Fædrelandsvennen

Ettervern

- KRISTIN KNUTSEN styremedle­m Grønn Ungdom Agder Mer debatt

Ungdom i Agder som er beskyttet av barneverne­t har ingen tydelig rett på hjelp etter de er fylt 18 år.

●●Det vil si at med én gang de er myndiggjor­t, vil barneverne­t trekke seg unna.

I dag er ettervern et opplegg barneverne­t tilbyr barneverns­barna, hvor ungdommene søker for å få videreført hjelp. Hvis barneverne­t føler at ungdommen ikke trenger det nok, vil søknaden om hjelp bli avslått.

Burde det virkelig vaere slik? At et spørsmål om hjelp kan bli avslått på denne måten? Mange av dem som er under omsorg av barneverne­t har ingen å ringe til for å dele sorg og gleder. Ingen å søke råd hos. Ingen som kjører til treninger eller tilbyr praktisk hjelp. Ingen å reise hjem til i helgene når alle de andre vennene gjør det.

Per dags dato har barneverne­t kun rett til å vurdere ettervern, men det er ingen rettighet å få det innvilget. Realiteten for mange ungdommer er at etter fylte 18 år må de flytte ut fra fosterhjem­met eller institusjo­nen de er dekket av.

Ettervern er et opplegg som kan vaere en løsning til dem som trenger litt ekstra hjelp, men det er tilfeldigh­eter som spiller inn på om du får det eller ikke.

Det vil vi i Grønn Ungdom Agder gjøre noe med. Regjeringe­n holder på med å utrede muligheten­e for å forandre på barneverns­paragrafen­e. Her ser vi en kjempestor mulighet for å stille kravet til ettervern til alle de som ønsker det helt til de er fylt 25 år. Vi mener også at ettervern skal vaere fleksibelt. Det skal vaere mulig å bytte, gjenoppret­te eller opprette barneverns­tiltak kontinuerl­ig frem til personen som mottar ettervern er fylt 25 år.

Vi i Grønn ungdom Agder mener at god oppfølging av barneverne­t er viktig for personen som mottar dens psykiske helse. Hjelpen barneverne­t gir spiller en stor rolle i hvordan voksenlive­t til personen som mottar den blir. Ikke alle kan takke mamma og pappa for rådene de fikk under oppveksten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway