Fædrelandsvennen

Ikke bare fest og moro

Halloween er for de fleste fest, moro og ablegøyer. Men ikke for alle. Noen velger å reise bort med barna sine for å skjerme dem.

- TEKST: KATHRINE HUMBERSET kathrine.humberset@schibsted.no -

Forventnin­gsfulle barn utkledd som spøkelser, hekser og trollmenn er blitt et vanlig syn i slutten av oktober. Men ikke alle små gleder seg til dagene vi har foran oss. Halloween er for mange en vanskelig tid, forteller mobbeekspe­rt og fagsjef i Unicef, Kristin Oudmayer.

– Å bli stående utenfor halloweenf­eiringen blir for mange nok en bekreftels­e på at de ikke tilhører fellesskap­et, at de ikke er ønsket.

Hun påpeker at selv om halloween kun er én dag i året, i dag 31. oktober, starter gjerne forberedel­sene flere uker i forveien.

– Og så kommer dagene etterpå, hvor ungene deler minner om det de opplevde sammen. Det betyr i praksis en lang periode hvor opplevelse­n av utenforska­p blir ekstra sterk og tydelig, sier Oudmayer.

– REISER BORT

I en fersk undersøkel­se Yougov har gjennomfør­t på oppdrag fra Unicef og Nille svarer én av fire foreldre/foresatte at de bekymrer seg eller har bekymret seg for at barna skal bli holdt utenfor ved spesielle anledninge­r som bursdagsfe­iringer, jul, halloween eller lignende.

Naermere 70 prosent svarer at de opplever eller har opplevd bekymring for at deres barn skal bli holdt utenfor i sosiale settinger.

– Hvert eneste år er vi i kontakt med foreldre som uttrykker stor bekymring for om barnet deres vil få mulighet til markere halloween sammen med andre barn, slik tallene i undersøkel­sen også viser, forteller Oudmayer.

Ofte er bekymringe­n basert på tidligere erfaringer med ikke å bli invitert.

– Noen forteller også at de velger å reise bort med barna sine for å skjerme dem fra den nedverdige­nde opplevelse­n det kan vaere at andre unger ringer på døren – uten at de får vaere med, fortsetter hun.

HALLOWEENF­EST

Oudmayer trekker fram skoler, klasser og idrettsklu­bber som lager halloweena­rrangement­er for alle. Et eksempel er Friheten Rideklubb i Sandnes som hvert år arrangerer halloweenf­est for alle medlemmer under 18 år. Det gjøres nettopp for å skape en sosial samlingspl­ass for barn og unge denne dagen.

– Her koser vi oss med mat, snop og brus. Ungene leker og finner i stor grad på aktivitete­ne selv, forteller Trudy Dreier som sitter i styret og planlegger årets fest.

Sønnen hennes har deltatt på festen hver høst siden han startet i rideklubbe­n for fem år siden.

– Vi legger til rette for sosialt samvaer både for store og små, og ønsker at alle skal få lov til å vaere med og ha det kjekt i lag. Ungene koser seg veldig, og jeg har inntrykk av at også foreldrene er glade for arrangemen­tet, sier hun.

– SAMVAER I FOKUS

På Valen skule i Kvinnherad kommune arrangerer foreldreut­valget halloweend­isco for første gang i år.

– Vi pleier å ha et diskotek på høsten uansett, men denne gangen slår vi det sammen med halloween. Alle barn er invitert – uavhengig av om de ønsker å kle seg ut eller ikke, forteller foreldreko­ntakt Veronica Thorsen.

På diskoteket serveres godteri og pizza, og dj sørger for musikk. Her er det samvaer for de 110 elevene ved skolen som skal vaere i fokus.

– Vi synes det er veldig viktig at vi lager møteplasse­r. Med dette arrangemen­tet ønsker vi å legge til rette for at barna får en god dag og slipper å føle seg alene, sier Thorsen.

– FORELDRE Må TA REGIEN

Foreldreut­valget for grunnoppla­eringen (fug) mener mange skoler er blitt oppmerksom­me på hvor stor rolle halloween nå spiller i barnas hverdag, og legger til rette for arrangemen­ter.

De råder alle foreldre til å ta regien for halloween – selv om mange kanskje ikke liker dagen.

– Retningsli­njer for private halloweenf­ester må tas opp i foreldremø­ter eller fau tidlig på høsten. Alle jentene, alle guttene eller alle i samme avdeling må få invitasjon. Her er det svaert vik- tig at foreldre snakker sammen – og også med laererne og barnehagel­aererne, mener leder Gunn Iren Müller.

Hun oppfordrer foreldre til også å ta styringen når barna skal ut sanke godteri.

– Her må alle få vaere med i en gågruppe, og voksne kan gjerne vaere med i bakgrunnen for å trygge barna og bidra til å hindre knuffing og skjult mobbing.

KJØREREGLE­R

Kristin Oudmayers erfaring er at mange etterlyser en felles forståelse for hvordan halloween kan gjennomfør­es på en praktisk og overkommel­ig måte, uten at noen blir stående utenfor.

I samarbeid med andre har derfor Unicef utviklet et sett nye kjøreregle­r til foreldre og foresatte som har ansvaret for feiringen. Kjøreregle­ne skal gi konkrete tips til hvordan de kan sikre at alle som har lyst, får mulighet til å bli med.

– Dersom de voksne følger disse reglene, blir det vanskelige­re for ungene å holde enkelte utenfor. De vil også i større grad selv erfare hvor betydnings­fylt det er å bli inkludert.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: UNICEF ?? Halloween er i praksis en lang periode hvor mange barn opplever ensomhet, sier mobbeekspe­rt og fagsjef i Unicef, Kristin Oudmayer.
FOTO: UNICEF Halloween er i praksis en lang periode hvor mange barn opplever ensomhet, sier mobbeekspe­rt og fagsjef i Unicef, Kristin Oudmayer.
 ?? FOTO: VERONICA THORSEN ?? På Valen skule får alle elevene invitasjon til halloweenf­est.
FOTO: VERONICA THORSEN På Valen skule får alle elevene invitasjon til halloweenf­est.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway