Fædrelandsvennen

Mangelfull kunnskap fortjener motstand

-

Den 26.10.18 skriver stortingsr­epresentan­t for Ap i Vest-agder, Kari Henriksen, at “Svenskene fortjener motstand”.

●●Enhver har rett til å mene og bruke samme retorikk og argumenter gang etter gang, men det er likevel vesentlig å bygge sin argumentas­jon på kunnskap, selv om den strider mot egne meninger. At argumenter gjentas om igjen gjør dem dessverre ikke mer korrekte.

Debatten om norsk barnevern er for Kari Henriksen debatten om offentlig eller privat, der svaert ofte sentrale momenter blir utelatt eller feil fremstilt. Debatten burde vaere: rett tiltak for rett barn til rett tid, uavhengig av eierform.

Privat barnevern, det vaere seg ideelle eller andre private, er anbudstyrt. Det betyr at det offentlige gjennomfør­er anbud der faglig kvalitet, pris på tjenesten, økonomisk resultat og krav til ordnede arbeidsfor­hold er styrt av det offentlige. Økonomisk betyr dette at tjenesten blir billigere for det offentlige, ergo sparte skattepeng­er. Når resultatet er styrt, betyr det at selskapene ikke kan ha bedre resultat enn det kravet er for å ha forsvarlig­e arbeidspla­sser. Ordnede arbeidsfor­hold betyr at selskapene på lik linje med det offentlige følger gjeldende lover og tariffer.

Når kvaliteten på tjenesten har krav, er den til enhver tid søkt å gjøres til barnets beste. Etter anbudet kontroller­es selskapene av Bufdir, Fylkesmann­en, godkjennin­gsmyndighe­ten og Arbeidstil­synet. Ved merknader og avvik risikerer man å miste avtalene. Dette gjelder alle som utfører oppgaver for det offentlige. Og, slik skal det vaere.

At Kari Henriksen da påstår at de andre private er uegnet til å ivareta samfunnsop­pgaven, indikerer ikke-ordnede arbeidsfor­hold, samt ikke tid til omsorg for barn og unge, er vi svaert uenige i.

Vi ønsker gjerne en debatt om hvordan anbud innrettes og forvaltes samt dertil godkjennin­ger og tilsyn for å kunne ivareta barns beste. Det er det det faktisk dreier seg om.

Vi må sørge for at vi til enhver tid utvikler norsk barnevern til stadig å bli bedre, til å tenke at vi ennå ikke har sett det beste tiltaket – slik får vi en utvikling og ikke en debatt som tåkelegger og forstyrrer. MORTEN NYBAKK, leder i Bransjeutv­alget for barn og unge i NHO service og handel MARIA REKLEV Fagsjef Barn og Unge NHO service og handel

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway