Fædrelandsvennen

Bare en fortelling?

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

«Vi vil se naermere på Daniel som rollemodel­l i vår tid», sa jeg til sist i gårsdagens andakt. Men kan virkelig den ca. 2500 år gamle fortelling­en om denne jødiske ungdommen vaere relevant for oss i dag?

«Så absolutt», sier Oxfordprof­essoren, forfattere­n og bibellaere­ren John Lennox, som gjestet Sørlandet forrige helg. Han var hovedtaler på årets Veritaskon­feranse, en konferanse som nettopp har fokus på Bibelens og den kristne troens relevans og troverdigh­et.

Mange kjenner Lennox fra debattene med ateisten Richard Dawkins. Men han er altså en svaert dyktig bibelformi­dler også, noe boken Against the Flow. The Inspiratio­n of Daniel in an Age of Relativism tydelig viser.

Lennox mener altså at fortelling­en om Daniel bør inspirere oss til å gå mot strømmen i vår relativist­iske samtid. Det var nemlig det Daniel og hans tre venner gjorde da okkupasjon­smakten hentet dem til Babel, sentrum av datidens verdensmak­t. Her rådet livssynsma­ngfoldet og her dominerte herskerdyr­kelsen. Men istedenfor å privatiser­e eller gi avkall på troen på den ene sanne Gud, levde de ut troen, med respekt og tydelighet.

Hvorfor? Av tradisjon? Av plikt? Nei; av tillit til den levende Gud! Han som gikk med dem, gav visdom, styrke og trygghet. Han som forblir den samme – til evig tid (Dan. 6, 27). Har vi denne tilliten?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway