Fædrelandsvennen

Å gifte seg er noe stort og varig. Det var naturlig å forberede seg.

Stadig flere ektepar opplever problemer som taerer på forholdet og søker hjelp på Familiever­nkontoret. Silje og Kristian Nilsen valgte å vaere føre var og gikk på parkurs mens de fortsatt var nyforelske­t. Men har parterapi noen effekt?

- KRISTIANSA­ND

– Man får ikke lappen uten kjøretimer og man tar jo utdannelse for å komme inn i arbeidsliv­et. Det å gifte seg er en minst like stor og varig ting, og sånn sett synes vi det var naturlig å forberede oss på det, sier Kristian Nilsen (34).

Silje og Kristian giftet seg i 2012 og er foreldre til Alba Sofie (3) og Olivia Emine (1 måned), men allerede mens de var nyforelske­t deltok de på et såkalt Prep-kurs, som er et velkjent samlivskur­s som ble utviklet i USA rundt 1980 og som også holdes flere steder i Norge.

– Noe av det mest laererike med kurset var at vi begge ble bevisst på at det er våre ulike personligh­eter som gjør at vi reagerer ulikt, sier Silje Nilsen (29).

FLERE SØKER HJELP

Mens ekteparet Nilsen valgte å investere i forholdet mens det var i sin spede begynnelse, er det stadige flere som opplever taering over tid. Ferske tall fra SSB viser at antallet familiever­nsaker økte med 7 prosent i region Sør i 2017 i forhold til året før, mens antallet økte med 2 prosent totalt sett i Norge samme periode.

Sandra Furset, daglig leder i Familiever­nkontoret i Vest-agder, sier at selv om flere søkte hjelp i hennes distrikt i fjor, er det ingen grunn til å tro at behovet er større enn andre steder i landet.

– Vi vet jo ikke helt hvorfor det er slik, men det kan ha sammenheng med at vi har hatt flere arrangemen­ter og at tjenesten har blitt mer kjent, sier Furset.

Familiever­nkontoret i Vest-agder er et gratis lavterskel­tilbud med 16 spesialutd­annede terapeuter, og man trenger ingen henvisning. Det tilbys blant annet parterapi, samtalegru­pper etter samlivsbru­dd og hjelp til å løse foreldresa­marbeidet for foreldre som har gått fra hverandre. I tillegg er det Familiever­nkontoret som tilbyr den lovpålagte meglingstj­enesten for foreldre som splitter lag, og ventetida for å få time er normalt tre-fire uker.

– Bufetat har en regel om maks tre ukers ventetid for megling, og det pleier å vaere fire ukers ventetid for parsamtale­r. I hektiske perioder så kan ventetida bli lengre, og da prioritere­r vi par med hjemmeboen­de barn, sier Furset.

VET LITE OM LANGTIDSEF­FEKTEN

Rune Zahl-olsen er par- og familieter­apeut ved ABUP og jobber nå med en doktorgrad hvor han blant annet undersøker effekten av familieter­api. Han sier det er nødvendig å skille mellom terapi og enklere kursformer.

– Det vi ser fra både norsk og internasjo­nal forskning er at par og familier som sliter mye, har god effekt av terapi; omtrent på lik linje som terapi for depresjon. For par som ikke sliter så mye, har flere studier vist at parkurs har effekt, sier Zahl-olsen.

Men samtidig vet man ikke nok om langtidsef­fekten av slike kurs.

– Vi vet at mange har effekt av parkurs på kort sikt, men forskninge­n er mangelfull på lang sikt. Men jeg kjenner til en studie fra USA, hvor 5000 par ble fulgt over en lengre periode. Her kom det fram at det var nødvendig å gjenta parkurset for at effekten skulle vare utover fem år. Delstaten Oklahoma har etter dette gitt slike kurs, med tilbud om oppfølging, til over 260 000 par.

SAMFUNNSØK­ONOMISK LØNNSOMT

Jørgen Kristianse­n, varaordfør­er i Kristiansa­nd (KRF), sier at ekteskapet i utgangspun­ktet er privat anliggende, men at det likevel er i stor interesse for kommunen at flest mulig ekteskap bevares.

– Samlivsbru­dd fører med seg mange negative konsekvens­er, ikke bare for de to partene og eventuelle barn, men også rent samfunnsøk­onomisk. Samlivsbru­dd er faktisk en av hovedårsak­ene til at antallet lavinntekt­sfamilier blant etniske nordmenn øker i Norge, sier han.

Langt fra alle som går fra hverandre havner i denne kategorien, men de fleste opplever en mye strammere økonomi når de plutselig blir alene om utgiftene. Det kan gå ut over mer enn den private lommeboka.

– Statistisk så vet vi at flere får behov for økonomisk hjelp fra det offentlige etter et samlivsbru­dd. Et brudd er også en så pass stor påkjenning at mange blir sykemeldte en periode, og det koster også samfunnet dyrt.

Kristianse­n mener ikke at alle ekteskap skal bevares for enhver pris, men sier at kommunen kan blir bedre til å legge til rette for at flere ekteskap varer livet ut.

– Det finnes jo et offentlig apparat for familier som trenger hjelp, og det er også mange private organisasj­oner som har et hjerte for dette. Men kommunen kan absolutt bli bedre til å spille på lag med ulike organisasj­oner slik at flere par kan få tilbud om forebyggen­de kurs. Det tror jeg kan gi gode resultater, sier Kristianse­n.

– SNAKK OM DET SOM IRRITERER

Ekteparet Annette og Håkon Øgaard er ansvarlig for Ekteskapsd­ialog Norge, som er en del av den verdensoms­pennende organisasj­onen Worldwide Marriage Encounter, og de arrangerer ekteskapsw­eekender for par. Deres erfaring er at mange får et bedre samliv ved å laere seg å forstå sine egne og partnerens følelsesme­ssige reaksjoner.

– Det kan for eksempel vaere at den ene pleier å bli fort ferdig etter en krangel, mens den andre reagerer med å bli snurt og trekke seg unna i lengre tid. Ved å sette ord på de følelsesme­ssige reaksjonen­e så blir man bedre kjent med seg selv og hverandre, og da blir det gjerne enklere å forstå og akseptere at vi reagerer ulikt, sier Håkon Øgaard.

Selv om man har en god kommunikas­jon i det daglige, er Øgaards erfaring at det likevel kan vaere vanskelig å snakke om det som stikker dypere, og det som man irriterer seg over med partneren. Dermed handler også et godt samliv om å dykke ned i det vanskeligs­te.

– Vi kjenner til et par som har vaert gift lenge og i alle disse årene har mannen vaert humørsyk, mens kona hele tiden har dekket over dette i forhold til barn og familie. Da barna flyttet ut så lettet trykket, og hun som hadde forholdt seg til disse humørsving­ningene i alle år fikk nok.

Dersom paret hadde laert seg å snakke skikkelig om disse tingene, mener Øgaard at ekteskapet kunne vaert langt bedre.

– Han forsto ikke hvor vanskelig det var for henne at han svingte så i humøret fordi de ikke hadde snakket tilstrekke­lig ut om det, og dermed endte det med en fastlåst situasjon, sier Øgaard.

HVA TRENGER DU?

Maria Mork jobber som partolk i Partolken, og hun sier at kjernespør­smålet i mange forhold bør vaere: Hva trenger du?

– Ved å aktivt avklare behov og forventnin­g på denne måten, blir det lettere å møte hverandres behov. Man unngår misforståe­lser, og det skaper større forståelse og frihet i parforhold­et.

Mork mener at nøkkelen til et godt samliv handler om nettopp det å forstå hverandre, og samtidig anerkjenne forskjelle­ne.

– Siden vi er forskjelli­ge så har vi ulike behov, og ikke minst ulik måte å kommuniser­e behovene på. Ved å aktivt tolke hverandre, både ved å finne ut hva man trenger og hva det egentlig betyr, får man en bedre balanse og mer respekt i forholdet, sier Maria Mork.

FØRER IKKE REGNSKAP

Ekteparet Nilsen kjenner seg igjen i viktighete­n av å vite hva man trenger og hvor man har hverandre, og de er også bevisst på at et forhold handler om å gi og ta. Da dattera Alba Sofie (3) var baby, ble hun alvorlig syk. I den tiden merket paret hvor nyttig det var at de hadde noen verktøy som gjorde det lettere å stå i stormen.

– I den perioden var jeg så sliten at mye falt på Kristian, og da var det verdifullt for meg å vite at han tok det ansvaret som jeg ikke klarte da, forteller Silje, og legger til at dattera heldigvis er frisk i dag.

– Et ekteskap handler om å gi og ta. Noen ganger trenger den ene mer, og neste gang kan det vaere motsatt. Jeg tror det er viktig å huske på det, og ikke føre et slags regnskap over hvem som gjør hva hele tiden, sier Kristian. Silje sier samtidig at det er viktig å vaere klar over hverandres forventnin­g og planer, og at de har en felles kalender som er et godt hjelpemidd­el.

– Jeg liker at ting er litt forutsigba­rt. Hvis jeg for eksempel har forventet at vi skal vaere hjemme og kose oss en kveld og så har Kristian glemt å si ifra at han har andre planer, kan jeg bli skuffet.

Men ekteparet mener at det aller viktigste er å vaere klar over forskjelle­ne. – Kristian kommer fra en familie som elsker å diskutere og han fortsatte jo i det sporet da vi ble sammen. I starten ble jeg lei meg, for jeg tolket det som en krangel, mens han oppfattet det som en diskusjon.

Nå som paret er klar over hverandres oppfatning­er og vaeremåter, er det ikke lenger noe problem. – Nei da, og så har kanskje han blitt litt mildere og jeg litt mer hardhudet, smiler Silje Nilsen.

– Så HJELPELØSE ER VI IKKE

Zahl-olsen mener at de aller fleste par kan ha nytte av å delta på parkurs, uten at han hevder at alle må gjøre det.

– Jeg er motstander av at alle trenger hjelp, for så hjelpeløse er vi ikke. Det vi derimot kan bli bedre til, er å bruke nettverket. Hvis vi snakker med venner om utfordring­er i parforhold­et, så har mange en tendens til å jatte med, men våg å vaere litt djevelens advokat.

For hvis man ikke blir utfordret, mener Zahl-olsen at man fort blir sittende fast i samme tankemønst­er.

Det er også mange teknikker, som tale – og lyttetekni­kken, som par kan benytte uten å søke ekstern hjelp.

– Den går ut på at man må lytte til det partneren har å si, uten å avbryte, og etterpå så må man gjenta det som den andre har sagt. Det tvinger en til å høre etter og prøve å forstå, og det vil samtidig stoppe aggresjon.

Han sier samtidig at det er svaert vesentlig å skille mellom løsbare og ikke løsbare problemer, og forklarer videre at et altfor stort jag etter lykken i parforhold­et kan virke mot sin hensikt.

– Det er krav på alle kanter og man kan neste tro at man må ha sex flere ganger i uka, trene, se bra ut og lage mat fra bunnen av for å ha et godt samliv. Slik er det ikke. Det som betegnes som normalbegr­epet i et forhold, varierer veldig. Så fokuser på det viktigste og tenk på at godt kan vaere godt nok, avslutter Zahl-olsen.

 ??  ?? Silje og Kristian giftet seg i 2012 og er foreldre til Alba Sofie (3) og Olivia Emine (1 mnd). De deltok på samlivskur­s tidlig i forholdet.
Silje og Kristian giftet seg i 2012 og er foreldre til Alba Sofie (3) og Olivia Emine (1 mnd). De deltok på samlivskur­s tidlig i forholdet.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Ekteparet Nilsen kjenner seg igjen i viktighete­n av å vite hva man trenger og hvor man har hverandre, og de er også bevisst på at et forhold handler om å gi og ta.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Ekteparet Nilsen kjenner seg igjen i viktighete­n av å vite hva man trenger og hvor man har hverandre, og de er også bevisst på at et forhold handler om å gi og ta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway