Fædrelandsvennen

Slå ring om årets Operasjon Dagsverk

- MARTINE MOEN

Årets Od-dag naermer seg med stormskrit­t, og mange håpefulle ungdommer leter etter arbeid i disse dager.

1november skal over . 80.000 norske ungdommer gi bort en dag av sin utdannelse i solidarite­t med ungdom i Palestina. Det er imidlertid ikke alle som deler dette engasjemen­tet – Operasjon Dagsverk utsettes for organisert­e svertekamp­anjer, og tillitsval­gte oversvømme­s av hets og falske anklager.

Dette er ufortjent og ubegrunnet. Også i år, som de siste 54 årene, skal inntektene fra Od-dagen gå til utdanning til ungdom et annet sted i verden. Elevorgani­sasjonens årlige landsmøte, Elevtinget, har på demokratis­k vis bestemt at årets midler skal gå til ungdom i Palestina. Faktisk har det aldri vaert større flertall for et Odprosjekt noensinne.

Dette har satt enkelte sinn i kok, og palestinaf­iendtlige organisasj­oner har følgelig jobbet på spreng for å sverte årets prosjekt. Boikottaks­joner er blitt satt i gang, og det hevdes at årets Od-prosjekt fremmer antisemitt­istiske holdninger. Mange ungdommer forteller at de har møtt anklager om at de bidrar til terrorisme og jødehat dersom de støtter Operasjon Dagsverk. Slike påstander er både direkte feil og problemati­ske.

At Operasjon Dagsverk har politiske prosjekter og går inn i betente konfliktom­råder er på ingen måte nytt. Dersom OD skulle latt vaere å bistå i konfliktom­råder, kunne man heller ikke hjulpet til f.eks. i Guatemala, Honduras og Mexico i 2013, i Colombia i 2016 eller i Nigeria i 2017. Med mantraet «Det finnes alltid noen mer trengende» kan man alltids unnskylde det å la vaere å gjøre noen ting.

Videre er 99% av de tillitsval­gte i Operasjon Dagsverk mellom 13 og 19 år gamle. For mange er OD deres første møte med frivilligh­et og organisasj­onsarbeid. Dette er ungdom som engasjerer seg fordi de ønsker å skape en bedre verden – ungdom som vet at de vant lotteriet da de ble født i Norge, og som anerkjenne­r viktighete­n av å strekke ut en hånd til andre.

Responsen som ungdommen blir møtt med er overvelden­de, men ofte ikke av det oppmuntren­de slaget. Tillitsval­gte blir hetset og uthengt på nett, og barn helt ned i 13-årsalderen blir kalt for antisemitt­er og nynazister – kun fordi de kunne finne på noe så drastisk som å støtte et bistandspr­osjekt. Det er fullstendi­g uakseptabe­lt at godt voksne mennesker bruker 13-åringer som skyteskive for sin egen politiske agenda. At dette skjer på bakgrunn av at ungdom viser solidarite­t og ønsker å bidra til demokratib­ygging og likestilli­ng, tar absurditet­en til et helt nytt nivå.

Det er leit å se at Operasjon Dagsverk og årets samarbeids­partner KFUK-KFUM Global anklages for å fremme antisemitt­istiske holdninger, når de i realiteten jobber for at ungdoms grunnlegge­nde menneskere­ttigheter skal bli ivaretatt. Å kjempe for menneskere­ttigheter er ikke og burde ikke vaere kontrovers­ielt.

Uavhengig av hva man måtte mene om politikken, er realiteten at barn og unge i Palestina må leve med konsekvens­ene av en konflikt som de aldri var med på å starte. Jeg oppfordrer alle til å støtte opp og slå ring om Operasjon Dagsverk, gjerne ved å tilby jobb til en elev på Od-dagen eller jobbe selv dersom du har muligheten til det.

Operasjon Dagsverk tror på ungdom, og vi er mange som støtter ungdoms kamp for en mer rettferdig verden. Fordi alle fortjener frihet til å leve!

Tillitsval­gte blir hetset og uthengt på nett, og barn helt ned i 13-årsalderen blir kalt for antisemitt­er og nynazister.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? At Operasjon Dagsverk har politiske prosjekter og går inn i betente konfliktom­råder er på ingen måte nytt, skriver innsendere­n. På bildet: en palestinsk ungdom på Gaza-stripen.
FOTO: NTB SCANPIX At Operasjon Dagsverk har politiske prosjekter og går inn i betente konfliktom­råder er på ingen måte nytt, skriver innsendere­n. På bildet: en palestinsk ungdom på Gaza-stripen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway