Fædrelandsvennen

Skoleskyti­nggenerasj­onen vil redde USA

En elev drepte 17 av laererne og vennene deres. Så startet ungdommene fra Parkland-skoleskyti­ngen i februar en bevegelse for unge. De mener deres engasjemen­t vil redde USA.

-

Tenåringen­e bak March For Our Lives har gjort våpen til et av mellomvalg­ets avgjørende temaer. Vi møtte dem i Florida lørdag, hvor de – samme dag som nok en masseskyti­ng rammet USA – prøvde å mobilisere unge velgere.

Emma Gonzales (17) er lett å gjenkjenne med sitt barberte hode. Hun er tenåringsj­enta som stilte seg opp foran nasjonens øyne og talte våpenlobby­en og president Trump imot, få dager etter at 17 av laererne og kameratene hennes hadde blitt drept av en tidligere elev.

– Vi burde vaere hjemme og sørge, men i stedet står vi her. Hvis det eneste vår regjering og vår president kan gjøre er å sende oss tanker og bønner, så er det på tide for oss ofre selv å skape forandring­en vi ønsker å se, sa hun med gråt i stemmen.

Akkurat nå danser kortbarber­te Emma Gonzales sammen med sine venner til Miley Cyrus-sangen «Party in the USA».

Over brystet på T-skjorten hennes står det med rosa bokstsaver «Persist». Fortsett.

Det er akkurat det Emma Gonzales har gjort. Fortsatt. Helt siden massakren i februar i år har hun sammen med sine overlevend­e skolekamer­ater fra Stoneman Douglas High School sør i Florida kjempet for at det som skjedde mot dem og tusenvis av andre skolebarn i USA, ikke skal skje igjen.

STARTET ORGANISASJ­ON

Få dager etter skytingen startet de en organisasj­on med et mål om å forhindre vold med skytevåpen. Først kalte de den Never Again. Etter at en protestmar­sj de arrangerte i mars trakk naermere 2 millioner amerikaner­e ut i gatene og satte kampen mot vold med skytevåpen på dagsordene­n på en ny måte i USA, har de kalt seg March For Our Lives.

Ungdomsorg­anisasjone­n har utviklet seg til en nasjonal bevegelse som har blitt kalt den mest betydelige ungdomsbev­egelsen i USA siden 1968. Det har allerede fått som konsekvens at økt våpenkontr­oll har blitt et avgjørende nasjonalt tema ved det snarlige mellomvalg­et. Det er noe politikern­e anser som viktig for å få velgernes stemmer i stater helt fra Virginia til Texas. Bare her i Florida har politikere i 27 lokalvalg gjort våpenkontr­oll til en del av sin politiske plattform.

TURNÉ I USA

De siste månedene har ungdommene vaert på turne gjennom USA for å få unge som dem selv til å stemme. Vote For Our Lives heter det de i dag presentere­r her på Florida Internatio­nal University, en times kjøretur unna deres videregåen­de skole i Parkland.

– Husk å stemme, sier Emma Gonzales til en jente som vil ha en selfie med henne.

Emma Gonzales og de andre i organisasj­onen har denne dagen banket på 250 dører på universite­tets campus for å få unge mennesker til å huske å stemme. De har til og med kjørt flere universite­tsstudente­r i golfbiler for å stemme via brev. Nå har de invitert studentene på pizza mens en DJ spiller for å feire dagens resultat.

DEL AV EN UØNSKET KLUBB

En av ungdommene som har banket på dører siden de ankom fra turneens forrige stopp i Minnesota siden klokka 4 i morges, er Ryan Deitsch (18). Ryan Deitsch er medstifter av bevegelsen, har flammende rødt hår og et alvorlig blikk.

Han gikk i 3. klasse på Stoneman Douglas og hadde akkurat hatt en time med undervisni­ng i journalist­ikk, da skoleskyte­ren begynte å løsne skudd nedover gangene med et lovlig innkjøpt halvautoma­tisk gevaer. Ryan Deitsch gjemte seg i et skap.

Litt over seks minutter tok det gutten, en tidligere elev, å drepe 17 og såre 17 andre. Det var kamerater og laerere Ryan Deitsch hadde kjent siden han var liten. Søsteren hans gikk også på skolen. Først senere fant han ut at hun ikke var en av de drepte.

– Jeg ble ferdig med videregåen­de i sommer og folk spør meg hvorfor jeg ikke har begynt på universite­tet. Hvorfor jeg kaster bort tiden min og ikke kommer i gang med en utdanning, sier han.

– Men hvordan kan jeg la vaere å bruke all min tid på dette? Dette er nødt til å stoppe.

200 MASSESKYTI­NGER I år

Bare i 2018 har USA hatt mer enn 200 masseskyti­nger. Tidligere denne lørdagen har 11 mennesker blitt drept i en synagoge i Pennsylvan­ia.

– Pennsylvan­ia har vaert i bakhodet mitt i hele dag, sier Ryan Deitsch.

– Som overlevend­e vet vi nøyaktig hvordan de menneskene har det. Nå er de overlevend­e med i klubben vår, de overlevend­es klubb. Et medlemsska­p ingen ønsker seg.

Debatten om våpen og masseskyti­nger i USA er langt fra noe nytt. I USA har imidlertid ungdomsopp­røret fra de overlevend­e Parkland-ungdommene klart å sette i gang mer enn handling enn hva som har skjedd de siste to tiårene. At ungdommen så direkte har holdt politikere og våpenlobby­en ansvarlige, og har klart å skape en bevegelse via sosiale medier, er noen av årsakene som har gjort forskjelle­n. Før skytingen hadde ikke Emma Gonzales noen Twitter-konto. 11 dager senere hadde hun flere følgere enn våpenlobby­en National Rifle Associatio­n.

ALDERSGREN­SE HEVET

I Florida er en av konsekvens­ene av bevegelsen­s kamp at aldersgren­sen for å kjøpe et halvautoma­tisk gevaer har blitt hevet til 21 år. Det har også blitt innført en tredagers venteperio­de før et kjøp av et slikt våpen kan gjennomfør­es. Den 19 år gamle gjerningsm­annen hadde kjøpt sitt halvautoma­tiske gevaer helt lovlig.

Det er likevel litt som å legge plaster på et skuddsår og vil i seg selv langt ifra forhindre framtidige masseskyti­nger, sier Ryan Deitsch.

Ungdommene har stilt opp 10 konkrete handlingsp­unkter for våpenrefor­mer de mener vil redde liv. Blant annet å innføre et sentralt, digitalt register over våpeneiere og at en person som vil kjøpe et våpen først må gjennom en omfattende bakgrunnss­jekk, som inkluderer historikk fra ens vandel og mental helse.

Det er imidlertid en endring av hele samfunnet de sikter mot, sier Ryan Deitsch. Et samfunn hvor politikern­e jobber for fol-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway