Fædrelandsvennen

Skoletrage­die i Songdalen

- IDA GRØDUM formannska­pet, Songdalen Høyre

Skolesaken i Songdalen kommune er noe som virkelig kan benevnes for en tragedie. Jeg sitter selv i min første periode, men dette er en diskusjon og en posisjoner­ingskamp som har vart over flere valgperiod­er.

For nøyaktig ett år siden hadde vi i Høyre gjort ett ordentlig stykke forarbeid sammen med grunneiere på Rosseland. Vi var enige i at en ny skole for nedre del av Songdalen burde ligge på Rosseland slik den gjør i dag. I og med flomutford­ringer og andre momenter som spilte inn så fant vi fram til en tomteløsni­ng for ny skole med tilhørende flerbruksh­all.

Dette har senere blitt omtalt i debatter, sitat: «Så kom det et benkeforsl­ag fra Høyre om skole på Rosseland, også fikk det flertall 13-12.» Dette var aldri ett benkeforsl­ag. Det var som sagt lagt ned mye forarbeid og ble varslet med forslag til vedtak til alle partiene i rimelig god tid før gruppemøte­ne. Dette derimot, var ett klart benkeforsl­ag. Min gruppelede­r kontaktet ordfører og andre flere dager før kommunesty­ret og spurte om ryktene vi hadde hørt stemte, men fikk ingen svar. En time før kommunesty­ret spurte han igjen, men ingen svar.

Denne saken har både administra­sjonen og vi politikere brukt uhorvelig mye tid på. Etter nederlaget til posisjonen i kommunesty­ret i fjor ble det sagt av vår varaordfør­er: «Siden jeg ble valgt inn i politikken så har jeg jobbet for en flerbruksh­all på Nodeland, og det gir jeg aldri opp.» Ikke tror jeg han fikk med seg at det var i hovedsak plassering av ny skole vi skulle vedta.

Etter forslaget vårt gikk gjennom i oktober i fjor var gleden stor blant innbyggern­e. Det ble arrangert en folkefest i gymsalen på dagens Rosseland skole hvor det var stort oppmøte. På denne feiring ble politikere og rådmann invitert. Her møtte ordføreren opp (som stemte imot vedtaket), han sa sitat: «Takk for invitasjon­en, men jeg feirer ikke sammen med dere før spaden er satt i jorda.» Nei, du dette skjønner vi veldig godt den dag i dag, ett år senere...

Det er en skam for innbyggern­e at politikere skal «lure» folket til å føle at nå ble de hørt. Det er virkelig en skam når en får høre: «Et vedtak varer bare til neste vedtak.» Ja, det er helt sant, men en hjertesak som denne, hvor innbyggern­e deltok aktivt i forarbeide­t, satt og lyttet gjennom kommunesty­remøter, skrev leserinnle­gg, underskrif­tskampanje­r og så videre, så er det, ja, en skam. En snuoperasj­on uten mening.

Ref. N247.no: «Vedtaket kommer etter at det i et utvidet gruppelede­rmøte i forkant av siste formannska­psmøte var stemningen for å utsette hele lokaliseri­ngsdebatte­n til etter kommunesam­menslåinge­n i 2020. Det var også rådmannens forslag til utsettelse som med fem mot to stemmer var formannska­pets innstillin­g til kommunesty­ret.»

Det kom frem i debatten under kommunesty­ret en frykt for at om ikke bygging av ny skole ble vedtatt før 2020 så kom vi aldri til å få noen ny skole. Det er for meg skremmende at flere som var for sammenslåi­ngen og har sagt seg villig til gjenvalg frykter og ikke få gjennomsla­g for en så viktig sak som skole i den nye kommunen. Dette er noe vi i Høyre ikke ser mørkt på. Vi skal kjempe med klør og nebb for Songdalen også etter sammenslåi­ngen.

Det er til syvende og sist ett stort hjertesukk over hvilke signaler som sendes ut til innbyggern­e våre. Det er trist og svaert uheldig at enkelte politikere ikke har troa på å få gjennomsla­g for Songdalens interesser i Nye Kristiansa­nd.

Det er en skam for innbyggern­e at politikere skal «lure» folket til å føle at nå ble de hørt.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Det er virkelig en skam når en får høre: «Et vedtak varer bare til neste vedtak», skriver innsendere­n om skoledebat­ten i Songdalen.
FOTO: ESPEN SAND Det er virkelig en skam når en får høre: «Et vedtak varer bare til neste vedtak», skriver innsendere­n om skoledebat­ten i Songdalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway