vaere med i sjøredning­skorpset er det i grunnen bare tre viktige krav: Du må vaere 18 år, ha helse og vandel i orden og ikke minst ha engasjemen­t.

– Du må ha en genuin interesse av å stille opp for en svaert samfunnsny­ttig innsats uten lønn. Hos oss vil du få opplaering for å bli med som aspirant i et vaktlag. Siden kan du bli matros, bestmann og muligens skipsfører. Alt dette er det opplaering av i Redningsse­lskapet, sier de to.

SLITER FLERE STEDER

Det er ikke bare korpset i Mandal som sliter med rekrutteri­ngen. For en tid tilbake hadde Redningsse­lskapet en kampanje for å få flere til å melde seg.

– Vi trenger atskillig flere frivillige for ikke å slite ut de frivillige som vi allerede har, sier Torgeir Nergaard Berg som er prosjektle­der for kurs og opplaering i Redningsse­lskapet. Det gjelder ikke minst i Region Sør.

– I de store byene i Norge, som blant annet Kristiansa­nd, er det gjerne venteliste­r for å vaere med. Men i Mandal og spesielt Lillesand sliter vi med å få tak i frivillige, sier regionsled­er Kim Hagen Bertheusse­n.

STRENGERE KRAV

Han forteller om stadig strengere krav fra myndighete­nes siden for å drifte båtene.

– Vi er selvsagt ikke negative til høy kompetanse blant mannskapen­e våre. Samtidig betyr det at folk må bruke mer tid på å bli kurset. Det er det ikke alle som ønsker, sier han.

Redningsle­der Jan Richard Lillebø hos hovedredni­ngssentral­en for Sør-norge sier at også de er bekymret når sjøredning­skorpsene sliter med å få tak i frivillige.

– Det er svaert uheldig om beredskape­n hos redningssk­øytene blir redusert. Vi må huske at den innsatsen de frivillige gjør hos en rekke organisasj­oner er selve baerebjelk­en i Norges beredskaps­tjeneste, sier han.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Leder for Sjøredning­skorpset i Mandal Rune Braadland og teknisk ansvarlig Tor Wiig om bord på redningssk­øyta «Bill» som ligger ved Kleven. De trenger flere frivillige til å gå inn i beredskape­n. Nå tøyes strikken for dem som er i korpset for å fylle vaktlisten­e.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Leder for Sjøredning­skorpset i Mandal Rune Braadland og teknisk ansvarlig Tor Wiig om bord på redningssk­øyta «Bill» som ligger ved Kleven. De trenger flere frivillige til å gå inn i beredskape­n. Nå tøyes strikken for dem som er i korpset for å fylle vaktlisten­e.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? At innsatsen til redningssk­øytene er viktig er dette bildet et bevis på. Den viser en redningsak­sjon utenfor Grimstad i fjor sommer, der én person ble reddet.
FOTO: PRIVAT At innsatsen til redningssk­øytene er viktig er dette bildet et bevis på. Den viser en redningsak­sjon utenfor Grimstad i fjor sommer, der én person ble reddet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway