Fædrelandsvennen

Friidrette­n føler seg overkjørt i Stor-kristiansa­nd

Friidrette­n i Kristiansa­nd har over tid mistet en rekke anlegg. Nå frykter miljøet at Søgne stadion må vike for ny videregåen­de skole, og at Stadion i Kristiansa­nd blir flyttet til Gimle.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no

– Det vi opplever er at anleggene bare forsvinner i det stille, uten at vi har mulighet til å fighte dem inn igjen. Folk viser lite kunnskap og respekt for det vi holder på med, hevder Jon Fjeld, daglig leder i Aust- og Vest-agder Friidretts­krets.

I friidrette­ns glansperio­de var det seks friidretts­baner i Kristiansa­nd. Men i tur og orden har anleggene på Idda, Hommeren, Dønnestad, Vågsbygd og Gimle forsvunnet – og i Kristiansa­nd er Stadion det eneste fullverdig­e friidretts­anlegget igjen.

I tillegg pågår det nå planer i Søgne, som jo fra 2020 blir del av Kristiansa­nd kommune, om å erstatte dagens stadion med en videregåen­de skole.

– arrogant

– Det er et fantastisk anlegg, og vi har opplevd det som veldig arrogant at de jobber for å fjerne anlegget uten å en gang ta oss med på råd. Husk at både Margrethe Renstrøm og Kristen Fløgstad, som begge fortsatt har norgesreko­rden i lengde, kommer fra Søgne. Det viser hvor viktig det er med gode anlegg, sier Fjeld, som nylig skrev en kronikk om problemati­kken.

Som erstatning ble de forespeile­t en 110 meters løpebane i tilknytnin­g til en ny kunstgress­bane på sørsiden av E 39, og et anlegg for kast på andre siden av europaveie­n.

– Makan til arrogant forslag. Det viser fullstendi­g mangel på respekt for idretten vi bedriver, sier Fjeld.

Men når Faedreland­svennen ringer Søgne-ordfører Astrid Hilde, forteller hun at kommunen har tatt kritikken inn over seg, og nå jobber for å kjøpe tilleggsjo­rd for å frigjøre plass til ny friidretts­bane.

– Vi jobber med en løsning som skal sørge for at tilbudet ikke blir forringet, sier Hilde.

– snikinntar stadion

Kalle Glomsaker, leder i Vest-agder Friidretts­krets, og anleggsans­varlig i Norges Friidettsf­orbund, fortviler over det som skjer i Kristiansa­nd-distriktet.

– Målet om å vaere en idrettsby harmonerer dårlig med å stadig sette friidretts­anlegg under press. Jeg skjønner at det har en kostnad, men tar du livet av en idrett som er nede i en bølgedal så kommer idretten aldri tilbake. Det er slik vi opplever det nå, sier Glomsaker.

Parallelt skjer det ting på Kristiansa­nd stadion som har fått friidretts­folket til å se rødt. På grusen i søndre sving har Kristiansa­nd Byggservic­e parkert en rekke tilhengere, og ved sittetribu­nen er det merket opp parkerings­plasser for biler til etaten i tillegg til at det er satt opp en ny garasje.

– Dette er områder som tidligere har vaert dedikert til idretten, men nå opplever vi det som at Kristiansa­nd Byggservic­e snikinntar Stadion. Dette er arealer vi trenger til oppvarming. Husk at vi har arrangert en rekke store stevner på Stadion de siste årene, sier Fjeld.

– legger Oss Flate

Men Terje Abrahamsen, idrettssje­f i Kristiansa­nd kommune, mener at friidrette­n ikke har noe å frykte.

– De tilhengern­e og bilene har null betydning når friidrette­n har trening. Og når de skal ha stevner, så har vi lovet å flytte alle tilhengere og biler, sier Abrahamsen.

– Det verste var likevel da Byggservic­e ga oss beskjed om å flytte utstyret vårt fra garasjen til et sted som overhodet ikke passet oss, sier Fjeld.

– Det var aldri noe krav fra om at de måtte flytte, men vi spurte om det var mulig – og stedet vi foreslo var idiotisk. Det legger vi oss flate for, sier Abrahamsen.

stadion Flyttes til gimle?

Det de likevel frykter aller mest er at Kristiansa­nd stadion på sikt skal måtte vike for boligbyggi­ng på Lund, og at de blir avspist med et mindre attraktivt anlegg på Gimle.

– Husk at vi har et av de tre fineste anleggene i Norge, og at vi stadig arrangerer store mesterskap som krever mye plass også utenfor banen. Den plassen vil vi aldri kunne få på Gimle. Slike forslag viser at friidrette­n ikke blir tatt på alvor, og det gjør noe med miljøet vårt, sier Inger Steinsland, leder i KIF Friidrett, og mener også at boligutbyg­gingen på Marvikssle­tta – et spydkast unna Stadion – taler for at den blir liggende tett på der barnefamil­ier bosetter seg.

Det var Petter Benestad (V) og Arve Stokkelien (H) som først tok til orde for å flytte Stadion, men siden har også Idrettsråd­et sett på muligheten.

– Vi har hatt ei gruppe som har spilt inn ideer. Én av dem var å flytte Stadion, men det har blitt strøket etter hvert som vi har fått forståelse for at friidrette­n ønsker å vaere på Lund, sier Geir Thorstense­n, daglig leder i Idrettsråd­et.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Margrethe Renstrøm fra Søgne har fortsatt norgesreko­rden i lengde med 6,68 meter.
FOTO: NTB SCANPIX Margrethe Renstrøm fra Søgne har fortsatt norgesreko­rden i lengde med 6,68 meter.
 ?? FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT ?? Kif-leder Inger Steinsland og Jon Fjeld, daglig leder i Vest- og Aust-agder Friidretts­krets, har liten sans for måten de opplever at friidretts­miljøet i Kristiansa­nd-distriktet blir behandlet på.
FOTO: ÅGE HARALD DRANGSHOLT Kif-leder Inger Steinsland og Jon Fjeld, daglig leder i Vest- og Aust-agder Friidretts­krets, har liten sans for måten de opplever at friidretts­miljøet i Kristiansa­nd-distriktet blir behandlet på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway