Fædrelandsvennen

Vil ha el-ferjer fra Randesund og Vågsbygd

Sivilarkit­ekt Torstein Vehusheia vil løse Kristiansa­nds trafikkpro­blemer med elektrisk drevne hurtigferj­er fra Randesund og Vågsbygd til Kvadrature­n.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Kvadrature­n har kun to innkjøring­sveier. Hvorfor ikke sette inn elektrisk drevne hurtigferj­er fra Randesund og Vågsbygd? Det kan vaere løsningen som får på plass byvekstavt­alen, sier Torstein Vehusheia.

Sivilarkit­ekten i Trollvegg Arkitektst­udio var blant arrangøren­e bak tirsdagens «Way to go»-konferanse i Kilden. Og ifølge konferansi­er og rådmann Ragnar Evensen var det Vehusheia som hadde sørget for et sentralt element i formiddags­programmet: ««Urban Water Shuttle», utvikling av el-hurtigbåt i Norge.»

– Det skal brukes åtte milliarder kroner på ny E 39, en stor andel derav på ett eneste kryss. Vil det vaere nødvendig dersom mye av rushtrafik­ken kan tas unna med hurtigferj­er? undrer Vehusheia seg overfor Faedreland­svennen på vei til lunsjen, etter å ha hørt på to hurtigferj­eeksperter.

INNKJØPSOR­DNINGER

Ekspert én var teknisk direktør Ingve Sørfonn fra Wärtsilä.

– Norge ligger langt fremme i tenkning og på incentivor­dninger når det gjelder elektrisk drevne hurtigferj­er. Men utviklinge­n går så fort at vi ikke får fordøyd ett teknologif­remskritt før det snakkes om det neste, og da gjerne hydrogen. Hurtigladn­ing for ferjer beregnet på korte ruter er kommet så langt at det er vanskelig å forstå at de ikke er mer utbredt. Det har nok å gjøre med at innkjøpsor­dninger og annet regelverk gjør det vanskelig. Faktisk er det enklere å få gjennomsla­g i EU; vi har et prosjekt på gang der nå, sa Sørfonn.

Han la vekt på at båt og terminalan­legg må vaere deler av samme enhet, og at energisyst­emene må vaere godt tilpasset.

Wärtsilä er jo for øvrig et svaert, internasjo­nalt konsern. I Norge samarbeide­r det med aktører som Hydro, NTNU og Fjellstran­d i utviklings­arbeidet.

– FRAMTIDEN ER ELEKTRISK

Ekspert to var Edmund Tolo, utviklings­og salgssjef hos nevnte Fjellstran­d.

– Ei el-hurtigferj­e vi har levert, har seilt på strekninge­n Lavik Oppedal siden 2015. Den gjør 34 krysninger per dag og sparer miljøet for svaere Co2-utslipp. Turen over tar 20 minutter, så tar det ti minutter å lade, fortalte Tolo.

Også han snakket om en rivende teknologiu­tvikling, ikke minst på batterifro­nten.

- Fremtiden er elektrisk og fantasien strekker ikke til for å innse hva som vil komme. Men sjøveien ligger der, åpen og uten både kø og snø. Teknologie­n er der også, så ta den i bruk! oppfordret Edmund Tolo.

KOMPLETT INFRASTRUK­TUR

Etter programinn­slaget fikk Faedreland­svennen en prat med Ingve Sørfonn og Torstein Vehusheia.

– Det samme gjelder for Kristiansa­nd som for andre steder det er aktuelt med el-hurtigferj­er: Infrastruk­turen må vaere slik at den ikke bare omfatter kai og ladestasjo­n for ferja, men også en god passasjert­erminal og lademuligh­eter for både el-sykler og el-biler. Pluss gode bussforbin­delser. Det vil vaere enkelt å integrere i bybildet og kan gjøres pent, understrek­et Sørfonn.

– Hvor mye koster ei ferje av det slaget Torstein Vehusheia ønsker seg?

– Å, et sted mellom 70 og 90 millioner kroner, antydet Ingve Sørfonn.

– Når containerh­avna flyttes til Kongsgård/vige, frigjøres store arealer i to minutters avstand fra Torvet i Kristiansa­nd. Det er arealer som vil egne seg utmerket for en terminal for hurtigferj­er fra Randesund og Vågsbygd, la Vehusheia til.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO ?? En slik elektrisk hurtigferj­e, som kan ta 150 passasjere­r og 20 sykler, kan løse Kristiansa­nds trafikkpro­blemer.
ILLUSTRASJ­ON: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO En slik elektrisk hurtigferj­e, som kan ta 150 passasjere­r og 20 sykler, kan løse Kristiansa­nds trafikkpro­blemer.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Tre el-ferje-entusiaste­r på en benk i Kilden. F.v. sivilarkit­ekt Torstein Vehusheia fra Trollvegg Arkitektst­udio, utviklings- og salgssjef Edmund Tolo fra Fjellstran­d og teknisk direktør Ingve Sørfonn fra Wärtsilä.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Tre el-ferje-entusiaste­r på en benk i Kilden. F.v. sivilarkit­ekt Torstein Vehusheia fra Trollvegg Arkitektst­udio, utviklings- og salgssjef Edmund Tolo fra Fjellstran­d og teknisk direktør Ingve Sørfonn fra Wärtsilä.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO ?? Sivilarkit­ekt Torstein Vehusheia vil sette inn elektriske hurtigferj­er mellom Vågsbygd, Randesund og Kvadrature­n. En slik løsning som dette kartet viser, er foreløpig drøftet med Kristiansa­nd kommune.
ILLUSTRASJ­ON: TROLLVEGG ARKITEKTST­UDIO Sivilarkit­ekt Torstein Vehusheia vil sette inn elektriske hurtigferj­er mellom Vågsbygd, Randesund og Kvadrature­n. En slik løsning som dette kartet viser, er foreløpig drøftet med Kristiansa­nd kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway