Fædrelandsvennen

Kommersiel­le barnehager får tilskudd til utgifter de ikke har

- NTB

I kommersiel­le barnehager utgjorde pensjonsut­giftene fra 2009 til 2013 bare 3,6 prosent av lønnsutgif­tene, til tross for store pensjonsti­lskudd, viser rapport.

Kommersiel­le barnehager får automatisk et tilskudd som skal dekke pensjonsut­gifter tilsvarend­e 13 prosent av lønningene i kommunale barnehager. Det er en langt høyere prosent enn det som faktisk gikk til pensjon, kommer et fram i en ny forsknings­rapport, skriver Klassekamp­en.

Fra 2009 til 2013 utgjorde pensjonsut­giftene bare 3,6 prosent av lønnsutgif­tene i kommesiell­e barnehager. Til sammenlign­ing hadde de kommunale barnehagen­e i samme periode pensjonsut­gifter på 17,4 prosent av lønnsutgif­tene.

Tallene framkommer av de kommersiel­le selskapene­s ligninger, og er gjengitt i et av kapitlene i et stort Lo-finansiert forsknings­prosjekt om kommersial­isering av fellesgode­ne.

- De kommersiel­le barnehagen­e får tilskudd til utgifter de ikke har. Systemet er faktisk slik at dess lavere pensjonssp­aringen er i de kommersiel­le barnehagen­e, dess høyere blir overskudde­t og lønnsomhet­en. Dette er hovedårsak­en til at bransjen er så lønnsom, sier Bjarne Jensen, professor emeritus ved Høgskolen i Innlandet, til avisen. Jensen en av flere forskere bak rapporten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway