Fædrelandsvennen

Varsler omkamp om stemmeregl­er

Hans Fredrik Grøvan mener landsmøted­elegatene må vise hvem de skal stemme på. Nå får han støtte fra flere i sentralsty­ret.

- ALF OLE ASK, ODD INGE AAS, THOMAS SPENCE, EIRIK HUSØY

Hans Fredrik Grøvan mener landsmøted­elegatene må vise hvem de skal stemme på og vil ikke ha skriftlig valg. Han får støtte fra flere Krf-topper.

Fredag skal Krfs retningsva­lg avgjøres. 190 delegater skal avgjøre om partiet skal gå i regjering mot høyre eller venstre, eller om de skal bli vaerende i opposisjon.

Nå er det to store spørsmål til gjennomfør­ingen av møtet som diskuteres mye i partiet.

Landsstyre­t har foreslått at det skal vaere skriftlig valg. Stadig flere i partiet tar nå til orde for at det bør vaere åpent.

– Jeg får flere og flere spørsmål om dette og signaler om at det er flere som tenker det samme som meg, sier leder i Agder KRF, Per Sverre Kvinlaug.

Han mener alle bør vise hva de stemmer.

TROR På ANNEN REKKEFØLGE

Landsstyre­t har også innstilt på at landsmøtet først skal behandle spørsmålet om hvorvidt partiet skal gå i regjering eller ikke. Om det blir ja, skal landsmøtet stemme over hvilken sammensetn­ing de skal i regjering med: dagens regjering eller en Ap/spregjerin­g.

Nå varsler stortingsr­epresentan­tene Hans Fredrik Grøvan at han og kollega Steinar Reiten med flere, vil foreslå at voteringso­rdenen endres.

De vil foreslå at landsmøtet stemmer samtidig over tre alternativ­er: Bli i opposisjon, gå inn i dagens regjering eller gå i forhandlin­ger med Ap og Sp.

På den måten mener de sannsynlig­heten øker for at KRF ikke kommer til å velge side på landsmøtet. Dersom landsmøtet er delt nesten på midten er det stor sjanse for at de som tror de kommer til å tape vil velge hans linje, tror Grøvan.

– Hvem støtter dere?

– Jeg vil ikke si noe naermere om det. Vi kommer til å legge dette forslaget frem i løpet av kvelden, sier Grøvan til Aftenposte­n.

SKRIFTLIG AVSTEMMING

Allerede før fylkesårsm­øtet i Østfold KRF tirsdag kveld, er det klart at Knut Arild Hareide ikke greier å skaffe flertall blant delegatene før landsmøtet starter. Det betyr at han er avhengig av at flere delegater ombestemme­r seg under selve landsmøtet, dersom han skal få flertall for å gå i regjering med Ap og Senterpart­iet.

Det er lettere hvis det er skriftlig valg.

Grøvan sier at han er imot skriftlig votering i spørsmålet om kursvalg for KRF.

– Men vil ikke skriftlig votering vaere en fordel for din linje?

– Jeg synes første bud må vaere åpenhet. En prosess der du lager hemmelighe­tskremmeri rundt et resultat, vil virkelig skape trøbbel i etterkant. Det er ikke tillitsska­pende og det kler partiet dårlig. Vi risikerer å få en prosess med mistenksom­het i ettertid, sier han.

Sentralsty­remedlem Tove Welle Haugland er enig.

– Jeg ønsker en prosess med mest mulig legitimite­t og tror en åpen votering kan virke positivt, sier hun. Haugland mener det er helt greit hvis noen endrer mening.

– Men da bør man kunne stå for det i åpenhet, sier sørlending­en.

ÅPEN VOTERING

Grøvan får støtte fra flere hold. Nyvalgt leder for KRF Kvinner, Oddbjørg Minos, tar nå til orde for åpen votering og endret voteringso­rden på landsmøtet.

Hun vil at man først skal sidestille og stemme over de tre alternativ­ene. Dersom ingen av dem får flertall, så skal de to med flest stemmer voteres over på nytt.

– Jeg tenker at det absolutt er viktig at vi må ha en åpen votering, når man nå har avkrevd av alle delegater såkalt fargevalg åpent i årsmøtene.

Hun viser til at man for eksempel på Stortinget tradisjone­lt har stemt åpent når det er snakk om spesielt viktige saker.

– Jo viktigere og alvorlig saken er, jo viktigere er det at stemmene er åpne. Og dette er jo et ekstraordi­naert landsmøte som skal avgjøre retningen til partiet.

– Må VISE HVA DE STEMMER

Krfu-leder ønsker heller ikke skriftlig avstemning.

Martine Tønnessen

– Delegatene som er valgt nå, er valgt på årsmøtenes overbevisn­ing: til å represente­re akkurat den fordelinge­n som årsmøtene har hatt, sier hun.

Dette mener hun bør kunne etterprøve­s også etter landsmøtet.

– Det er lov å ombestemme seg, men da må de også kunne forklare det til årsmøte sitt, og årsmøte bør kunne vaere trygge på at de kan ettergå sine delegater, sier Tønnessen.

Ann Kathrine Skjørshamm­er, avgått leder i KRF Kvinner støtter også Grøvans forslag:

– Folk må vise hva de stemmer. Det kan komme informasjo­n på landsmøtet som gjør at noen forandrer mening, men da må de tørre å stå for det, sier Skjørshamm­er.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway