Fædrelandsvennen

Verdens slagdag

29. oktober var Verdens slagdag. Vi i Landsforen­ingen for Slagrammed­e (LFS) ønsker på verdens slagdag å gjøre folk bevist på hva hjerneslag er og hvilke utfordring­er de slagrammed­e sliter med.

- FREDDY ULVSETH Leder Landsforen­ingen for slagrammed­e – Agder Regionlede­r Nhf-agder

INorge rammes rundt 15.000 personer årlig av et hjerneslag, det kan vaere alt fra små drypp til større blødninger og propper. Felles for disse som rammes av hjerneslag er store eller mindre utfordring­er som kan vare livet ut, noen får lammelser, andre slipper fra det uten lammelser. Det er de usynlige problemene som andre folk ikke ser som skaper mange vanskelige situasjone­r i hjemmet, på jobb eller ute blant venner.

Fatique for eksempel, er en følelse av å vaere utmattet og unormalt sliten og trøtt, man klarer ikke å få energi til å fungere i hverdagen. Selv for enkle ting blir dørstokkmi­la for stor. Dessverre er det flere som gir tilbakemel­dinger om at de ikke blir forstått og får beskjed om å skjerpe seg, dette skjer både hjemme og i jobbsammen­heng. Hadde de rundt bare visst at det er skader etter hjerneslag­et som er skyld i dette.

Noen kan bli bedre ved å trene i små mengder, og øke litt og litt, samtidig som de lytter til kroppen og klarer å trene opp kondis og styrke. Trening sammen med et sunt og godt kosthold er viktig, men det betyr ikke at dette er løsningen for alle.

Om en slagrammet «klager», ikke mistenk eller beskyld personen for å vaere «slappfisk» eller «lathans», dette bare sårer og er ikke med på å hjelpe. I tillegg kan man rammes av afasi, neglekt og enda flere følgefeil etter et hjerneslag. P årørende til slagrammed­e er viktige, de blir ofte «glemt» da alt fokus blir rettet mot den slagrammed­e. For hver slagrammed­e, følger det ofte med en familie. Disse vil bli berørt av et hjerneslag siden det er de som skal leve med personen resten av livet. Og ikke sjeldent hører man om pårørende som aldri har fått tilbud om hjelp eller bli forberedt på hva som skjer når man kommer hjem og livet skal leves videre.

Dessverre er det ikke alle som klarer å finne en måte å leve sammen etter en slik skade, og mange skilsmisse­r etter et hjerneslag kommer ofte av at personen har endret personligh­et. Disse kan ha fått utfordring­er som angst, depresjone­r, fatique og lignende som skaper vanskelige situasjone­r. Andre får problemer med språk og bruker kanskje feil ord til feil tider, og sier ting som ikke burde vaert sagt som igjen kan skape dårlig stemning eller misforståe­lser. Når helsetjene­stene ikke har forberedt de pårørende i forkant, ei heller tilbyr til samtaler i ettertid, kan splitting av familier skje. Flere av disse kunne vaert reddet med god nok informasjo­n i forkant.

Det burde vaert tilbud som familieråd­giving, par-terapi (sex og samliv) og mestringsk­urs etter et hjerneslag. I dag er dette tilbudet for dårlig, med det resultatet av antall skilsmisse­r som skyldes hjerneslag.

I forhold til dette med arbeid, så er dette i mange tilfeller godt mulig dersom det blir tilrettela­gt for det. Selvsagt gjelder ikke dette alle, da noen skader er så store at arbeid ikke er mulig. Arbeidspla­ssen er en viktig arena for det sosiale og intellektu­elle, her har man gode kollegaer og alle trenger vi å føle oss til nytte. H jerneslag er i Norge den skaden som skaper flest uføre, og siden det er i dag flere yngre enn eldre som rammes av hjerneslag, rammes også arbeidsgiv­ere i større grad. For noen slagrammed­e med store lammelser kan tjenester som Brukerstyr­t Personlig Assistent (BPA) vaere helt nødvendig for å kunne fungere i hverdagen og leve et verdig liv.

Det er ikke alltid godt nok at hjemmesyke­pleieren kommer en gang mellom 9-11 for å få deg ut av senga, og deretter tilbake i 21 tiden for å legge deg tilbake i senga. Det kan hende at du ønsker å dusje litt mer enn 2 ganger i uken og HSP kan ikke hjelpe deg med praktiske ting som handling og det sosiale liv.

I jobbsammen­heng trenger man mer forutsigba­rhet enn det hjemmesyke­pleien tilby. Med brukerstyr­t personlig assistent (BPA) blir du «herre» over ditt eget liv, og kan styre assistente­ne til å hjelpe deg der du trenger det og når du trenger det. Med en assistent kan også arbeidsdag­en bli mulig å gjennomfør­e, samt gjøre det mulig å ha et sosialt liv og drive med aktivitete­r. D essverre er det kommuner som mener at BPA ikke er nødvendig, og tilbyr kun hjemmehjel­p/fritidskon­takter, dette er ikke godt nok. Hel- seminister Bent Høie har sendt ut brev til landets ordførere hvor det blir presisert at BPA er rettighets­festet, og sammen med rettighets­festingen er kommunene blitt kompensert med 300 Mnok i 2015, senere økt med 205 Mnok i 2016.

Likevel finnes det kommuner (Kristiansa­nd) som bruker disse pengene andre steder og nekter å innføre en BPA ordning som kunne gitt de personene som trenger det et verdig liv til å fungere i hverdagen som deg og meg.

I år feiret LFS 30 år, og har jobbet med å bedre slagrammed­e og pårørendes rettighete­r samt få ut informasjo­n til folket om slag. Resultatet etter 30 års innsats ser vi i dag er at stadig flere kommer seg tilbake til et verdig liv etter et hjerneslag.

Om en slagrammet «klager», ikke mistenk eller beskyld personen for å vaere «slappfisk» eller «lathans»

 ?? FOTO: SCAN-FOTO ?? Hjerneslag er i Norge den skaden som skaper flest uføre, skriver kronikkfor­fatteren.
FOTO: SCAN-FOTO Hjerneslag er i Norge den skaden som skaper flest uføre, skriver kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway