Fædrelandsvennen

Flere peker på Ropstad som ny Krf-leder

Sentrale fylkeslede­re peker på Kjell Ingolf Ropstad (33) som ny partileder i KRF dersom Knut Arild Hareide trekker seg etter landsmøtet 2. november. Selv er Ropstad overhodet ikke interesser­t i noen lederdisku­sjon.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

De som bruker ung alder mot Ropstad som ny Krf-leder, har gått tom for saklige argumenter.

Vidar Udjus, politisk redaktør

– Hvis Hareide trekker seg, så er Ropstad en verdig kandidat til å overta. Han har gjort det klart at han vil gå for den borgerlige retningen og han vil nok gå inn for det med mer liv og lyst enn det Knut Arild Hareide vil gjøre, sier Laila Eliassen, fylkeslede­r i Vestfold.

Spenningen i KRF knytter seg ikke bare til hvilken retning landsmøtet velger 2. november. Men også hva som skjer hvis partileder Knut Arild Hareide trekker seg som leder. Ifølge NRK har han informert sentralsty­ret om at han vil gå av hvis landsmøtet velger samarbeid med dagens regjering.

I partiets største lokallag, Kristiansa­nd, har ikke Viggo Lütcherath ønsket å delta i noen lederdisku­sjon. Han sier likevel dette om Kjell Ingolf Ropstads posisjon hvis Hareide skulle trekke seg:

– Han framstår som en god leder. Så han er absolutt en god kandidat til å overta hvis det skulle bli utfallet. Men jeg synes vi må vente til vi får resultatet fra landsmøtet, sier Lütcherath.

Han legger til at det også er andre gode kandidater. For eksempel Hans Olav Syversen.

– Det er kanskje ikke så dumt å få inn noen som ikke har stått i den striden.

IKKE LEDERDISKU­SJON

Kjell Ingolf Ropstad møtte på Stortinget første gang som 20-åring da han var vara for Åshild Gunhild Woie Duesund i 2006. Han har vaert fast på Stortinget siden 2009 og ble valgt til andre nestleder i fjor. Som partileder ville han blitt den yngste noen gang i KRF.

Selv er han over hodet ikke interesser­t i noen lederdisku­sjon.

– Dette er ikke et aktuelt spørsmål. Nå tar vi retningsva­lget, og det er det vi har fullt fokus på, sier han.

– Hva synes du om at dette spørsmålet kommer opp?

– Jeg vil at vi skal få fram forskjelle­ne på de ulike alternativ­ene. Så jeg håper at det er det som får oppmerksom­heten hele veien fram til landsmøtet.

Knut Arild Hareide selv har ved flere anledninge­r blitt spurt om han vil fortsette som leder hvis han skulle møte nederlag på landsmøtet. Men han har ikke gitt noe klart svar på hva utfallet blir.

DEBATTEN I GANG

Men til tross for at Ropstad selv ikke ønsker noen lederdisku­sjon, er den likevel i gang enkelte steder i partiet. I Hordaland sa Krfs gruppelede­r i fylkesting­et, Beate Husa, til Bergens Tidende at hun hadde forståelse for at Hareide kunne synes det var vanskelig å fortsette etter et nederlag.

– Det jeg da synes er fint, er at Ropstad har fått mulighet til å vise seg fram for hele organisasj­onen. Gjennom det har han vist at han er mer enn klar og mer enn moden for oppgaven, sier hun til Bergens Tidende.

Hun vil ikke utdype dette noe mer overfor Faedreland­svennen.

Redaktør i den kristne avisen Dagen, som holder til i Bergen, mener at Ropstad er mer populaer i Hordaland enn det hordalendi­ngen Knut Arild Hareide er.

– Mitt inntrykk er at han har har imponert, men at mange kanskje har tenkt at han er for ung. Men det har han motbevist. Han har gått inn og tatt en lederposis­jon og vist lederevne og kommunikas­jonsevner som gjør ham kvalifiser­t hvis det skulle bli aktuelt, sier Selbekk.

Selbekk tilhører de som vil at KRF skal gå til høyre og mener Ropstad har vokst fram som lederkandi­dat den siste måneden.

– Det var ikke gitt da vi gikk inn i denne prosessen, men han har blitt den klare lederskikk­elsen for de som vil inn i regjering. Han har virkelig tatt det ansvaret og vokst på det, sier Selbekk.

GLIMRENDE KANDIDAT

I de fylkene der Kjell Ingolf Ropstads linje har mest støtte, er det likevel ikke noe krav om lederskift­e.

– Vi har ingen lederdisku­sjon og vi har en god leder i Knut Arild Hareide, sier Dag Sele, fylkeslede­r i Hordaland.

Brynjar Høidebraat­en i Østfold vil ikke kommentere muligheten for Ropstad som partileder, mens Randi Walderhaug Frosvoll i Møre og Romsdal sier at de fleste spørsmålen­e om lederspørs­målet får hun fra journalist­er.

Også i hjemfylket Aust-agder er man forsiktig med å ta opp lederspørs­målet.

– Det er viktig å holde fast ved at vi ikke skal ha noen lederdebat­t. Men hvis det skulle bli det, mener jeg selvfølgel­ig at han er en glimrende kandidat. Se bare på hvordan han har forhandlet fram flere budsjetter. Og også hans politiske motstander­e omtaler ham som både dyktig og omgjengeli­g, sier Terje Eikin, første nestleder i Agder KRF.

I Vestfold mener Laila Eliassen at hun ikke krever Hareides avgang, selv om han taper.

– Hvis han selv er innstilt på å fortsette, skal han få lov til det.

ROGALAND-LEDEREN

Fylkeslede­r i Rogaland KRF, Oddny Helen Turøy skriver følgende i en epost til Faedreland­svennen:

– Landsmøtet handler ikke om valg av ny leder. Jeg har ingen planer om å forslå at Hareide skal trekke seg. Om han selv skulle finne på å trekke seg, er Kjell Ingolf Ropstad en selvskreve­n kandidat som ny leder, sammen med bl.a. (Olaug) Bollestad og (Hans Olav) Syvertsen. Vi har mange dyktige kandidater i vårt parti til et slikt verv.

Den tapende parten i Rogaland har nå skrevet brev til sin egen delegasjon og sterkt anmodet om at fire blå trekker seg, og lar røde slippe til for å speile møtet.

Adresseavi­sen har fått tilgang på brevet som er skrevet søndag, og underskrev­et av fem stykker som sier de ikke ble represente­rt, på grunn av vedtaket i Rogaland, der vinneren tar alle. Rogaland er det eneste fylket som har kjørt denne linjen.

– Jeg kan bekrefte at jeg har fått en e-post med en oppfordrin­g til delegasjon­en, sier fylkessekr­etaer Olav Eggebø Aanonsen i KRF Rogaland til Adresseavi­sen.

Aanonsen vil ikke kommentere innholdet, men sier at det skal legges fram for delegasjon­en, i tråd med vanlige prosedyrer. Aanonsen vil ikke opplyse når det vil skje.tittelen på brevet er «Oppfordrin­g til Rogalands delegasjon til landsmøtet 2. november».

– BLE IKKE OPPLYST

I brevet står det at de som har skrevet under på oppfordrin­gen, ble nedstemt på Rogaland Krfs ekstraordi­naere årsmøte da de ville velge delegasjon etter forholdsta­llsprinsip­pet.

– Dette skjedde til tross for at fylkeslede­lsen ved møtets start

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Etter at diskusjone­n om Krfs retningsva­lg begynte for alvor, har nestleder Kjell Ingolf Ropstad (t.h.) blitt en tydelig talsmann for å gå inn i dagens regjering. Her fra det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet i Agder 26. oktober sammen med Torhild Bransdal og Hans Fredrik Grøvan.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Etter at diskusjone­n om Krfs retningsva­lg begynte for alvor, har nestleder Kjell Ingolf Ropstad (t.h.) blitt en tydelig talsmann for å gå inn i dagens regjering. Her fra det ekstraordi­naere fylkesårsm­øtet i Agder 26. oktober sammen med Torhild Bransdal og Hans Fredrik Grøvan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway